Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
галванично разделени изходни напрежения 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение галванично разделени изходни напрежения
Трябва да направя едно захранване /импулсно разбира се/ с две изходни напрежения но галванично разделени!!! Трябва ли от масите на двете намотки да пускам Y кондензатори към първична или имам нужда само от един такъв кондензатор между първичната и една от вторичните - тази от която се взема обратната връзка???? Възможно ли е да следя и двете изходни напрежения, но пак да си останат галванично разделени??? Защото в момента когато натоваря едното изходно напрежение, другото започва да скача нагоре. Проблема е, че тази част на захранването която ползва за управление на силовата част е натоварена за кратко време / една-две минути/ и после има голям период на празен ход / час-два/. Дайте някакво становище. Може да съм тръгнал в гршната посока!!!!

Нед Мар 04, 2007 11:55 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
като цяло е трудна задача да направиш 2 обратни връзки с галванично разделяне.

дали няма да е по-лесно да направиш по-мощно захранване с един изход (и една обратна връзка) и след него да имаш вторичен DC/DC изолиран конвертор?

Нед Мар 04, 2007 2:43 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
като цяло е трудна задача да направиш 2 обратни връзки с галванично разделяне.

дали няма да е по-лесно да направиш по-мощно захранване с един изход (и една обратна връзка) и след него да имаш вторичен DC/DC изолиран конвертор?

по принцип мисля да го стабилизирам това второто напрежение което ми ходи надолу/нагоре, но не знам дали ще има нужда от два Y кондензатора или само с един ще стане!? Това второто напрежение е за 6V/0,2A - така че мисля да вдигна намотката на трафа, и когато е минимално да е 8V за да мога да го стабилизирам на 6V! Така или иначе то не се променя повече от 2V нагоре!!!

Нед Мар 04, 2007 5:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не мога да ти дам акъл за Y-кондезатора... много е "според зависи"
най-добре е да експериментираш, но трябва да можеш да мериш EMI...

Нед Мар 04, 2007 10:48 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
fuser,
по принцип Y кондензатори се слагат от всяка вторична към първична страна....
продназначението им е да "обират" потенциали, които може да са опасни за хората...
затова си има изискавания и към самите Y кондензатори, които предполагам си взел в предвид

Пон Мар 05, 2007 11:26 am
Профил

Мнение 
MYXATA написа:
fuser,
по принцип Y кондензатори се слагат от всяка вторична към първична страна....
продназначението им е да "обират" потенциали, които може да са опасни за хората...
затова си има изискавания и към самите Y кондензатори, които предполагам си взел в предвид

Благодаря за отговорите ... явно ще се слагат Y кондензатори :)

Пон Мар 05, 2007 1:47 pm
Профил

Мнение 
Аз мисля, че ако ползваш схема flyback, а не forward - ще се получи доста добро регулиране
и за двете напрежения . Следейки само едното (по-капризното) не би трябвало да имаш проблем с другото.
За малки мощности (до 100 - 150ВА) и разбира се - добри кондензатори на изхода.
За кондензаторите си мисля и аз, че трябва и от двете маси да се вържат.

(малко на сляпо отговарям - не си описал нито схема, нито мощност)

Пон Мар 05, 2007 3:16 pm
Профил ICQ

Мнение 
Wise написа:
Аз мисля, че ако ползваш схема flyback, а не forward - ще се получи доста добро регулиране
и за двете напрежения . Следейки само едното (по-капризното) не би трябвало да имаш проблем с другото.
За малки мощности (до 100 - 150ВА) и разбира се - добри кондензатори на изхода.
За кондензаторите си мисля и аз, че трябва и от двете маси да се вържат.

(малко на сляпо отговарям - не си описал нито схема, нито мощност)

Захранването е с TOP246Y като изходните напрежения са 30V/2A i 6V/0,2A като 30-те волта ще са натоварени за една/две минути и после може и с часове да не се натоварват.

Пон Мар 05, 2007 4:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
хммм...

когато оразмеряваш обратните връзки на ковертор с повече от един изход, трябва да направиш така, че отделните токове, които текат в горните резистори на делителите (отнесени към общия ток в долния резистор) поне приблизително да съответстват на отношенията на мощностите за всеки изход. това е принципа, при това презумпцията е, че натоварванията са горе-долу константни.

обаче когато единия изход се товари импулсно в сериозно граници, другите няма как да не мърдат. в този случай се прилага друга топология на захранването. в твоя случай имаш обща мощност ~61W, като единия изход ти скача от 0% до 98%, и ти искаш другия да не мърда. няма как да стане

Пон Мар 05, 2007 10:29 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
хммм...

когато оразмеряваш обратните връзки на ковертор с повече от един изход, трябва да направиш така, че отделните токове, които текат в горните резистори на делителите (отнесени към общия ток в долния резистор) поне приблизително да съответстват на отношенията на мощностите за всеки изход. това е принципа, при това презумпцията е, че натоварванията са горе-долу константни.

обаче когато единия изход се товари импулсно в сериозно граници, другите няма как да не мърдат. в този случай се прилага друга топология на захранването. в твоя случай имаш обща мощност ~61W, като единия изход ти скача от 0% до 98%, и ти искаш другия да не мърда. няма как да стане

Така е!!! Без вторичен DC/DC конвертор няма да стане!! Най-малкото стабилизатор ще трябва! Благодаря за помоща!!! :partyman:

Вто Мар 06, 2007 12:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]