|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:05 pm
Изработка на платка в домашни условия
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
@Dimitar,ползвайки метода с ютията си правя прототипа за около 3 часа ( на платката има PIC18F4550- TQFP корпус).Пистите са по 16 мила и няма никакъв проблем.Още същия ден мога да си тествам програмата.Коя платкаджиница ще се навие да ти направи платката за такъв кратък срок и на приблизителна цена около 50ст. за квадратен дециметър(толкова струва текстолита,без другите неща)?Въпрос на лудост,ентусиазъм,.......Е после като видя че работи ще си поръчам платка както трябва,но за експерименти метода е супер.
|
| Пет Апр 20, 2007 9:05 pm |
|
 |
|
ditronix
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 7:51 pm Мнения: 64 Местоположение: Провадия
|
От Провадия да тръгна да търся платкаджийници,да ги чакам да ми изпълнят поръчката-немам нерви!Както каза Ки4o,с принтера работата е въпрос на 2-3 часа,включая разработката на самата платка,естествено ако не е сложна.А с фоторезиста си правя платки за дребносерийно производство,примерно по 10-20 броя на серия.Е,говоря за елементарни устройства,но пък става на момента и без разтакаване.
_________________ Не е важно кой си,а колко струваш.
|
| Пет Апр 20, 2007 9:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
E - на мен никога не ми се е налагало да имам прототип след 3 часа - виж след три дена да, ама тогава и платкаджийте вършат работа. Обикновенно такива срокове са, когато трябва да се покаже някакво демо на клиент, ама пък той ще погледне с по-добро око на професионално направена платка, от колкото на домашно ецвана. На някой може да му се стори смешно това, ама даже сме правили такива бързи платки с черен или син лак нарочно, за да могат още повече да хванат окото и е имало резултат - поне тук е имало, ама съм сигурен, че и в БГ е така  . А труда ми за 3 часа ецване на платка, ще е повече от колкото ще вземат платкаджийте. Единствено мога да се съглася за някакви елементарни неща да се правят, ама тогава пък ползвам прототипни платки. Както и да е - всеки човек си има различни идеи за живота, нормално е  .
|
| Пет Апр 20, 2007 11:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами то в Щатите сичко си има ред и се спазва и работата върви както трябва. Ама тука така като гледам 80% от хората си правят прототипи по разните начини. Какво да се прави - "съдбъ" ...
А и тъй като мога да си направя и сито, мога и солдер маска да си направя след това. Само опроводяването между слоевете е зор да се направи в домашни условия, но като се проектира добре платката и това може да се заличи ...
@ditronix - всеки си има изградена методика на работа - при мен, както вече описах, 20 минути сушене в сушилня обаче, не във фурна. Сушилнята ми си има терморегулатор и суша на 70° С. След това веднага светя 250W лампа със "счупен" балон, ецвам във малко по-концентриран разтвор - става по бързо и има проблеми само когато е "много" по-концентриран.
Пробвах и метода с принтера и ютията - не останах очарован а и новия ми принтер явно тонера му не е подходящ.
|
| Съб Апр 21, 2007 10:58 am |
|
 |
|
ditronix
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 7:51 pm Мнения: 64 Местоположение: Провадия
|
Eто правени от мен платки с фоторезист.
_________________ Не е важно кой си,а колко струваш.
|
| Съб Апр 21, 2007 5:06 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Могат ли да се изработват платки за SMD елементи в домашну условия с разгледаните до сега начини. Най вече ме интересуват чиповете с такъв корпус - доста малки са разстоянията меду краката им. Или е безнадежно и трябва да се търси платкаджийница.
|
| Съб Ное 17, 2007 1:03 am |
|
 |
|
Zeus
|
Сега видях съобщението на Ки4о. Значи ще може да се пробвам и с ютията.. Точно такива корпуси имах предвид.
