|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 1:37 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Коли
Дали се шлайфа или се фрезова няма особена разлика, има режещи инструменти които осигуряват ниска грапавост стига машината да е читава. По важно е как ще установят главата/блока, там правят най много глупости. 2-3-5 че и 10 микрона могат много лесно да дойдат от калпаво закрепване, да не говорим че и под ъгъл може да е в допълнение на провисване/изтумбване от калпаво закрепване. Не знам как е в БГ, гледам тук куцо и сакато се опитва да го прави, хора които идея си нямат от базови неща, взели някое хасче и правят ресърфейс ...
|
| Пон Юли 13, 2026 6:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да не говорим, че предлагат пълна ревизия - разглабяне, миене, смяна лагери, ако се налага, шлайф и после сглабяне. На теб ти остава само да я качиш на блока. 
|
| Пон Юли 13, 2026 10:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Не така мислят някои производители на гарнитури които изрично упоменават, че главата трябва да е обработена с фрезоване, а не с шлайфане.
|
| Вто Юли 14, 2026 12:03 am |
|
 |
|
ToHu
|
Аз имах в предвид, че фрезоването може да постигне сходна грапавост, в крайна сметка това би трябвало да е изискването - за определена грапавост.
|
| Вто Юли 14, 2026 4:54 am |
|
 |
|
Pif
|
Аз си взех оригиналните гарнитури от Тойота, комплект с всички гумички, о-рингове и каквото има за смяна. По документация дават 0.5 микрона грапавост - каквото и да значи това.
|
| Вто Юли 14, 2026 8:21 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Без да съм спец по механика все си мисля, че от шлайф до шлайф има разлика. В случая за да се обработва изобщо значи има голяма неравност, което предполага шлайфване с по-грубо зърно. А дали после трябва да се полира или не, това е съвсем друга бира.
|
| Вто Юли 14, 2026 9:15 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това е като за метална гарнитура, ако е графитна иска по-грапаво. Ra 0.5 може да се постигне с фрезоване, иска достатъчно висока скорост и остър инструмент, сега има всякакви вкл.и диамантени. Шлайфането крие повече риск от фрезоването.
|
| Вто Юли 14, 2026 9:41 am |
|
 |
|
itso.t
|
Досега не бях чул някой да полира челото на главата след шлайфане или фрезоване. Къде си попадал на тая информация?
|
| Вто Юли 14, 2026 12:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не съм попадал естествено. Просто казвам, че освен ако не се полира след шлайфа той едва ли е ще толкова гладък, че да е проблем. Иначе моят скромен опит от подобни операции показва, че се изискват няколко неуспешни опита  И не мисля, че е само при мен. По скоро си важи независимо от майстора и независимо от техниката. Затова е желателно такива ремонти да се правят от хора, които отдавна знаят какво правят. Съответно знаят дали технологията им е съвместима с тая или оная гарнитура. Ако не го знаят, по-добре да не го научават за моя сметка 
|
| Вто Юли 14, 2026 12:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма технологична несъвместимост, изисква се определена грапавост, това е, тя може да се постигне и на шлайф и на фреза. И за двете си има специфики. За шлайфа диск с по-висока твърдост и големи частици, алуминия е мек и много бързо запълва финните дискове. Тънкостта не е толкова в инструмента, там производителя е дал обороти и подаване за определена грапавост. Важно е как я базираш, от една страна да запазиш паралелност на повърхнините, от друга да нямаш провисване. Ако не си я подпрял добре при стягането много лесно може да провисне с няколко um, а пък ако не стягаш в правилните места може да се изтумби. Ако е само ресурфейс добре, обаче ако имаш деформации започва да става сложно. Отделно като ще шлайфаш глава има смисъл да се видят и леглата на клапаните, та тънкостите са в детайлите, не в това дали ще използваш фреза или шлайф. Според мен фрезата е по-подходяши за целта. У нашенско му казваме шлайфане, по света му казват ресурфейс. У нашенско е така, защото основно са се шлайфали, за да фрезиваш се иска читава фреза и инструменти които навремето и нас нямаше, затова и за грапавости под Ra 6.3 се специфицирате шлайфане, имаше и фрезоване но прекосили под Ra 1. Реално с подходящ инструмент, дори и да не е диамантен може да постигнеш Ra 0.5 но пак трябва да го имаш, и изисква читава машина ....
