|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:08 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
kvant
Ранг: Минаващ
|
 Таймер с PIC16F84A
Здравейте, имам нужда от следната помощ: трябва да направя таймер за три отделни времена (до 999 сек) и след изтичане на времето да изключва реле - но да мога сам да си определям времената. Ако някой може да ми помогне.
|
| Пон Апр 18, 2005 7:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе това много пути е дъвкано но .. правиш си прекъсване, и така настройва прескалера ч да ти дава прекусване веднъж на 10 мс да речем. При всиако влизане в прекусването инкрементваш променлива, timer да речем. Когато тя достигне 100, това ти е 1 с. Мога да ти кажа аз как съм го направил за едно зарядно. В основния while имам :
if(timer>99)
{
timer=timer-100;
seconds++;
}
и после вече където искаш сравняваш твойте 3 или колкото са там времена със secnds. При това изпълнение прекъсването е максимално кратко, а като не нулираш таймер си осигуряваш двойно по дълго време в което може да се забавиш някъде о whil-а, дори и да не тигнеш навреме до if-а, той няма да превърти, нито ще изгубош времето до следващата секунда.
|
| Пон Апр 18, 2005 8:34 pm |
|
 |
|
Cekins
|
È àêî çåìåø 16F627 (äâà ïúòè ïî åâòèí è íàïúëíî ñúâìåñòèì) ñ åäèí êâàðö íà 4.193 è íåùî ñè òàì MHz (èìà ãè èç ìàãàçèíèòå), ïóñêàø TIMER1 íà 1:8 è ïîëó÷àâàø òî÷íî 0,5 s. êîåòî å ìíîîîãî âðåìå - è íÿìà íóæäà îò ñëîæíè ñìåòêè è ò.í.
|
| Вто Апр 19, 2005 7:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами принципно никъде няма сложни сметки .. а таймер 1 може да с еползва и за по възвишени ели, от тази да генерира времеви интервали, с оглед на това че е 16 битов ....... по навик си слагам таймер 0 ... въпреки че именно 1 е предвиден за часовник
|
| Вто Апр 19, 2005 8:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ïðàâ ñè ðàçáèðà ñå è òàéìåð 0 ñòàâà, íî íà ìåí ëè÷íî ìè å ïî óäîáåí òúé êàòî ïîëçâàì è WDT è ñå äîñåùàø êàêâî ñòàâà ñ ïðåñêàëåðà íà 0  ))
|
| Вто Апр 19, 2005 8:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е да .. така става  WDT в зависимост от приложението му ....., нокогато се налага .. си се налага 
|
| Вто Апр 19, 2005 11:03 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|