Отговори на тема  [ 217 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Следваща
"Ние няма да действаме под ултиматум" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Не мисля че въпроса е да се подкрепи някого - мен, даскалите или политиците... Има проблем, който пряко или косвено касае всички ни - защото образованието се издържа с пари от нашите данъци, защото това влияее на нашите деца и защото от качеството на образованието зависи с какви хора ще живеем утре.
Разбира се, това че има проблем който засяга всички ни, не означава че всички трябва да си зарежат работата и да се втурнат да го решават. Още повече, това е доста сложен проблем - първо не може да бъде разрешен изведнъж, второ не може да бъде решен никога, защото винаги ще има недоволни и винаги ще има какво да се желае.
По подобен начин стои въпроса и с гражданското общество - не можем да се появи изведнъж, нито пък някога ще е достатъчно.

Това са въпроси по които трябва да се работи. Само десетина човека няма да решем проблемите на образованието, нито пък ще можем да се наречем гражданско общество. Но ако не могат да се съберат 10 човека които да направят компромис и да достигнат до общо мнение, аз не виждам как ще станат 100.

Всичко което трябва да направим е да се опитаме да достигнем до някакво общо виждане. Мисля че нашата общност е надарена с алгоритмично мислене и можем да обмислим по-добре различните варианти за решения. Защото иначе се подхвърлят най-различни идеи, но никой не си прави труда да помисли за програма и как дадени мерки биха повляли при IF(условоие) ELSE....

@Yanek, дали си струва? Никой няма да ни плати - в това може да бъдеш сигурен ;-) Доста вероятно е даже никой да не ни излуша. Според мен ако изобщо се стигне до нещо като общо мнение (общо - разбирай на повече от 1 човек) ще е само по себи си прецедент който си струва. Ние така или иначе приказваме по проблемите, защо да не се опитаме и да се изслушваме?
Погледнато от друг ъгъл - струва ли си да живеем в такава държава?
Дали сме компетентни - да, ако сме пълнолетни и имаме право на глас...
Дали имаме познания за решение изпълнимо с политически средства - по-скоро не, макар че всички знаем как се прави политика у нас... Просто се надявам като технически грамотни хора да можем да достигнем до логически издържани решения.

Пон Окт 01, 2007 11:37 am
Профил

Мнение 
Прочетох внимателно доста документи как работи американската система и започнах да превеждам и да систематизирам някои неща - основни принципи в образователната система и т.н. Но нещо ми щукна че трябва да прегледам нашенската нормативна уредба, най-малкото за да си сверя часовника... Така стигнах и до прословутата "стратегия за развитие" на родното ни образование. Мога да опиша всичко само с една дума - УЖАС!
Очевидно дълбоко съм се заблуждавал, че нещата са като едно време - образованието буксува и нищо не се прави. Оказа се че се прави... прави се много!
Не знам, не мога да го опиша - трябва човек да задълбае по-дълбоко за да осъзнае какво става. Не съм човек който вярва в конспирации, все съм си мислел че всичко лошо се дължи на некадърни хора или алчни интереси. Но тия планове за реформа според мен не са правени от некадърници, прекалено професионално е пипано...
И няма никаква логика кой и защо го прави това. Щеше да има логика ако примерно държавните училища се съсипват за сметка на частни, но не... те се съсипват еднакво добре. Щях да разбера, ако проблемът опираше до пари - примерно решили сме да бъдем 4-ти по военен бюджет в NATO - ОК! ясно... ще затегнем колана в образованието.
С една дума много съм ОБЪРКАН в момента, дали всичко се дължи на случайни съпадения, или срещу мен стоят доста по-умни хора с някаква цел която аз не разбирам. И в двата случая като че ли шансът не е на моя страна...

