Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коли
Гледам масово дизеловите мотокари са с газова бутилка отзаде, явно не ги карат на нафта ;)

Вто Фев 10, 2026 10:49 pm
Профил

А дали са дизелови ? По принцип единствено машини за употреба на вън са дизелови, и то основно големи, повечето мотокари, вишки и подобни са бензинови, като много от тях идват dual fuel от производителя и са бензин/газ. За вътрешна употреба ако не е електрическо се изпозлват единствено бензин/газ заради емисиите. Не че не може да сложиш газ на дизел, но за мотокар / вишка май не съм виждал.

Вто Фев 10, 2026 10:53 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Grubi написа:
@toxigen - ще ми е много интересно да споделиш впечатления. Отдавна ги заглеждам тия бусове, но инвестицията е сериозна и няма да стане лесно.

А газта към бензин или дизел е напълно възможна, дори да я няма - ако уцелиш модел и майстор, който знае какво прави. Но тези упражнения не се правят върху нови автомобили по разбираеми причини.

@Grubi
За мултиван или хубаво или нищо :) Според някои, това е религия. При мен беше необходимост - трябва ми ван, а стария съвсем умря и трябваше да се смени с нещо. Поради липса на смислени алтернативи на нашия пазар стигнах до T7. VW са се опитали да се целят в Large MPV сегмента - т.е. да не е баш бус, а малко по-измислено от към комфорт, системи и т.н. Иначе всичко зависи от нагласата - ако си с нагласа, че това е повече бус от колкото кола - всичко си е на мястото. Принципно можеха да се постараят с някои неща още малко - предимно материали в интериора и някои недомислици (за тия пари, които му търсят), но генерално всичко е ок. Хибридното задвижване за мен е супер. Върви много добре като за почти 3 тонен бус, градското се кара предмино и само на ток, зарежда се в контакта на нощна тарифа. Двигателят е малък, но изпържен до 180 коня и дори само на него пак върви добре. Моят е 2025г. - новия вариант на хибрида, който е с два електромотора - 4motion, т.е. 4x4, като задното е само електромотор. То си смята кога, как и от къде да взима ток, за да пусне задното. Работи дори и когато батерията е на 0%. Хората се оплакват от софтуерни проблеми - при мен не се е случвало нищо съществено. От към комфорт и функционалност е съвсем ОК - широко е, имаш възможност да разместваш и махаш седалки отзад. Всички са единични (няма пейки) и е лесно - всичко е на релси. Има някои особености, но ако се решиш - мога да споделя всичко на лично, не е нужно да занимаваме аудиторията с подробности.

Сря Фев 11, 2026 9:35 am
Профил

Какви автомобили се произвеждат с фабрични LPG газови уредби и с какъв вид газови уредби са?
Според вас има ли смисъл за 15000 км/година да се купува кола на газ или само на бензин е ок?
(Изключвам дизелите от въпросите си)

Сря Фев 11, 2026 10:06 am
Профил

emilvtc написа:
Според вас има ли смисъл за 15000 км/година да се купува кола на газ или само на бензин е ок?

Ами правиш си сметка... Примерно ако харчи 7/100 при тоя пробег имаш 1 тон бензин годишно или грубо 1200 евра. На газ разходът ще е да кажем 9/100 или към 800 евра.
Демек имаш разлика от 400 евра. Навремето свястно газово беше 1000лв сега го сложи 1000 евра. Ако сложиш, че трябва да се избие за 5 години имаш 200 евра амортизации годишно. Отделно има и допълнителен преглед и обслужване (което обикновено е на 200 часа, но на практика веднъж годишно).
Преди години нямаше преглед, а обслужването беше 15 лв... Но сега двете може да са 100 евро, като добавиш 200 за газовото значи имаш 300 евра разходи, а пестиш към 400.
Или далаверата е само около 100 евра на година. Дали си струва всеки сам си преценява. Пак казвам преди разходите бяха по-ниски и спестяванията от горивата си бяха почти чиста печалба.
Виж не знам как стои въпроса с фабричното газово - ако не плащаш за допълнителен технически преглед и ако сам си го обслужваш (то не е голяма философия) - далаверата ще е по-голяма.

Едит:
Няма как да не кажа сметка за електричка... При 20/100 и нощна тарифа излиза към 220 евра годишно. Сложи ги 300 щото от време на време ще зареждаш на дневна или недай Боже на публични станции. Сложи, че нямаш данък (нула), сложи че нямаш смяна на масла и тем подобни обслужвания.
При мен специално разходът ми е по-нисък щото и колата е мъничка. Токът през 9-10 месеца от година си го произвеждам сам. За 3 години нямам нито едно обслужване каквото и да е било. Не убеждавам никого за нищо, просто споделям сметки...

