Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Altium Designer...
Ееее това много грубо :)

p.s сега като гледам и друго не рбаоти, find similar работи само в активния документ / парт но не и в проекта / библиотеката без значение къде съм избрал да селектва. Последните няколко дни на 5-6 пъти алтиума забива с някаква малоумна грешка .. май е за преинсталация .

p.s.2. преинсталация оправи проблема със селекта във find similar, за сменящият се шрифт скоро ще разбера .. или по-скоро надявам се да не разбера :) Надвявам се също импортване на сетингите от файл да не импортва и счупени такива защото не съм много сигурен че файла ми е експортнат при чиста и работеща инсталация.

Пон Дек 29, 2025 7:00 pm
Профил
Аватар

ако си правил нови анотации, или както там се нарича процеса в лалтиума, да не би да се ъпдейтват и атрибути от библиотеката?
в случая шрифт за RefDes. имаш ли възможност да контролираш при анотирането да запазва локалните атрибути спрямо библиотечните?

Вто Дек 30, 2025 8:44 am
Профил

Да ама въпроса е че става не само при ъпдейт от библиотеката, там е ясно. Иначе ако ъпдейтвам от библиотеката направо не мисля, че има начин да запазя тия в схематика, това е голямо дърво като цяло. Ако от схематика избера update from library, има настройки какво да ъпдейта но и там ми се е случвало да ъпдейтва неща които не съм му казал да ъпдейтва.
Имаше определено проблем, след преинсталацията find similar, започна да работи коректно. Има там един параметър mask и преди се държеше все едно е разрешен, въпреки че не беше. То май имаше забил инстанс на алтиума, въпреки че не се виждаше в таск мениджъра, но инсталатора го видя и не искаше да трие директорията. Как да е, сега уж работи всичко. И преди съм го забелязвал, че като почне да забива с тоя тип грешки и започва да прави бози, може би чупи някаква база данни с настройки и параметри, кой го знае ....

Вто Дек 30, 2025 2:32 pm
Профил
Аватар

никой не е твърдял, че светлата страна е праведна...
забавлявате се вий с преинсталации

Вто Дек 30, 2025 5:41 pm
Профил

ToHu написа:
Ами Дедо питаше как се прави полигон с кръгла дупка в него, и Лео спомена изпозлване на хач за целта, което е вариант ама води до разни .. "ефекти" и дефекти. Набъбването на гербера е най-малкото, днес всичко е цифрово та това не е чак такъв проблем. Друг проблем е как се интерпретират блендите, там ако гербер-а е сложен да изпозлва бленди и става малко каша, защото блендата може да не отговаря на дебелина която си задал, ама и това не е чак такъв проблем. Аз имам два пробелма с използването на хач, някой път накъдря отвора отвърте като на картинката по-горе. По-съществения е в запълването защото там нямаш параметър нек, той се определя от мин дебелина, и от части от мин дължина на примитив, и тия двата параметъра зашочват да са конфликтни. Веднъж може да ти се иска да са големи за да избегнеш твърде тънки островчета, от друга ако ги сложиш много големи започваш да имаш проблем с полигона около гъсто разположени малки вии, защото мин.дебелина която слагаш на пътечката не позволява да запълваш малки разстояния около виите. И ако това да речем не ти е основния плейн айде иди дойди, но ако в основния GND плейн започнат да ти се появяват големи острови около концентрираните вии то сигналите ти остават без референс в тая зона, което си е повод за лъчене, а и зависи от сигналите може и крос толк да се появи. Това разбира се като го знаеш просто слагаш истински плейн, там по спомен около виите е кръгла маска, ще го видя малко по късно, тъкмо редя една платка ама още ръчкам корпуси и не ми се рови да търся гербер чийто плейн е истински плейн а не полигон, аз често изпзолвам полигон вместо захранващ плейн.
Та аз затова и от както има солид не се занимавам с хач, но пък със солид нямаш теоретично кръгъл отвор, и както знаем окото на Дедо мери микрометри и веднага го подразни многоъгълността на отворите около виите, та от там тръгна всичко.

Но тук въпроса е защо алтиумци поне за вии и кръгли падове не са направили кръгла маска а апроксимират с многоъгълник. при условие че в захранващите плейновете го имат .. или съм почти сигурен че го имат, но такива са ми спомените, там не съм виждал многоъгълници.. сега, ясно е че са написали някакъв алгоритъм който създава отстоянията и за пътечки и др. и сигурно е по лесно да мине само веднъж, но слагането на кръгчета не е кой знае каква философия, след това просто трбява да ги мерджнат с другите маски които са генерирали, но и това едва ли е кой зане каква философия ... знам ли ...

Макар и бавно, работят по въпроса. В момента го има в бета версията Алтиум 25-26.
Може и да доживеем :)

Прикачени файлове:
Advanced_Polygon_Pour_Engine.png
Advanced_Polygon_Pour_Engine.png [ 146.47 KiB | Прегледано 968 пъти ]
Чет Яну 01, 2026 7:57 pm
Профил

мда ... и ще трябва да сменям версия .....ще си помисля ...

Пет Яну 02, 2026 2:36 am
Профил
Аватар

Available in Closed Beta написа:
... significantly improving visual quality and ensuring cleaner, more professional PCB designs ...

на грозното пате му избили постоянните пера? и се чудят дали ще стане лебед?
има известна двусмисленост, когато кажеш на някоя, че е голяма бяла птица с дълга шия. тя си мисли, че я четкаш (лебед), а ти си мислиш за гъска.
от друга стана, не трябва да се забравя и лемата, че малките патенца като пораснат стават големи патки.