Съжалявам, май съм се подвел :evil:

Вто Окт 02, 2007 2:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Айде сега и ти ли ще седнеш да ми развиваш теорията как западните господари (американци, евреи или марсианци), искат в БГ да остане само оглупяло оскотяло население, което да ползват за роби :)

Вто Окт 02, 2007 2:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
казвам само че аз нямам логично обяснение...
И си признавам определени грешки в мисленето, ето на - посипвам си главата с пепел!

Вто Окт 02, 2007 4:04 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Прочетох внимателно доста документи как работи американската система и започнах да превеждам и да систематизирам някои неща - основни принципи в образователната система и т.н. Но нещо ми щукна че трябва да прегледам нашенската нормативна уредба, най-малкото за да си сверя часовника... Така стигнах и до прословутата "стратегия за развитие" на родното ни образование. Мога да опиша всичко само с една дума - УЖАС!
Очевидно дълбоко съм се заблуждавал, че нещата са като едно време - образованието буксува и нищо не се прави. Оказа се че се прави... прави се много!
Не знам, не мога да го опиша - трябва човек да задълбае по-дълбоко за да осъзнае какво става...

Съжалявам, май съм се подвел :evil:

Моля те, би ли опитал все пак да опишеш до какви изводи стигна??

Вто Окт 02, 2007 4:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
Изводите... накратко аз съм оптимист и съм склонен да видя светлина в тунела, а в тоя тунел светлината не е за гледане.

Има много дребни на пръв поглед неща, но всичките са свързани като домино. Наистина не могат да вдигнат заплатите на учителите, защото това ще наложи коренна промяна в програмата за образование, а това не може да стане без промяна в цялата политика на правителството. Пак казвам въпросът изобщо не е в парите, а принципен.
Сигурен съм че ще измислят нещо обаче... предвиденият ръст е около 9% годишно и така до края на мандата. Само че ръстът е в абсолютни стойности, а ние знаем че инфлацията би трябвало да бъде поне 5% и растежът поне още 4%. С други думи - няма нищо заложено като увеличение и предполагам не случайно аз не успях да намеря никъде обещанието за 5% от БВП разписано черно на бяло. Програмата им е до края на мандата разходите за образование да си стоят на 4.2% от БВП, само че го казват по много сложен начин.
Инфалацията обаче е по-висока, т.е. увеличение на заплатите ще има. Предполагам ще е точно толкова колкото да я покрие. Някои може би ще получат и 100% увеличение, или поне ще им бъде обещано нещо подобно. Със сигурност много хора ще бъдат излъгани, правителството може и да клекне на някакъв %, но няма да клекне на кого и кога да вдигне заплатите. За пръв път имаме министър който наистина да е учил бизнес администрация и очевидно добре я владее когато иска. Ще ни накара да повярваме в нещо, което ни се иска да вярваме...
Честно казано финансовата страна не ме притеснява толкова като стойност, колкото като качество. Защото проблемът не е колко, а как и защо се дават. Както казах, човекът е учил за администрация и финансирането става все по-административно, разбирай бюрократично. Тая стачка му налива вода във воденицата - защото увеличение ще има, то така или иначе е предвидено, но то ще бъде изтъргувано срещу увеличаване властта му над разпределяне на парите. Не че сега има някаква прозрачност как се определя бюджета на едно учебно заведение или заплатата на един учител...
Но иначе се повишава "автономията" на училищата - те ще ти дават колкото пари си решат, а ти сам автономно си решаваш колко да бъдеш послушен...
Поне което обещава министъра го прави - примерно обеща че ще направи конкуренция във висшите учелища като увеличи местата - и го направи... за тая година е имало 5000 места повече от кандидат-студентите. И те се конкурират за куцо и сакато... А уж държавата няма пари за образование.
За принципи в образованието, това да ги сравнявам как е на запад и как е у нас - просто е безсмислено. Още повече че у нас се пише едно, говори се друго а става трето.
Като очевидно се работи за все по-голяма централизация, повече решения отгоре, с възможност за повече "обществени" поръчки и повече комисионни...

Съжалявам, бях за вдигане на заплатите... но сега се притеснявам че това ще донесе по-скоро негативи за нас и учителите и повече позитиви за другаря министър. Като оставим настрана парите, съмнявам се че тоя човек и хората около него мислят за образованието. Не виждам никакъв смисъл да си блъскам главата кое как трябва да бъде направено. Пак казвам тоя човек разбира от администрация - и ако не забелязвате положителни промени в образованието, то не е защото тоя човек не знае кое как да бъде направено.

Вто Окт 02, 2007 7:33 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
А замислял ли си се дали наистина се отделят 4,2% за образование? Струва ми се че този процент е много по-малък заради пренасочването към други дейности например държавни разходи. Като добавиш и задължителния 10% излишък процента е още по-малък. Не съм съвсем сигурен дали е така, но 4,2% от 50 млрд лева (БВП 2006) са около 2,1 млрд. В момента за заплати се дават около 500 млн годишно, а останалите? Като гражданин на републиката бих искал да знам как и за какво се изхарчват тези пари.

Едит:
В гимназията в която работи съпругата ми от 3 години, министерството е оборудвало 1 кабинет от 10 компютъра и е отпуснало пари за интернет за 1 кабинет. Общо са 4 кабинета. В останалите 3 - компютрите са от 9 години при това закупени с пари от дарения. Всяка година събират пари от учениците (доброволно) и търсят спонсори за текущи разходи. Например за смяна на балатум. Или за боядисване на училището. Скоро събираха пари да си платят за интернет за 1 година за останалите кабинети. Защото министерството НЯМА пари. Заплатите не са повишавани от 2 години. Съгласен съм, че тази година смениха дограмата на доста училища. Но това е за 20 години веднъж. Обаче откъде намериха пари? Бюджета и миналата и тази година беше все един и същ. Значи всяка година занапред биха имали пари за нова дограма. Или да подменят компютрите в кабинетите всяка година. Или да строят нови сгради на няколко училища. Или вие измислете какво.

Сря Окт 03, 2007 7:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Световен ли е заговора срещо науката и образованието?

Сря Окт 03, 2007 10:40 am
Профил

Мнение 
Вероятно е 4.2 или 4.18% - няма значение, би било супер конспирация да крадат направо от бюджета ;-)
Над 2млрд. са, от които около 1 млрд са за висшето, което е малко странно като се сравни че учениците са 1 млн, а студентите поне 5 пъти по-малко. Да не говорим че в момента около 10% от издръжката им е чрез такси, а снощи другарят Станишев се съгласил да вдигат още таксите и платеното.
За основно и средно образование оства милиард и нещо от които 500млн заплати, като сложиш отопление, поддръжка, прясно мляко, учебници, тебешири, маси столове и т.н. и като сложиш че всички тия дребни разходи се правят не по най-добрия начин, вероятно сумата от бюджета наистина се изразходва...
Поддържал съм счетоводство и повярвай ми има хиляди дребни разходи, по-скоро проблемът не е че няма пари, а че са целиви по бюджет и не може да ги харчиш за друго. Абсурда който си спомням беше че наистина нямаше пари за елементарни неща, но в същото време имаше за културно-масови мероприятия и разни извънбюджетни средства които трябваше да се изразходват, за да ги дадат и следващата година... Ех, изразходвахме ги... за банкети ;-)

Сря Окт 03, 2007 11:04 am
Профил

Мнение 
Сори, объркал съм висшето... ето цифрите:

Държавна субсидия за висшите училища (2006 г.) – 262.5 млн. лв. (0,58% от БВП)
Издръжка на един студент в държавните висши училища за 2006 г. – средно 2307 лв. (без социални разходи – 1930 лв.)
Приходи от такси в държавните висши училища за 2006 г. – 95.8 млн. лв.

Увеличаване на общия размер на публичните средства за висше образование
- % от БВП за образование (според бюджетната прогноза за 2006 – 2009 г.) – 4,2%. Като абсолютна стойност – за 2007 г. –
2 138.2 млн. лв., за 2008 г. – 2 338.2 млн. лв., за 2009 г. – 2 548.7 млн. лв.

- държавна субсидия за висшите училища – за 2007 г. –
254.7 млн. лв., зa 2008 г. – 263.4 млн. лв., а за 2009 г. –
287.1 млн. лв., т. е. годишно нарастване с около 22-24 млн. лв.

Сря Окт 03, 2007 11:17 am
Профил

Мнение 
Така, сега и от горската промишленост стачкуват, утре пак лекарите ефективно, и после полицаи и пожарникари, то други не останаха. Айде от поицаите файда нема, те само дебнат по кръстовища, ама другите са нужни, и като излязат ефектвно и какво става ..... разстрели на всички които стачкуват, после може да си внесем от Европа на европейски заплати, тия тук и без това са мързеливи и зле научени, това е решението. Който не му харесва заплатат да не работи, никой няма да го спре да напусне, но да ми стоиш на договор, и да стачкувап, не разстрел ... това е много мекошаво. Айде да видим .. вие плащайте данъци ото сигурно 99% от пишещите тук работят в частния сектор, пък тия дето ни ядърт данъците стачкуват ... та така, нашите днъци ще ги увеличават за да увеличават техните заплата срещу нищо, защото рекетират държавата. Аз се чуствам лично засегнат. Има частни училища и болници, и фирми със заплати над 1000 лв, който иска висока заплата да се докаже и да работи в частните предприятия а не да ми стачкува. Защо моя данък ще отива за тия мърлячи по болници, училища и къде ли не още. Решението е едно, никаква социална политика, това ще реши всичките ни проблеми.

Сря Окт 03, 2007 8:35 pm
Профил

Мнение 
Toни, ти за полицаите не се притеснявай. Министърът им се похвали скоро, че пак са им вдигнали заплатите с 11%.
Миро, празно няма:
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1105404
http://www.linkbg.com/?site=nw&n=27837

А пък сайтът на въпросната организация е http://bgec.hit.bg/. Не бях виждал такъв. :D

Сря Окт 03, 2007 10:09 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Решението е едно, никаква социална политика, това ще реши всичките ни проблеми.

Кои проблеми точно ще реши? Ако питаш мен и аз съм да закрият социалната политика, защото тя е просто антисоциална.
Кво печелим и кво губим ако махнат 4.2% за образование, 4.3% за медицината, пенсиите 10-11% ?
Първо съм сигурен че няма да намалят данците с 20%, щото политиците все ще измислят нещо друго. Второ, ние пак ще даваме за частно образование и лечение, но то няма да е много по-добро. И в момента има частни училища и там заплатите са 800лв, но качеството на образованието не е по-добро. Някои няма да могат да си го позволят, но за повечето от нас си мисля че срещу 20% намаляне на данъка ще озлезем на чисто. Печеливши се съмнявам да има - кой плаща над 20000лв данъци примерно?

Ама защо само социалната политка да спрем? Аз предлагам цялата, щото цялото управление е зле... Няма да плащаме данъци изобщо, няма политици...

@sthx - сайта е трепач!

Сря Окт 03, 2007 11:02 pm
Профил

Мнение 
Ами липсата на социална политика предполага отпадането на повечето данъци. Също така отпадане на пенсионни и здравни осигуровки, който иска си ги внася който иска не, във часнти фондове. Хайде безплатното образование като цяло е полезно за обществото, но може да се съкрати доста, обществотоняма нужда от гении, който иска данаучи повечеи да има шансове за добро развитие да ходи в частно училище, как .. начини се намират. Държавните разходи ще бъдат доста съкратени, от там и възможностите за отклонение на средства.

Сря Окт 03, 2007 11:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:D
Леле Тони какво ще правим с толкова много пари?
Или принципа е:
" трупаш, трупаш, трупаш -
Който умре с най-много печели."

Чет Окт 04, 2007 9:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 217 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Следваща