Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Висяща база на транзистор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Реконструктор написа:
Въпросът има и друга страна - какво се случва с изходите на процесора, когато изпадне в sleep режим? Конкретната постановка е, че се цели екстремно пестене на енергия и от там съм решил да захранвам цялата схема през транзистор, закачен на mcu-то. И да гаси всичко, преди да заспи.

Аз съм правил подобно нещо - процесорът изключва и собственото си захранване. Има пулсиращ светодиод и
фототранзистор, който разрешава захранването при наличие на обект/ при мен беше карта/.
Честотата - няколко пъти в секунда микросекунден импулс.

Съб Дек 06, 2008 12:06 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Аз да си кажа: транзисторът обикновено се управлява през резисторен делител, значи като имаш някой килоом на база-емитер базата не е "хвърчаща". В противен случай може да се случи всичко в зависимост от топологията, вкл. да ловиш радио "Христо Ботев".

Рек, след като искаш това защо не управляваш транзистора (по схема общ емитер - PNP) през CMOS RS тригер включен към батерията преди транзистора? Входовете на тригера ги шунтираш към маса с 10кОм и 1нФ. На единия подаваш сигнал за включване от бутон включен към +Батерия а на другия от някой изход на MCUто през 1кОм 1ца за изключване. Или нещо от сорта де, не ти знам схемата.

Едит: ама Sleep режима си е замразяване и ако ти е CMOS MCUто ще харчи по-малко от електронен часовник... Уф, давам идеи само за добре забравеното старо. За новото да кажат колегите!

Съб Дек 06, 2008 6:45 pm
Профил

Мнение 
Абе не са му нужни такива химизации, ако е за проекта който си мисля, при мен го докарах до 80 uA това без пълно приспиване на контролера, а тоя транзистор не може да спира тока към контролера щото после няма кой да ти го пусне, а ако е за останалата част от схемата тя не консумира кой знае колко.

Съб Дек 06, 2008 7:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2