Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
За LM3478 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение За LM3478
Пуйча се тука и за втори път не мога да вдяна (първия беше като си правих дипломната) как аджеба се смята токовия сензор.
Входните данни са - захранване - автомобилно (приемам 10-16V, при Uin<10V -> shutdown); изход 24V, 3А. Честота - 250к.
Значи като гледам примера в даташита, там има една формула на 15-та страница. Реших че това е Формулата и почнах да смятам.
Първо D. Реших да взема стойности за Uвх мин, като отчитам 0,6V пад върху шотки диода и 0,4V върху транзистора (IRF540N, при дросел 15uH и съответно максимален ток ~8А). Получи се D=0,61.

Iout приех че е изходния ток - съответно 3 А.

Големия проблем са Vsense и Vsl. Първото реших, че е напрежението върху токовия сензор, второто е някакво вътрешно напрежение (на slope compensation... май...). И двете имат стойности в таблиците. Например Vsense варира 140-195 mV при 25градуса при 5V захранване. Типична стойност 165mV. Обаче като гледам графиката "Current Sense Threshold vs Input Voltage" на стр.6 и нещо ми се губи смисъла.... Второто и то варира - от 52 до 135mV, типично 92mV.

Реших да ползвам типичните стойности. Сметнах (т.е. Excel сметна). Получи се Rsense = 0,0129. Ок. Изглежда смислена стойност. Като сметна набързо Rsense=Vsense/Imax = 0,018 приблизително. От предишни мъки с UC384x се получаваха подобни резултати (т.е Rsense=Vsense/Imax се получаваше по-голямо отколкото като се сметне по сложната формула, общо взето с подобен порядък / процент. Там обаче така и не разбрах коя е "сложната формула".
Както и да е.
Предполагам, че 0,013 е близо до истината.
Обаче дали е така? :?

Пет Ное 24, 2006 4:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Помагайте, че после иде ред на честотната компенсация 8) 8) . :oops:

Пет Ное 24, 2006 7:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе на мен тоя резистор ми се вижда прекалено малко като стойност - в схеми с UC384X (много често срещани в захранвания на монитори) обикновено стойностите на падовия резистор са 0.2 - 0.47 ома, а където се налага по-малки стойности се слага допълнително делител с резистори. Не можеш ли да избегнеш проблема и ти така ?

Пет Ное 24, 2006 8:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами малък е защото максималната стойност на входното напрежение е ниска (при ~300mV ИС реагира на късо съединение, 165mV мисля е макс за нормална работа - никой не казва дали вярно мисля 8) ). А е ниска за да се постигне високо КПД/ниско собствено греене (според мен де)... Макс стойност на тока е 8А и от там са получава ниското съпротивление.
Делител не е добре - добавянето на допълнително съпротивление последователно на входа променя режима на ИС (slope compensation - характерно за схеми работещи в токов режим). National се хвалят и дори са патентовали схемата за този начин на настройка (с последователния резистор)...

Пет Ное 24, 2006 9:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе с една бърза симулацийка, на мен ми се получти Rsense= 0.008208 8O
това се прави само с мед на платката. като ти направят платката - мериш какво се получило и "настройваш" Rs1
с irf540 ми се вижда безумие да го правиш, но ти си решаваш

това масово производство ли ще е или екзотика?

Съб Ное 25, 2006 11:22 am
Профил

Мнение 
Дедо, каво казва твоя кад за това съпротивление на него може да му се вярва, аз го смятам пътечка 0.96 с дължина 20 мм, малко тънко ми се вижда, ако стане по дебело трябва пък да е по дълго, което е кофти особенно ако гони повисока честота, на 1 Mhz тая пътечка ........ а какво излъчване пък ще е .....

