Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
KОНТРОЛЕР ЗА ПОСТОЯННОТОКОВ МОТОР 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
stealthhack, дай първо да определим какъв тип е този мотор, за тези мощности пост. токовите двигатели си имат възбуждане, и ако е тягов, обикновено е с последователно възбуждане, тогава пусковия ток е по-малък. Може и с паралелно ( независимо ) възбуждане да е, тогава, ако то не се регулира може и 500А да не ти стигнат.

Тази батерия 72 V, 100 Ah ми се вижда слабичка за да можеш да консумираш 100 А при нормален режим, току виж от 100Аh останали 50, че и по-малко.

Пет Юни 01, 2007 6:06 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
kasparov написа:
stealthhack, дай първо да определим какъв тип е този мотор, за тези мощности пост. токовите двигатели си имат възбуждане, и ако е тягов, обикновено е с последователно възбуждане, тогава пусковия ток е по-малък. Може и с паралелно ( независимо ) възбуждане да е, тогава, ако то не се регулира може и 500А да не ти стигнат.

Тази батерия 72 V, 100 Ah ми се вижда слабичка за да можеш да консумираш 100 А при нормален режим, току виж от 100Аh останали 50, че и по-малко.

Изображение
Това е мотора, възбуждането е смесено, моторът иска висок пусков ток за големи натоварвания! За тези които не знаят това е тягов мотор от електрокар който движи целия електрокар 2t + товара който носи електрокара от порядъка на 1-1.5t!
Затова искам схемата да има запас за да не избуши, още повече че тук говориме за много мощност!
Относно батерията: Мисля че 100Ah трябва да стигнат защото 120Ah батерия е по-скъпа а и по-тежка което е от значение!
Батерията се състои от оловни акумулатори с дълбок разряд!

Пет Юни 01, 2007 7:22 pm
Профил

Мнение 
Въпроса с ограничаване на максималия ток може да се реши със специализирана схема за управление на DC мотор, която има следене на този ток и съответно го ограничава до макс. зададения. Например: MC33035, в частта и за четков мотор, като за по-високи напрежения са дадени различни схеми за управление на горните транзистори в моста. Има вграден ШИМ с избор на честотата, регулиране на скоростта, ограничаване на тока и реверс на посоката на въртене, макар че твоето смесено възбуждане усложнява нещата, има и режим спирачка.
За да се избере подходяща схема трябва да се знае още това което ще задвижваш само напред ли ще се движи, ще има ли нужда от спирачка, говориш за КПД, ще се търси ли рекуперация на енергията при спиране, за да върнеш нещо в акумулатора.
Все пак това не е моторче 200-300 W с пост. магнити, и ако полюсните надставки са монолитни, е възможно да се увеличат загубите в тях от вихрови токове.
Сигурно има още поводни камъни, трябва да се обмисли внимателно.

Нед Юни 03, 2007 11:57 pm
Профил

Мнение 
kasparov написа:
Въпроса с ограничаване на максималия ток може да се реши със специализирана схема за управление на DC мотор, която има следене на този ток и съответно го ограничава до макс. зададения. Например: MC33035, в частта и за четков мотор, като за по-високи напрежения са дадени различни схеми за управление на горните транзистори в моста. Има вграден ШИМ с избор на честотата, регулиране на скоростта, ограничаване на тока и реверс на посоката на въртене, макар че твоето смесено възбуждане усложнява нещата, има и режим спирачка.
За да се избере подходяща схема трябва да се знае още това което ще задвижваш само напред ли ще се движи, ще има ли нужда от спирачка, говориш за КПД, ще се търси ли рекуперация на енергията при спиране, за да върнеш нещо в акумулатора.
Все пак това не е моторче 200-300 W с пост. магнити, и ако полюсните надставки са монолитни, е възможно да се увеличат загубите в тях от вихрови токове.
Сигурно има още поводни камъни, трябва да се обмисли внимателно.