|
| Съб Ное 17, 2007 1:07 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
@Zeus, правил съм за MSOP, с 0,2 мм писта и 0,4 мм дупки двустранна - става. Иначе даже снощи правих двустранн платка със 18F252, 7407, 74164, МАХ 232, R и C 0805 всичко SMD. Само конекторите са с дупки. Сори, че сега ми го няма фотото да ти пусна снимка как изглежда. С малко търпение и опит всичко става. Само дето няма как да се метализират отворите в домашни условия. Даже напоследък амлко си оптимизирах технологията на почистване на меддта - водна шкурка 1000 - става пирфектно. Без никакви допълнителни магии - само спирт след шкуренето.
|
| Съб Ное 17, 2007 11:23 am |
|
 |
|
nik
|
мдам... само метализацията куца... и аз съм доволен от резултатите, а метализацията я избягвам по друг начин
при проектирането на платката се стремя възможно най много писти от едната страна, а ако трябва една писта да прескочи друга го правя така че в прототипа да има място да сложа мостче, а ако се поръчва после в платкаджийница след метализацията мостовете отпадат. разни такива дреболийки които бавят, но за единични бройки пак е по бързо
|
| Съб Ное 17, 2007 12:57 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Това ме обнадежди. Защото, когато правиш прототип е по-добре да си изработиш платката 1:1 както ще е после (такаа се минава през поне 2-3 варианта на платката), за да се изчистят всички проблеми и после в платкаджийниците. Относно метализацията - аз гледам кадето имам преходи между двата слоя да го правя с проходен отвор (без крак на елемент, а с проводник). Вярно, че стават повече дупки, но при малки платки не бърка много. Така ако се наложи разпояване на елемент, няма да има проблем. При SMD монтажа ще е още по-лесно, защото ще останат дупките само за преходите и някой друг елемент с крака.
|
| Съб Ное 17, 2007 1:18 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Даже и спирта е излишен , само добро подсушаване стига, че напоследък големи ментета спирт се навъдиха. Бояджийски чалъми общо взето...
СМД-то е много по-добро за домашно ползване, особено 1206. Отворите са много по-малко, пистите са по-къси и са повечето от едната страна, елементите са по-качествени и стандартизирани,платките стават по-малки. Освен това и при тестовете всичко ти е пред очите.
Но все пак платкаджийницата е за предпочитане в случая. Ако човек движи няколко проекта е по-добре да събере 2-3 платки на един борд и да си ги поръча наведнъж. Малко се разпилява вниманието така ,но гърча с химията отпада. А спестеното (или по-дългото) време може да се ползва за копане по софта.
|
| Съб Ное 17, 2007 2:53 pm |
|
 |
|
Zeus
|
А какво ще кажете за спояването на SMD елементите. Четох че ставало със специални пасти. До сега не съм се занимавал със SMD и всяка информация от първа ръка ще ми е от полза. Вярно че има Гугъл, но искам да получа информация от някой, дето се е блъскал в нашите "нормални" български условия. Постижимо ли е с поялник и тинол или да забравя за класическото спояване?
|
| Нед Ное 18, 2007 6:48 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Да,запоява се с поялника и тинола.Какъв по-точно ти е проблема ?
|
| Нед Ное 18, 2007 7:01 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Просто питам дали става при тези малки разстояния между краката(визирам интегралните схеми). За резистори и кондензатори ми е ясно че няма да има проблем(стига да не ги нагрявам по-вече време).
|
| Нед Ное 18, 2007 7:10 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
|
@Zeus.За запояването на СМД резистори,кондензатори и т.н.,с корпус до 0805 не е проблем да се запояват с поялник.Може и 0603,но си е гърч,ако е за еденична броика (говоря платка)може и да се прежалиш.Паста се използва при чипове които са с повечко крака и малък растер,ако не може с поялник се използва горещ въздух.
ето тук виж размерите в милиметри"
корпус L* W* H* K
0402 1.0 0.5 0.35…0.55 0.2
0603 1.6 0.8 0.45…0.95 0.3
0805 2.0 1.25 0.4…1.6 0.5
1206 3.2 1.6 0.4…0.75 0.5
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Нед Ное 18, 2007 7:13 pm |
|
|