Последна промяна miro_atc на Сря Фев 11, 2026 11:04 am, променена общо 1 път

Сря Фев 11, 2026 10:45 am
Профил
Аватар

toxigen - гледам по турските и корейските сериали бизнесмените ги возят с бусове, не с лимота, буса вътре с климатици кожени кресла с масажори телевизори барове и се кара по лесно в големите градове. Някои бусове са направени допълнително но Тойота имат и фабрични изпълнения като Hiace

Сря Фев 11, 2026 10:57 am
Профил

Така е, има много луксозни бусове. Аз търсех нещо, което може да се купи ново на лизинг в България. Това изключва Тойотата, както и някои други, които например на Американския пазар се предлагат. Другото ми изискване беше plugin hybrid, което стесни избора до единствено T7. Има доста екстри (като за немска кола все пак), има кожа, има отопление на седалки, има охлаждане и масаж на предните, head up display, тризонов климатроник, маси и т.н. Фабрично по-добре оборудван вариант, който не е никак за пренабрегване е Hyundai STARIA. Там за 30% по-малко пари са кожени кресла (фотьойли, не седалки) с масажи, обдухване, отопление и какво ли не. За моите изисквания обаче имаше 3 проблема - предлагаше се само дизел (а на мен ми омръзна от дизел), седалките не могат да се махат (трябва ми да карам обемисти неща понякога), за малко не влиза в гаража по размер. Иначе да - аз харесвам бусове и не бих се върнал на нормална кола. Този конкретно се кара много приятно. В тесните квартални улици с паркирали отвсякъде коли е малко изнервящо, но иначе генерално е супер.

Сря Фев 11, 2026 2:50 pm
Профил
Аватар

@toxigen - може ли малко повече относно лизинг, цени и т.н.? Как се усеща като каране?

Сря Фев 11, 2026 3:06 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Това е един от най-мазните минивани дето съм помирисвал..
https://youtube.com/shorts/pxkuKRfa5Ug? ... pH0ydhNwrV
Доста кине над бюджета, така че само ще точа лиги ...

Сря Фев 11, 2026 5:38 pm
Профил
Аватар

Тва HIACE e някаква чалга изпълнение, сигурно струва повече и от Viano-то в луксозно изпълнение. Дано Каравелето Т7 повлече крак, и излезнат повечко хибриди като него. Дори да са над 3.5т, който има C книжка ще може да ги кара.

Сря Фев 11, 2026 6:06 pm
Профил

Каравеле и транспортер T7 са Ford ...

Сря Фев 11, 2026 6:18 pm
Профил
Аватар

Ето, научих нещо ново.

Сря Фев 11, 2026 7:03 pm
Профил

emilvtc написа:
Какви автомобили се произвеждат с фабрични LPG газови уредби и с какъв вид газови уредби са?
(Изключвам дизелите от въпросите си)

Преди две години взех шкода с "фабрична" газова - така я доставят от Еуратек, но се оказа, че си я монтират тук.
Първоначално всичко беше ОК, но след първата година почнаха някакави невъобразими проблеми с двигателя и за половин година, колата прекара три месеца в сервиза. Два пъти за бензинови инжектори и веднъж за помп за високо налягане.
В момента нещата вървят към съд, защото след третото влизане в сервиза поисках рекламация и те почнаха да се правят на интересни (колата не била сешоар, че да мога да я върна), а КЗП тотално са си брали лайката.

Моята сметка за новата кола за 25 хиляди км на година:
разход на бензин - 12л/100км или 14.6 евро/100км =>3650 евро/годишно
разход на газ - 15л/100км или 8.7 евро/100км => 2175 евро/годишно
тоест разлика от 1475 евро за гориво, която спада на около 1300 заради допълнителните разходи.

Цената на газовата е около 2200, тоест грубо след 2 години газовата започва да се изплаща.

Чет Фев 12, 2026 9:48 am
Профил
Аватар

...която разлика се стопява от невъзможността за ползване на автомобила заради престой в сервиз...

Чет Фев 12, 2026 9:53 am
Профил

Тази сметка е за субару (2.5л атмосферен бензин), за шкодата икономията беше значително по-голяма.

А проблемите на шкодата не бяха от газовата, а от бензиновата част. Всъщност на газ си работеше ОК, на бензин тресеше и нямаше мощност.

Чет Фев 12, 2026 11:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 197  Следваща