Аз съм го измислил връщането на тока, един кабел от генераторния - на тока и се слага един диод, пропуска в едната посока в другата не, смесеното възбуждане незнам до колко ще помогне!
Разбрах че статора трябва да се върже последователно за да бъде генератор мотора на свободни обороти!
Мотора ще се коплира със скоростна кутия от кола така че няма нужда от реверс, ама не пречи да си изведа и един ключ за реверс за всеки случай!
Предполагам се досещате каква работа ще върши мотора, ако ли не да кажа: ще се прави електромобил със съответния главен мотор! Вече с каква скорост ще се движи машината и колко път ще изминава с едно зареждане, ще се види в последствие т.е когто направя контролера!
Искам да питам също какво представлява този режим спирачка на мотора за който говори kasparov?
Интересното е че като отварях мотора не е с постоянни магнити а е с електромагнитен статор, съответно и ротор.

Пон Юни 04, 2007 12:40 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Че то на теб толкова много неща се оказаха, че не са ти ясни, че направо се чудя как ще го наравиш тоя електромобил и ако го направиш дали ще има и 10% КПД. Почети малко книжки да видиш кое как се прави, какви са основните термини при тези мотори и т.н. и чак тогава за някой неясности питай. Така като гледам, май си нямаш идея нито от ел. мотори, нито от силова електроника. Сори, ама поне с аз с такова впечатление оставам, а така да проектираш нещо, в което ще се возят хора май не е много умно :) .

Пон Юни 04, 2007 4:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Спирачния режим на практика ти е включване на противо ЕДН.Вземи попрочети малко по въпроса бе !Това че двигателя ти е със смесено възбуждане в отделни случаи си има предимства-с едната намотка може да се компенсира влиянието на реакцията на котвата.При такива проекти транзисторите за инвертора се избират за най-тежкия от двата режима - двигателен или спирачен.Другото което е важно-намери си каталожните данни за двигателя.Да ти поцоча и още един подводен камък - ако пуснеш двигателя като с последователно възбуждане не оставяй ротора без натоварване,щото става една...

Пон Юни 04, 2007 9:12 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Че то на теб толкова много неща се оказаха, че не са ти ясни, че направо се чудя как ще го наравиш тоя електромобил и ако го направиш дали ще има и 10% КПД. Почети малко книжки да видиш кое как се прави, какви са основните термини при тези мотори и т.н. и чак тогава за някой неясности питай. Така като гледам, май си нямаш идея нито от ел. мотори, нито от силова електроника. Сори, ама поне с аз с такова впечатление оставам, а така да проектираш нещо, в което ще се возят хора май не е много умно :) .

Виж тука си прав, не съм на "ти" с електрониката също и с електротехниката :oops: но на човек като не му е ясно, пита и се информира по въпроса!
Ми http://www.evadc.org/build_an_ev.html в този сайт пише как става да се направи автомобила, ама некъде да пише какъв тип мотор, с какви намотки да е, или пък схема за контролера? Не!

Ки4о написа:
Спирачния режим на практика ти е включване на противо ЕДН.Вземи попрочети малко по въпроса бе !Това че двигателя ти е със смесено възбуждане в отделни случаи си има предимства-с едната намотка може да се компенсира влиянието на реакцията на котвата.При такива проекти транзисторите за инвертора се избират за най-тежкия от двата режима - двигателен или спирачен.Другото което е важно-намери си каталожните данни за двигателя.Да ти поцоча и още един подводен камък - ако пуснеш двигателя като с последователно възбуждане не оставяй ротора без натоварване,щото става една...

Как ще намериш каталожни данни за мотор 74'-та година, още повече че не съм го свалял от електрокар а го взех от един завод преди време! :|

Пон Юни 04, 2007 1:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Именно щото е бил серийно производство - поради тази причина може да намериш.Разтърси се из каталозите.Имаш му и БДС-то и всичките параметри.Има и каталози за двигатели и преди '74 :wink:

Пон Юни 04, 2007 1:51 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Едно време за двутонните електрокари се внасяха импулсни регулатори от Англия. Там там имаше 2 тиристора като шайба, диметър
6-7 сантиметра, дебели 1-2. За електрожени стваха. Значи поне 200-300 ампера държаха. Плюс това, че тиристорите си държат на
пикови токове. Та IGBT за 120А май си е много под въпрос.

