|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:36 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 Проблем с PIC18F4520
Здравейте,
имам един доста странен проблем с този пикльо... Подхванах го да си играя с него и от самото начало само ядове... По карпизно животно не бях хващал... Първоначално с много зор го накарах да му тръгва осцилатора (10MHz кварц в режим 4х PLL, така тръгна, макар че го пробвах от 4MHz без PLL нагоре). В момента в който пипнех масата на схемата със сондата на осцилоскопа (или с ръка) и осцилатора спираше. То не бяха филтрови кондензатори то не бе чудо... Вярно е, че работя на универсална платка и всичко е на жици отдолу но чак пък толкова... Общо взето заработи като навързах краката на PORTB към маса... ОБАЧЕ... сложих му един ротационен енкодер на портБ (да ползвам прекъсването при промяна на състоянието на входовете) и започнаха проблемите отново... Най-странното в цялата работа е, че като дам хардуерно MCLR на маса и осцилатора тръгва  В мига в който махна масата от MCLR и умира... По някога при включване на захранването тръгва (много рядко), но както се досещате не изпълнява и ред от написания код... Захранването е от 12V през 7805 с накичени кондензатори както си трябва... Пробвах и от акумулатор да избегна евентуални смущения от мрежата ама ефект никакъв... В момента съм махнал всичко от него има закачено само едно LCD 2х16 на PortD. И няма подкарване и това е.. Прикачвам С и Н файловете да видите конфигурацийте.... Ако някой има идея от какво може да е това ще съм благодарен да помогне... Предварително благодаря...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Ное 22, 2007 12:26 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
 Re: Проблем с PIC18F4520
Дали да не промениш това
#FUSES LVP
на
#FUSES NOLVP
|
| Чет Ное 22, 2007 1:43 pm |
|
 |
|
/dev/null
Ранг: Минаващ
|
М да.
#FUSES не са ти особено добре.
При 4 Mhz #FUSES HS -> #FUSES XT
#FUSES XINST -> #FUSES NOXINST
#FUSES LVP -> #FUSES NOLVP
_________________ I'm not a complete idiot. Some parts are missing ...
|
| Чет Ное 22, 2007 2:14 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Това са FUSEs, които ползвам за 18Ф4431, нямам време да пиша кое за какво е, а и то си го пише  Главните FUSEs трябва да са еднакви с 18Ф4520. Конкретно този код работи на конотролер с 10MHz кварц с 4xPLL и дебъгера си го разпознава, че е всъщност на 40MHz без никакви проблеми, а и контролера се държи идеално.
|
| Чет Ное 22, 2007 2:32 pm |
|
 |
|
Koleto
|
Мале...
БЛАГОДАРЯ ВИ НА ВСИЧКИ... проблемния фюз се оказа LVP ->NOLVP .... Не съм и предполагал, че това може да съсипе работата на целия контролер...  Дори и не съм му обърнал внимание че е там... Нацъках "магьосника" на CCS-а и съм го пропуснал някъде в калабалъка... Още веднъж хиляди благодарности! Имате по бира от мене !
|
| Чет Ное 22, 2007 2:40 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
При всички случай с:
#FUSES LVP
ще имаш проблем, защото от нивото RB5 зависи дали ще си в режим на програмиране или работа, а в режим на програмиране осцилатора май не работи.
EDIT:
Писали сме едновременно.
|
| Чет Ное 22, 2007 2:42 pm |
|
 |
|
Koleto
|
Да rumen65, сега вече като го видях ми стана ясно... Докато RB5 e бил на маса, някък си осцилатора е тръгвал... Защото преди да му закача енкодера дисплея си работеше... и чак като го закачих нещата се скапаха... защото ми притрябва RB5, на който съм вързал бутончето дето цъка при натискане на остта на енкодера... Та така.... Благодаря още веднъж...
ЕДИТ: Оттеглям си думите за "пикльото" и "капризното животно". Както в 99% в такива случай, проблема си се оказва задклавиатурното устройство... 
|
| Чет Ное 22, 2007 2:49 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|