Съб Ное 25, 2006 3:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
понеделник ще питам.
ама на 1MHz то ще си стане фидер, че и импеданс ще има :P
верно, ex-man, на колко мислиш да го бръмчиш чипа? гледам, че си смяташ за 15uH, което значи нещо към 200-300kHz?
освен чипа, трябваше да си заръчаш и мостра на индуктивността :idea:

Съб Ное 25, 2006 11:07 pm
Профил

Мнение 
Мдаааа, и а това си мисля, затова с фолиото не знам може ли да се докара, двупроводно .. безимепдансно . някак могат да се усучат все тия 20 мм че да нямат кой знае каква индуктивност ама .... а трябва и да се мисли да не вземе да изпадне в резонанс с някой хармоник. Има хубави металослойни, реално .... вко вземеш а измериш някой мост в 0805 току виж там някъде му съпротивлението, ама проблема е че няма как да го измериш, за това си трябва милиом метър, пак се сетих за тия руски мостове .. не помня обаче мереха ли толкова малки съпротивления ... ама ги и няма за съжаление вече ... но пък има по хубави, това малко в страни.
http://www.mouser.com/search/Refine.asp ... 0.02*+*Om*
но е безумие за едни резистори да правиш поръчка, ако си измислиш още нещо ... в някой от електронните магазини от европа ще ти е доста по евтино,стига да не го пратят по куриер

Съб Ное 25, 2006 11:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
абе с една бърза симулацийка, на мен ми се получти Rsense= 0.008208 8O
това се прави само с мед на платката. като ти направят платката - мериш какво се получило и "настройваш" Rs1
с irf540 ми се вижда безумие да го правиш, но ти си решаваш

това масово производство ли ще е или екзотика?

Хм, някаква конспирация има тука. Ти откъде знаеш че ще го правя с IRF540? :) :)

Индуктивността смятах да я мотам сам. На E27 с междина 0,5. Получават се към 8-9 навивки.
Честотата смятах да е 250к.
Масово. По моя преценка двуцифрено число (ХХбр), не повече.

Само да не се окаже че тотално съм сбъркал идеологията, че ще ме оскубят тука... :? :?

Пон Ное 27, 2006 10:53 am
Профил

Мнение 
Индуктивноста не я мотай, купи си я. Както виждам нямаш мост, защото ако имаше щеше вече да си си измислил резистора, та от тая гледна точка не се занимавай с индуктивноста. 200 бр се нарича нискосерийно производство, само за протокола ;)
Та индуктивност си купи, тези коментските им плават параметрите но ... .може и да стане, за по читави .. epcos но са по скъпи, дедо боре хвали някакви, забраивх им марката. Е27 не е много подходящо, освен ако няа да е с трафче, но както виждам е само индуктивност.
250 kHz не е много висока, каква индуктивност получи?

Пон Ное 27, 2006 11:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Според калкулатора на Coilcraft

Общо взето сметките се потвърждават.

Прикачени файлове:
Clipboard02.gif
Clipboard02.gif [ 11.06 KiB | Прегледано 8281 пъти ]
Clipboard03.gif
Clipboard03.gif [ 5.7 KiB | Прегледано 8281 пъти ]
Clipboard04.gif
Clipboard04.gif [ 11.37 KiB | Прегледано 8281 пъти ]
Пон Ное 27, 2006 1:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
браво, порастнал си вече :P
сега остава да си поръчаш и мостри.
вдигни честоатата поне двойно.
и си търси хуваби кондензатори.
успех ... и късмет!

Вто Ное 28, 2006 1:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хех, това ми прозвуча като :"Браво, а сега се оправяй сам" :D :D :D 8) .
Дросела като че ли ми е най-малкия проблем в случая.
А кондензатори - оказа се че в Комет имали YXF серията на Rubycon. Поне с такова впечатление останах (купихме 470u/35V за едно друго захранване), та се надявам да имат и други стойности...
А честотата няма да я пипам, щото ме е страх по-нагоре... все още... а пък нали ми се счупи и осцилоскопа... 8) 8) .

Вто Ное 28, 2006 2:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И тъй. Пуснах схемата. Не изгоря (за съжаление,... поне щях да знам къде е проблема).

Работи почти като истинска. Много е чувствителна към опроводяването (чипа има две маси :? ). Преместих свързването на едната маса и заработи значително по-добре.

Проблеми - значителен шум от превключването на транзистора. Кофти импулсни смущения както на изхода, така и върху токовия сензор (между другото - 0,01ом; 1%; 0,5W; корпус 2010; WSL серия на Vishay).
Лек ВЧ акустичен шум, който иде да покаже нестабилност (?). При 50W натоварване и по-височко напрежение си става баш нестабилен. Според мен се дължи на шумовете.

Изход - по бавен транзистор?

Съб Яну 20, 2007 2:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]