Пон Юни 04, 2007 2:48 pm
Профил

Мнение 
Нещо ме смущава режима на този двигател, изписан на табелката, S 3 - 15%. Може и да е въртял хидравликата. Освен това, като загрее медта КПД-то пада рязко. Има ли отвори за вентилация? Май ще трябва да се направят.

Пон Юни 04, 2007 3:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това ще рече режим на работа повторно-кратковременен.Продължителност на цикъла на работа по стандарт - 10 минути.15% ще рече продължителност на работа= (време работа/(време работа + пауза))*100=0.15. Нещо ми се струва че няма да стане за автомобил :-k

Пон Юни 04, 2007 3:49 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Това ще рече режим на работа повторно-кратковременен.Продължителност на цикъла на работа по стандарт - 10 минути.15% ще рече продължителност на работа= (време работа/(време работа + пауза))*100=0.15. Нещо ми се струва че няма да стане за автомобил :-k

И аз от доста време мислех какво представлява този режим, за S1 знам - постоянен следван от пауза!
Този режим на работа пряко зависим ли е от охлаждането на мотора?
Моторът си е баш тягов, имам и един 1KW със маслената помпа си е още, тя е зацепена директно!
За тоя мотор го мисля въздушно охлаждане с много кубически метра въздух, би трябвало да свърши работа!

Пон Юни 04, 2007 5:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За времето на работа,двигателя не може да достигне температурата съответствуваща на номиналното му натоварване,а за паузите не успява да се охласи достатъчно и започва следващия цикъл нагрят до някаква температура.Съмнявам се,че ако караш по някакви баири ще се вместиш в този режим.Прегряването не е желателно - виж класа на изолация.При конструкцията на двигателя са заложени термичните условия на средата в която работи-не е желателно да се нарушават.Ако така или иначе си решил да жертваш двигателя в името на експеримента - как мислиш да го ожлаждаш?Всякакви дупки по корпуса са нежелателни (7 кв са си мощност). Допълнителната вентилация=допълнителна мощност черпена от акумолаторите!

Пон Юни 04, 2007 8:07 pm
Профил

Мнение 
stealthhack

Ако има добро охлаждане, ще стане. Освен това, ако имаш малко по-високо захранващо напрежение ( 90-100 V), ще можеш да извличаш от двигателя многократно по-голяма мощност за кратки периоди - до 30-40 киловата, и ще потегля като stealt (dodge)

Да налея малко вода в твоята мелница:

"Своими руками" :
Таврия с двигател от BG електрокар

http://www.ebiker.ru/elektroavtomobili/ ... j-tavriya/

има и електро-ЗАЗ...

Пон Юни 04, 2007 8:18 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
За времето на работа,двигателя не може да достигне температурата съответствуваща на номиналното му натоварване,а за паузите не успява да се охласи достатъчно и започва следващия цикъл нагрят до някаква температура.Съмнявам се,че ако караш по някакви баири ще се вместиш в този режим.Прегряването не е желателно - виж класа на изолация.При конструкцията на двигателя са заложени термичните условия на средата в която работи-не е желателно да се нарушават.Ако така или иначе си решил да жертваш двигателя в името на експеримента - как мислиш да го ожлаждаш?Всякакви дупки по корпуса са нежелателни (7 кв са си мощност). Допълнителната вентилация=допълнителна мощност черпена от акумолаторите!

Бе тоя двигател не искам да го връщам на вторични защото знам че няма да му взема много пари, а така поне ще го ползвам за нещо макар и с риск да не изгори!
Мисля да му сложа след вала една перка, ще бъде зацепена тип московец, т.е дигаш обороти повече духа, намаляш по-малко и т.н!
Понеже корпусът на двигателя е масивен,( то и самото тегло си говори само за себе си ) мисля да направя отвори по страничните фланци около двата лагера на мотора, няма да е по корпуса, мисълта ми е чрез тези отвори перката да вкарва студен въздух вътре в статора/ротора!
Мисля дали тези отвори няма да отслабят фланците защото все пак те държат целия ротор.
2-ри вариант: Оребряване на корпуса на мотора, с цел максимално охлаждане.
EДИТ: Впрочем смятах на двигателя КПД-то: 81% при номинална работа.

Пон Юни 04, 2007 8:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща