| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Коли
И какво като е дизел? Ясно че струва повече и се чупи по-често, но пък е пълно с дизели и има документиран сервиз.
|
| Нед Юни 21, 2026 10:20 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Илюзия е, че съвременните бензинови двигатели с директно впръскване са по-евтини за ремонт или по-надеждни...
|
| Нед Юни 21, 2026 5:05 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Дизеляк ли те е газил? 
|
| Пон Юни 22, 2026 5:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
...ЕА=Ебаси Автомобила? ма тия сериозно ли си мислят, че ще ми е по-удобно да си гледам километража през дупката на не особено кръглия волан? за сметка на това за афропа намалили централния екран от 15.6 на 'само' 14.4 инча. за да може все пак да завива в по-тесните улички.
|
| Вто Юни 23, 2026 6:55 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
На времето за такива дизайнери им казвахме "Необикновени пе?ераси. Май в наши дни вече е норма.
|
| Вто Юни 23, 2026 7:43 am |
|
 |
|
itso.t
|
Автомобил за идиоти... Защо на волана има удивителна? Warning! Danger! 
|
| Вто Юни 23, 2026 8:06 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Абе то много зависи и от задкормилното устройство и неговите често погрешни очаквания. Примерно аз много държах на по-голям телевизор. Не за друго просто вече не виждам добре на близо и особено ако карам по навигация или като ми изкара нещо с дребен шрифт... Абе не виждам и ми е проблем. Да обаче сега ставам разноглед. То телевизора ли да гледаш, инструменталния ли да гледаш или хеадъпа. В комбинация пък с автопилота просто се усещам че изобщо не гледам пътя. И след известно време, реших че няма да стане така и се върнах на допотопните технологии... Само ако искам да пия вода или нещо такова, тогава оставям за малко Тъпанчев да кара. Но за малко и гледам да следя пътя. Та технологиите са хубаво нещо, обаче границата до голямата беля е мноооо тънка.
|
| Вто Юни 23, 2026 8:12 am |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Препоръчайте някоя добра марка гарнитури за главата (дето стоят клапаните и разпределителния вал), както и уплътнителни гумички за клапаните (семеринги). 'Брандовете' (каквото и да значи това) се плюят едни други в Ютубето как гарнитурите на конкуренцията не стават за нищо , а техните са по-по-най -арни, та човек почва да се чуди дори за прехвалени в миналото имена като Елринг-Клингер и т.н. Ако някой има скорошна информация от автомонтьори?
|
| Пон Юли 06, 2026 9:15 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Еми тото е цялата работа, дори с разни, дето викаш "прехвалени в миналото". Най-добре е OEM от официалния дилър. Но ако е някакъв обикновен, не особено натоварен мотор, най-вероятно няма да имаш проблеми и с неоригинални гарнитури.
|
| Вто Юли 07, 2026 9:47 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
На два пъти ползвам гарнитура за глава на VICTOR REINZ и съм много доволен, но беше преди време ся вече не мога да ти кажа.
|
| Чет Юли 09, 2026 1:28 am |
|
 |
|
Jack
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
И аз горе долу съм се ориентирал или към REINZ или към AJUSA , имат някакви малки разминавания в дебелините, едната 1.25 мм, другата 1.2 мм , моята на Рено Оригинална е по скоро като я меря в областта на металните пръстени с микрометър около 1.25 - 1.3 мм ( с точност микрометър-микрометър и половина  -явно има някакви наслагвания ). Сега до колко е от значение... Също и разминавания в диаметъра на металните пръстени около буталата с 0.2 мм. Ще взема да ги поръчам и двете и да гледам. И новите болтове на едните и другите се различават по дължина с 1 мм , старите болтове май са нарочно отслабени да се разпъват, като да не казвам какво слузесто изделие. Гумичките за стъблата на клапаните при стъбло на клапана 6 мм , на едните са 5 мм а на другите 6 мм вътрешен диаметър, та така... май и от тях по две.
|
| Съб Юли 11, 2026 10:42 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Дебелината на гарнитурата се определя от това колко си свалил при шлайфането. Особено критично за V образни мотори с т.нар. "жаба"
|
| Съб Юли 11, 2026 10:45 am |
|
 |
|
Jack
|
Аха, сега ми светна, благодаря. Две минавания средно при щлайф по 25 микрона е 50 микрона, оттам милиметър и двеста става милиметър и двеста и петдесе микрона. Това с шлайфането и то една тегава история в днешни дни, една фирма в София, една в Сливен, една във Варна която са я затворили и май нито една в Старозагорско. Като цена съвсем човешко 25-30 евро , ама логистично как се разнася главата из цяла България. Така без шлайф май няма да стане, щото има някаква микроскопична корозия около отворите дето върви водата и алуминия е потъмнял и станал на алуминиев окис.
|
| Пон Юли 13, 2026 11:01 am |
|
 |
|
Pif
|
В София са поне 5 фирмите дето шлайфат глави. Във Варна има поне 2. За другите градове не знам. На мен едната софийска ми поиска 400 лева ама ми взеха 200 щото било по-лесно. Не знам някъде цени от по 30 евро. Имаше един дядо дето шлайфаше за 120 лева ама се премести и не го знам къде е. Тея за 200 лева ми я направиха огледало. Намират се срещу метро люлин след светофара.
|
| Пон Юли 13, 2026 11:13 am |
|
 |
|
itso.t
|
Да изясним нЕколко заблуди: първо - На повечето от местата не шлайфат главите, а ги фрезоват. второ - Главата не трябва да е огледало. В документацията на хубавите гарнитури обикновено е написано каква е препоръчителната минималната грапавост. Огледала не препоръчват...
Отделно от горното - хубаво е да се проверят водачите на клапаните. Да се провери дали трябва да се пипнат леглата им. И т.н.
|
| Пон Юли 13, 2026 11:29 am |
|
|