|
| Вто Юли 14, 2026 2:16 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Това дали е шлайфано или фрезовано и с каква грапавост сигурно е много важно в професионалното автомобилостроене и професионалните ремонти и сигурно прави разликата дали гарнитурата ще избие след 50 хил. километра или 200 хил. Но в моя конкретен случай ( това е една малка хоби количка която държа само заради упоритостта и за малкото и брой карания, постоянно да се чупи нещо по нея и аз да го поправям за забавление(от технически сбърканите серии на Рено)), по-скоро е важно дали гарнитурата ще избие след 1000 километра или след 50 хил. Т.е. - там където са отворчетата за охлаждащата вода алуминия се е окислил и ако се сложи под микроскоп най-вероятно ще се види че тея участъци са по-ниски спрямо околните и контактната повърхнина м/у гарнитурата и метала ще се намали. Аз с ремонт на гарнитури на коли нямам никакъв опит, но имам известен със съдове под налягане и като се сложат под микроскоп потъмнелите участъци, обикновено това е гледката - разязвени по-ниски зони(релеф). Т.е. замисъла на шлайфането/фрезоването в случая е да се отнема равна дебелина материал, докато цвета навсякъде стане еднакъв и няма 'релеф' където гарнитурата ще виси във въздуха вместо да контактува. Цената дето дава една софийска фирма за шлайфане е 30 евро единствено за самото шлайфане. Сваляне на клапани, напасване, смяна на семеринги си има допълнителни цени т.е. може и цялостния ремонт да иде към 100-200 евро. , ама къде е кефа някой друг да напъва пружините на клапаните вместо теб.
|
| Вто Юли 14, 2026 6:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
С микроскоп може да видиш евентуални язви или увреждания, но за линейност не съм чувал Принципно най-лесно е с "нож". Мисля, че така се казваше. Това е като линия, единия край на която е много равен и изтънен. Слагаш и от другата страна светиш с фенерче. Ако виждаш светлина между ножа и повърхнината значи лошо... А ако много искаш да се забавляваш може да изравниш главата на ръка с длето за метал. Не помня дали тук не беше давал някой едно видео как става. Проблемът е само, че трябва еталонна равнина, което май е отделен филм, но да кажем че в твоя случай може да мине и със стъкло. Намазва се с трансферно мастило и поставяш главата. Там където е високо мастилото се прехвърля върху главата. След това с длетото изтръгваш мастилото при което се изтъргва и лека стружка от главата. И така няколко стотин пъти... докато при допир не почне да се боядисва цялата повърхност на главата. Доколкото помня пичът от видеото постигаше под 5 микрона точност, което за изцяло ръчен процес според е силно впечатляващо.
|
| Вто Юли 14, 2026 8:56 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Разговорно се нарича "косъм линия". Това е "плосък шабър". Ако си добър в шабароването, резултатът е много добър, но е пипкава работа и хамалогия. Отделно, иска допълнително оборудване като гарантирано равна плоскост, подходящо "мастило" и нещо за разнасяне, например валяче. А доколко е прецизно шабаровенато като процес когато се направи както трябва? В йотубето имаше клипове на някакви жапанайци. Произвеждаха прецизни чугунени маси. Шабароването беше последен процес, след фрезоване и шлайфане.
|
| Вто Юли 14, 2026 10:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ааа тука бъркате двтаа щата, шабароването е несъвместимо с идеята за гарнитура еле пък глава, да с него може да постигнеш много добра равнинност но грапавостта е доста висока, реално това е едно от големите предимства да шабароваш направялващи, имаш много добра равниност, и в същото време грапавост която задържа масло, реално ако е добре направено двата метала никога не контактуват а между тях има много тънък маслен филм, някои японски екстримисти все още си шабароват машините. Можеш да постигнеш добра равнинност и грапавост е чрез лапинг, така се обработват измервателните маси, но за глава това си е наказание, а и с толкова много отвори изобщо не съм убеден че може да се и направи, ще се съсипе и главата и инструмента. Дали главата е изметната това не е чак толкова важно, нито колко е равна преди обработката, ако я позиционираш правилно и не я кривнеш на някъде, след като свърши с обработката ще е равнинна. Фрезова се докато отнемеш и от най-ниските места, и обикновенно се гледа точно на цвят. Винаги може да я боядисаш .. не знам как у се казва на нашенски, engineeres blue, prusion blue ... да не се бърка с онова синьо/лилаво с което боядисваш за да маркираш, но реално за целта и с него ще стане, но не мисля че има смисъл, има очевидна разлика между фрезовано и нефрезовано дори и да е съвсем малко като площ. А иначе като я свалиш главата е далеч от равнина,но има разлика дали това е резултат на износване или на огъване осукване. И в кра яна краищата много зависи и то цялостният дизайн на двигателя, някои глави дори да ги "килнеш с 1 градус на нейде не води до никакъв негативен резултат, това много малко влияе обема, по-скоро проблема е в това как са клапаните, , къде са ти валовете, повдигачи и др. екстри които може да не са щастливи ако имаш отвори с 1 градус несъосност, та и това е един от начините да позиционираш, гледаш отворите да са перпендикулярни на плота ..... имах един познат голям мерак имаше да фрезова глави та го/се образовах по въпроса и му докархме ФУ-то до етап да може да фрезова, ама с ФУ-то да докараш 1 um па ако ще и диамант от марс докарай, просто механично е нестабилно, блокирани супорти, натегнати направялващи, чисто нови и то качествнеи лагери ... не мой 
|
| Сря Юли 15, 2026 3:54 am |
|
 |
|
itso.t
|
Накратко - главата при "главатарите" които да я пипнат и ревизират. Сега се сещам за едни юнаци някъде към Люлин. Беше някъде около цех или нещо подобно на Нестле.
|
| Сря Юли 15, 2026 8:43 am |
|
|