Подобно чудене имах и аз преди години, когато трябваше да слагам първите си BGA-та
(от 10-тина години насам от определен размер на чипа нагоре просто няма други опции).
Част от решението ми беше да пробивам дупка във всеки BGA pad, така че да имам достъп
до всеки сигнал след запояването (без това не виждах шансове нещо да тръгне от първата
платка).
Това е техника, която си има цена - но цената е пренебрежимо малка за неголеми количества
(стотици до може би хиляди бройки).
Работата е там, че ако просто човек запои BGA на такава платка, неизменно някое и друго
топче се стича през дупката... и айде отначало. Установих го по трудния начин, това беше
част от причината за многото печения на баш първата ми платка с трите BGA-та.
Моето решение беше просто - и напълно различно от приказките, популярни по тоя въпрос
(HP предлагаха платката да се опече с малко паста, та да се запълнят дупките, такава тъпотия - не
помага въобще, проблемът е в студеното закачане на топката към чипа, не към платката).
Та това, което правя, е да опека веднъж чипа с топките нагоре и малко флюс; това елиминира
студено закачените топки и след подобна операция никога не съм имал изтичания.
После повечето BGA-та имат и boundary scan; караш някой крак да щрака нагоре-надолу
и гледаш дали излиза изпод BGA-то.
"Повечето" разбира се не е равно на "всички", де. На оная платка с 3-те BGA-та само едното
(голямото) имаше boundary scan, беше си бая мъка. Докато се учех как да ги запоявам без
дефекти (което в крайна сметка не е трудно) бях отработил и една техника на мушкане
на парче тънка стоманена тел под BGA-то, та да пипна някое топче и да пропищя дали е
наистина запоено до pad-а си... (толкова кошмарна работа, колкото звучи си е...).
В крайна сметка когато прототипът заработи повтарянето не е проблем. Самото запояване
във фурната си става по-безотказно от tqfp-та и т.н. (няма крака за огъване). Производственият
контрол как го правят не знам - не съм имал толкова големи поръчки, та да ми потрябва - но
за дребно производствени цели свястно запояване + JTAG са си напълно адекватни, мъката
не е по-голяма от другите технологии.