Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Не може да няма тука Atmel vs Microchip 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
ДедоБоре написа:
ако мога философски да заключа:

(Цитирам това, но ще уточня за предния ти пост :) , щото моята възраст вече не за жени, ама за контролери май още става)

Писал си, че JTag сондите са над 400USD, ами ония AVR-JTAG-USB на Olimex (50USD) куци ли са?

Чет Мар 01, 2007 1:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
abramabra написа:
ДедоБоре написа:
ако мога философски да заключа:

(Цитирам това, но ще уточня за предния ти пост :) , щото моята възраст вече не за жени, ама за контролери май още става)

Писал си, че JTag сондите са над 400USD, ами ония AVR-JTAG-USB на Olimex (50USD) куци ли са?

Стават ама трябва да работиш с GCC.

Чет Мар 01, 2007 1:58 pm
Профил ICQ

Мнение 
току шо получих това по пощата:

Цитат:
DHL EXPRESS
SHIPMENT ADVISORY
...
SENDER : Atmel Norway AS
From : Synnшve R. Ystmark
Vestre Rosten 79
Trondheim

7075
Norway

SHIPMENT CONTENTS:
Electronic equipment

SHIPPER REFERENCE: AVR Dragon

RECAP:

AWB: 3610799021
WEIGHT: 0,5
PIECES: 1
CONTENTS: Electronic equipment
REF: AVR Dragon

Нищо не съм си поръчвал, но явно Atmel искат да ме зарибяват... Та ако на abramabra или някой друг му върши работа и това нещо все пак вземе че дойде - съм готов да го дам (при условие че ако някой ден на мен ми затрябва да си го върна евентуално - но се съмнявам че ще ми затрябва)

Чет Мар 01, 2007 2:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Jtag-а на Olimex работи добре с IAR и с AVR Studio. Но подържа сравнително малко процесори. Само основните представители на ATmega

Чет Мар 01, 2007 2:22 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
току шо получих това по пощата:
...
Нищо не съм си поръчвал, но явно Atmel искат да ме зарибяват... Та ако на abramabra или някой друг му върши работа и това нещо все пак вземе че дойде - съм готов да го дам (при условие че ако някой ден на мен ми затрябва да си го върна евентуално - но се съмнявам че ще ми затрябва)

Ти си късметлия :)

Тъкмо щях да питам каква е разликата между фри AVR studio и регистрираното в Норвегия AVRStudioSDK (регистрира се с подписан факс).
На мен за сега са ми дали един AVR-JTag, но ще трябва да си поръчам собствен и да върна тоя.
Ако някой по-голям пич не се натисне повече - ще се разберем за играчката ти :)

Чет Мар 01, 2007 2:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
сигурно имаш предвид това http://www.olimex.com/dev/pdf/avr-usb-jtag.pdf
нямам идея за какво става, не съм го купувал или пробвал
пише, че работи със студиото, от което следва и GCC

аз имах предвид това: http://www.atmel.com/dyn/products/tools_card.asp?tool_id=3353

Чет Мар 01, 2007 2:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Същия е като серииния им Jtag само дето има USB-Serial конвертор в него.
Преди си бях купил от тях серииния и после се изядох. Схеми по нета колкото щеш.

Чет Мар 01, 2007 2:55 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
@miro - по-скоро е не да знаеш нещо перфектно ,а да си свършиш работата перфектно (съвестно).Много неща се правят но не се изпипват в детайли и от там идват много грешки.А като сложим и фактора човешка грешка... :)
За предел на платформа - трудно ми е да говоря щото хората совалки са управлявали със М68705Р2.........

Наскоро гледах един филм в който много сериозни руснаци, твърдяха че компютъра който следи за ракетна атака по Русия е 5 мипса. Вярно с 5 мегабайта памет. (Няма да могат да го заменят с пик от 16 та серия.)
Основното изискване било всичко да е направено с руски компоненти.
Тактовата му честота била под мегахерц но благодарение на уникалната си архитектура правил тази производителност

Чет Мар 01, 2007 6:07 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
сигурно имаш предвид това http://www.olimex.com/dev/pdf/avr-usb-jtag.pdf
нямам идея за какво става, не съм го купувал или пробвал
пише, че работи със студиото, от което следва и GCC

аз имах предвид това: http://www.atmel.com/dyn/products/tools_card.asp?tool_id=3353

Сигурно :)
А какви са разликите?

Чет Мар 01, 2007 6:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
руснаците нищо не правят като останалия свят. това не значи, че е лошо.
просто, останалия свят, трябва да знае, че може да има и друг начин да се направи нещото.

abramabra написа:
А какви са разликите?