глождеше ме нещо, че платките преди 26-та версия не изглеждат особено професионално, но беше субективно и не навлизах в обяснения.

според мен ще се появи и проблем с обратната съвместимост - нов дизайн с този импрувмънт или няма да се отваря в стари версии, или ще се получава нещо 'визуално некрасиво'.
или пък ще се появи нов лиценз с допълнително заплащане, що да не източат още малко кинти от потребители настояващи за по-фънгшуи визия.
а може и 'Pro' лиценз, с нива. една звездичка (брезенхам) , две звездички (квадратична), три звездички (безие)...

от филмчето вижда ли се дали имат идея да направят реконструкцията на заливките динамична?

Пет Яну 02, 2026 7:47 am
Профил
Аватар

Аз така и не разбрах къде е драмата.
При Solid варианта има Arc approximation до 1 микрон (метрични единици).

Пет Яну 02, 2026 9:49 am
Профил

ДедоБоре написа:
Available in Closed Beta написа:
... significantly improving visual quality and ensuring cleaner, more professional PCB designs ...

на грозното пате му избили постоянните пера? и се чудят дали ще стане лебед?
има известна двусмисленост, когато кажеш на някоя, че е голяма бяла птица с дълга шия. тя си мисли, че я четкаш (лебед), а ти си мислиш за гъска.
от друга стана, не трябва да се забравя и лемата, че малките патенца като пораснат стават големи патки.

глождеше ме нещо, че платките преди 26-та версия не изглеждат особено професионално, но беше субективно и не навлизах в обяснения.

според мен ще се появи и проблем с обратната съвместимост - нов дизайн с този импрувмънт или няма да се отваря в стари версии, или ще се получава нещо 'визуално некрасиво'.
или пък ще се появи нов лиценз с допълнително заплащане, що да не източат още малко кинти от потребители настояващи за по-фънгшуи визия.
а може и 'Pro' лиценз, с нива. една звездичка (брезенхам) , две звездички (квадратична), три звездички (безие)...

от филмчето вижда ли се дали имат идея да направят реконструкцията на заливките динамична?

Не съм участник в Бета клуба на Алтиум- това беше публикувано в общия форум, картинка от екран на някой от Бета форума.
Та поради това не съм гледал видеото. Не можах да го намеря с търсене да го гледам.
Гугъл и разните ИИ-та ми дават всичко друго, но не и това, което искам.
Явно нямам достатъчно ЕИ, за да знам как да питам ИИ.
А въпросът с обратната съвместимост си е добър въпрос. Може би затова още не го въвеждат и стои доста време в затворена Бета.

Desert Leo написа:
Аз така и не разбрах къде е драмата.
При Solid варианта има Arc approximation до 1 микрон (метрични единици).

Тук драмата не е във красотата и грешката от 1 микрон. Ако границите на полигоните около падовете се описват с дъги,
а не с апроксимиращи прави линии, драстично пада обемът на данните за описание на полигоните и съответно се вдига
бързината за изчертаването им.
Ако правиш платка с 200 - 500 компонента и 10-на полигона, това едва ли ще е проблем.
Но ако компонентите станат 2000 - 5000 - 10000 - 20000, а полигоните са повече от 100-200, тогава всичко има значение.

Пет Яну 02, 2026 6:38 pm
Профил

Да те наблягат най-вече на перформънса за тоя ъпдейт, но аз не съм виждал платка с 10000 компонента правена на алтиум, не знам дали някой си губи времето за сериозни неща с алтиум, да кажем така, аз съм работил 10-на от основните ембедед производители в Тайван от типа на advantech, portwell, и подобни, няма ни един от тях който да използва алтиум, масово са cadence или ментор, като каданс като че ли преобладава, което може би е нормално от гледна точка на това че в сащ е по-популярен от ментора, а тайванци/китайци са свързани основно със сащ.
За съвместимост ...не би трябвало да има, полигона ще се появи като за пребилдване, ще пребилднеш с енджина който имаш и не би трябвало да има проблем, в крайна сметка описанието на полигона би следвало да е същото, само визуализацията е различна.

Пет Яну 02, 2026 9:30 pm
Профил
Аватар

al_at написа:
Ако границите на полигоните около падовете се описват с дъги, а не с апроксимиращи прави линии, драстично пада обемът на данните за описание на полигоните и съответно се вдига бързината за изчертаването им.

Дали?

Съб Яну 03, 2026 9:51 am
Профил

Обема на данните не знам дали пада, зависи как работи рендеринга, но времето за изчертаваме спада значително Това обаче ще се усети само при много голямо количество полигони.

Съб Яну 03, 2026 4:33 pm
Профил

Обемът на данните преди рендеринг няма начин да не падне.
Представи си едно кръгче с център и радиус около кръгъл пад срещу няколко хиляди линийки при апроксимация
на същото кръгче с прави линийки.
След рендеринга разлика в обема на данните пак ще има, но няма да е толкова значителна.

Съб Яну 03, 2026 4:47 pm
Профил
Аватар

Искате да кажете, че алтиумци са идиоти и вместо по-простото, са направили по-сложното? Я помислете пак за полигони, апроксимирани с отсечки, триъгълници и вкарването на дъги от окръжности в триъгълната геометрия. :wink:

Съб Яну 03, 2026 5:23 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Искате да кажете, че алтиумци са идиоти...

Че не са ли? :lol:

Съб Яну 03, 2026 8:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205  Следваща