Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 193, 194, 195, 196, 197
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
няма никакъв смисъл да се пънеш с главата, ако блока е крив
двете челà трябва да са еднакво криви, едно спрямо друго.
най-лесно става, ако и двете са плоски, но не е задължително :P

не споменаваш какъв е двигателят. всеки си има някакви особености, така че универсалните рецепти са малко в стил бгмама/бгтатко
блока от какъв материал е, каква му е конструкция, колянови вал как е, лагерите как са и в какъв ремонтен размер са, какви са им луфовете

Сря Юли 15, 2026 9:23 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
D7F engine, класическа конструкция четири бутала в права линия , осем клапана задвижвани с кобилици , блока е от
чугуний някакъв и повърхността изглежда доста добре и равна( за разлика от алуминтия на главата ). Той двигателя е най-убавото в цялата кола, доста ремонтопригоден, на 50 хил. километра реални, коляновия вал, буталата и блока хич не ща да ги барам засега...
Колкото до останалите възли по колицата...както казах някаква сбъркана Рено серия произвеждана само за две години, свидетелство за плавния разпад на европейската индустрия около 2000 - ната. Всичко дето съм сменил 'френч оригиналдъ' с 'качествени Китайски и Турски части произведени в Германия и Италия', повече не се чупи. Т.е. 50% от колата вече е желязна, остават другите 50%.
ПС: А и си накупих интересен инструментариум за единична употреба , но изглежда добре в гаража:
Прикачени файлове:
klapani.jpg
klapani.jpg [ 32.29 KiB | Прегледано 185 пъти ]

Прикачени файлове:
kleshti.jpg
kleshti.jpg [ 47.17 KiB | Прегледано 185 пъти ]

Сря Юли 15, 2026 10:54 am
Профил
Ранг: Минаващ

itso.t написа:
Накратко - главата при "главатарите" които да я пипнат и ревизират.
Сега се сещам за едни юнаци някъде към Люлин. Беше някъде около цех или нещо подобно на Нестле.

Складово-производствена зона - Модерно предградие, бул. „Европа“ 138, 1360 София
https://maps.app.goo.gl/P5SPguSqXARRuY6p7

Сря Юли 15, 2026 11:40 am
Профил

Ами те на адрес, отиваш при тях,или някои подобни и те ще се погрижат за главата. Блока .....ако той е крив, разбирай изкривен изобщо няма какво да ремонтираш, ако е неравен е друг въпрос.Той реално няма от какво да се изкриви ако не си претърпял някаква сериозна авария, но повърхността може да е корозирала. Чугун определено е по-добре, шанса д си е ок е голям. Ако нямаш компресия не е лошо да видиш клапани, може да се окаже, че шлайфа на главата е козметичен ремонт, колкото и зле да изглежда може да не губиш налягане от там а от кофти клапани, там вече се правят и лапинг и други неща .....едно време мерака ми беше да си направя авто сервиз ...току взема да се върна към тая ми слабост, вместо да си губя времето да замествам липсващи чаркалаци по платките ...поне има поле за изява, особено тук може да се окаже и по-доходоносно от развоя :D

Сря Юли 15, 2026 12:26 pm
Профил
Аватар

https://www.youtube.com/@DavidMooreEngineering

Ако ви е интересно как се прави ремонт на двигател в детайли. От скоро почна да пуска видеа в тубата. Досега основно е за едно ферари 308 на един популярен англичанин дето спасява ферарита от пресоване за вторични.

Та тоя двигател някой преди му е правил ремонт и ресърфейс на блока и го е направил накриво и не само това - бая други проблеми от лош предишен ремонт.

Ресърфейс прави с нещо като фреза ама специално правена за ремонт на двигатели. Шлайф никъде не видях да ползват. Има интересни машинки но май се занимават само с ремонти на стари екзотични двигатели. Даже в едно от послендите видеа стана върпос за ремонти на нови двигатели - мъка.

Сря Юли 15, 2026 12:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Бат Тони, идеята ти е добра за сервиз но ляба сега е при китайските електрички. Научи се да сменяш батерии, да рециклираш батерии, да поправяш ел двигатели да ъпдейтваш контролери монтролери дисплеи и сяква електроника, знам та че ги разбираш нещата. Имам едно приятелче хакер никаква електроника по коли не му се опира и сега се занимава с китайски бракми, вика че запада е пълен с тях и след година две джамбазите ще ги внасят на кило

Сря Юли 15, 2026 4:09 pm
Профил

Тука няма такива, болшинството все още са ДВГ и не виждам скоро да има промяна. Освен това тия с електричките не са клиенти :) Иначе напоследък батерийките с които ме занимават започнаха да надебеляват, преди 2 седмици някакви си 200 А на 40 V, тая седмица вече искат и 300V пакет ... ама едно е да ги проектираш, друго е да ги ремонтираш .. мога цял ден да се ровя в омазнения двигател и ще съм щастлив, но не ме карай да рециклирам батерия, не е за мен тая работа, съвсем хамалщина.
За машините, има фирми като rottler които правят машини конкретно за тая цел, не само за глави, но в крайна сметка нищо по-различно. Обикновено са аксесоари и компановка, всяка универсална фреза може да свърши тая работа. Всеки flying cutter .. както и да му беше името на български, както и всеки нож. Тези фирми са ориентирани точно към сервизи където хората идея си нямат от металообработка, вземат си машина за глави, идва с всичко нужно да я установиш, с правилните инструменти и ти предлагат техните си ножове .. техни ... рядко са техни ама както и да е. Въпроса е че човека с автосервиза не е чувал ни за kenametal ни за сандвик или мапал, не знае как се казват инструментите, не знае какви пластини му трябват и т.н. та за тях има фирми като rettler, те ти машина, те ти аксесоари, те ти инструменти, пластини, инструкции, те ти на 1000 видеа как се прави, ела имаме академия ще те сертифицираме ... или ти му кажеш как да изпозлва универсалната фреза, подбереш му приспособления и утре му дойде блок да престърже лагерни легла и е до там. Той идея си няма, че фрезата му може да става хоризонтална, дори да има главата той не знае как да я смени, юстира и т.н. .. много по-лесно да си купи машина конфигурирана за целта. И да ти кажа дори и аз че ми е напълня ясно кое и как се прави, ако имам такъв сервиз най-вероятно ще купя машини правени за целта просто защото пестят време :)

Сря Юли 15, 2026 6:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 193, 194, 195, 196, 197