Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
ЛМ2731, 33 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение ЛМ2731, 33
Някой борил ли ги е тези сладури
http://www.national.com/pf/LM/LM2733.html
http://www.national.com/pf/LM/LM2731.html

LM2733, вариант 1.6МХз му направих малка платка и т.н. ако е шътнат си стои на 1мА консумация, но иначе задейства защитата на ТЕСа / пробвах максимално до 100мА и все иска повече и повече ток... Пробвах с 13.3К/120К - 5 към 12В и 13.3К/247К - 12 към 24В. ще се опитам да сменя и бобината, може би ще захапе. Ще пробвам и по нискочестония вариант, да видим. На изхода няма вързано нищо. Кондезаторите са танталови, обратната връзка е керамичен. Бобината е 10микроХ. Диода шотки, 60В. Извинявам се за кирилицата, но компа ми се рестартира като сменям често езиците...ХюлетПакард....

Сря Май 23, 2007 4:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Aко защитата на захранването ти е достатъчно бърза, може и никога да не тръгне. Проблемът идва от това, че C1 е по-малък от C2 ( виж datashit ) и докато зареди C2 токът на входа на конвертора ти е голям. Вдигни C1 до 100uF и разреши конвертора, след като вече се е заредил. Ако нямаш някоя пионерска грешка по монтажа, ще тръгне.

Чет Май 24, 2007 10:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Явно и защитата е била много бърза, и пионерска грешка е имало някъде или нещо друго. Днес успях даже да гръмна нещо като го захраних с батерия през мултимера и го оставих нарочно известно време на 30мА, изпуши но така и не разбрах какво - дали кондензатора или ИС. Колко елемента за да се направят много грешки... това е като с грешките в думата УВСЪ. Явно съм способен :D . Възможно е да не съм избрал подходящия дросел.

Позволих си лукса да пусна втора платка тоя път с нискочестония вариант 600kHz и от 5В на 12В, точно както е по описанието. Този път тръгна от първия път, шътдоуна съм го пуснал през 10к към маса, и сложих един джъмпер към плюс. Но... започва да става интересно.
Натоварих го с едно реле с 300ома намотка за 12В. Консумацията обаче ми се вижда доста - 94мА...
А когато е шът-нато, на изхода вместо 0 волта си имам 5..., че и релето си харчи от тях въпреки че разбира се не се задейства. Продължавам да копая, да видим докъде ще стигнем.
Защо се боря с тая пущина - правя един блок с 8 релета, но на 12В, а всичко трябва да се храни от УСБ. И за да не купувам ТРАКО реших да си поблъскам главата. Може би най-лесно ще е просто да сложа 5В релета и да приключа с проблемите, но сега имам време за гъделичкане...

Ето и снимка. Отдолу си почти 99.99% гроунднплейн(екранировка де, чиста мед и т.н.). Стига с обясненията че ще ме намразите.

Прикачени файлове:
DSC00263.JPG
DSC00263.JPG [ 56.61 KiB | Прегледано 4094 пъти ]
Чет Май 24, 2007 4:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какви релета ще слагаш - да не стане така, че 8 релета да му разкажат играта на USB-то от към консумация. Предвидил ли си го тоя момент :? .

Чет Май 24, 2007 4:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Точно, 8 релета по 40мА, са 320мА. Идеята е че процесора и индикацията ще харчат под 100мА, а след като се инициализира като УСБ устройство ще може да дърпа до 500мА или поне така си спомням. Ако ли не или ще намалявам релетата или ще вързвам външно захранване, или ще сложа 5В релета с високоомна намотка които примерно ще харчат 20мА на реле, но са по 2 откъм цена и време за доставка.

Чет Май 24, 2007 4:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Всъщност когато ЛМ2733 или 31 са в шътдоун, не би трябвало да има проблем захранващото напрежение да си излиза на изхода - през дросела, шотки диода (без пада върху него), защо ли се учудвам че 5В си излизат, но това ми изглежда малко не доизмислено или пак не схващам нещо

Чет Май 24, 2007 5:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Grubi, направи справка със ЗЗЕ ! Консумацията на релетата не си я сметнал добре, по-точно объркал си се само 2.4 пъти. Повече няма да подсказвам. :oops:

Пет Май 25, 2007 12:04 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Благодаря бате!
Силно се надявах че за моя случай ЗЗЕ ще направи отстъпка, но нейсе... и тоя път не стана.
Или ще намеря високоомни релета или според това какво точно искат никога няма да включвам повече от три. Сега ще се опитам да пусна и високочестотната версия, пък да видим дали пак ще ме мъчи.

Пет Май 25, 2007 10:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]