в цената, в броя поддържани чипове, вероятно и в други дребни детайли (като това как се ъпдейтва фърмуера)

Последна промяна ДедоБоре на Чет Мар 01, 2007 6:27 pm, променена общо 1 път

Чет Мар 01, 2007 6:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе те руснаците като правят нещо - правят и не щадят ресурс.Другото важно нещо е че Русия имаше доста специални институти където се работеше по конкретни тематики и бяха много напред.Един от примерите който ми идва на ум- Баскаков е руснак и учебника му по "Радиотехнически вериги и сигнали" е мн. добър даже в MIT е бил основно средство за подготовка.Разни чипове от серии КРххх КПхх много се използваха и в нашите устройства -принтери.... Та руснаците имат хубави неща.Лично аз съм много доволен от техни компоненти - прецизни резистори,кондензатори,потенциометри (многооборотни),кварцове.... А и благодарение на руснаците доста от нас ползват скъп софт безплатно :wink:

Чет Мар 01, 2007 7:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Та за ARM-а ще видим като ми се наложи - единствено мога да кажа, че за пореден път се убеждавам колко дървена среда е Keil uVision 8) .

Разкажи накратко, при вьзможност, какво не ти харесва при µVision.

Чет Мар 01, 2007 9:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Абе те руснаците като правят нещо - правят и не щадят ресурс.Другото важно нещо е че Русия имаше доста специални институти където се работеше по конкретни тематики и бяха много напред.Един от примерите който ми идва на ум- Баскаков е руснак и учебника му по "Радиотехнически вериги и сигнали" е мн. добър даже в MIT е бил основно средство за подготовка.Разни чипове от серии КРххх КПхх много се използваха и в нашите устройства -принтери.... Та руснаците имат хубави неща.Лично аз съм много доволен от техни компоненти - прецизни резистори,кондензатори,потенциометри (многооборотни),кварцове.... А и благодарение на руснаците доста от нас ползват скъп софт безплатно :wink:

Не, това за чиповете е легенда - наистина, в някои каталози има супер чипове (да речем 1990г, 24 бита 20МХц АЦП), но в действителност се произвеждат само по няколко бройки, защото технологията е страхотно скъпа (от няколко хиляди подложки стават няколко бройки).
Впрочем, основното предприятие за руските "супер" чипове беше някъде в балтийските републики.

Но за институтите си прав - като доайен мога да разкажа за един институт в Новосибирск, където видях видоконтролер, който харчеше 3kW от 5V, е 1989г беше, 2048х2048 24 битови точки с всякакви текстури, мъгли, огньове и каквото си поискаш - почти OpenGL (допълвам - на АМД секции 2900, няколко шкафа с шестслойни платки, троен еврокарт - в института си имаха платкаджийница и си ги правеха сами).
Или за институт по оптика (разбирай - лазери) в Зеленоград, където работеха 7000 души. За да отидеш до стола (за обяд) се минаваше през три портала с въоръжени бабички.
Впрочем, в тоя институт в Зелениград, като видяха, че на дървените българки поялници има съединители РС-7ТВ се хванаха за главата - на тях им разрешаваха да ползват такива "супер" техники само, ако изделието е за авиацията.
Тия ни завлякоха с два компютъра Правец 16 - не знам, може и да са си ги платили, но ние искахме да си ги върнем в България - след това имахме проблеми с митниците, защото бяха на времненен износ.

Но общо взето и за нещаденето на ресурсите си прав - още не се знае какъв е бил военният им бюджет между 1980 и 1990г (някои предполагат, че е бил над 50% от БВП)

(И накрая - моят софтуер май повече е от китайците - но както пее Висоцки: "ние сме тук, те са там, а останалото са китайци" - свободен цитат) :)

Чет Мар 01, 2007 10:14 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Разкажи накратко, при вьзможност, какво не ти харесва при µVision.

Ами повечето неща са субективни, но ме дразнят - доста "дървен" интерфейс, скролера на мишката не работи в прозореца, доста проблеми на пръв поглед с дебъгването - постоянно трябваше да ресетвам таргета. По много странен начин поставяше точките на прекъсване. От едночасовото ми занимание с Keil това са ми впечатленията. За тоя контролер имаше и IAR и определено аз бих предпочел него. С Keil-а ми се е налагало преди време да работя с един доста специализиран контролер на Winbond (просто нямаше друга алтернатива), та още от тогава тая среда нещо не ми харесва. Може и да е субективно - ама какво да направя :) .

Чет Мар 01, 2007 10:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
от два дена ползвам 2-ката за един C166 проект, има някои неизпипани дреболии. Не мога да си включа номерирането на редовете в едитора, липсват цветови настройки за всички прозорци, не намирам file dependencies, докато смених името на една директория мина известно време :) . Май за повечето неща си е в мен грешката, но някои дреболии е хубаво да се намират по по-интуитивен метод, особено когато и help-a им не е на особено ниво.
Но като цяло впечатление средата ми харесва. Максимално опростена, изчистен интерфейс. А и повечето от дреболиите са оправени вьв версия 3.

Пет Мар 02, 2007 1:13 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3