Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
PHONE-CARD emulator ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Az sym za.
da si spretnem edna tema. Da utochnim zadanieto i kato se obedinim okolo edna ideq mislq che shte mojem da spretnem neshto dosta snosno.

Пет Юли 08, 2005 1:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Идеята е хубава и може да обедини доста хора от форума, пък и не само оттук. Но за да не пропадне в самото начало, трябва някой да се нагърби с ръководната фунцкия, т.е. да стане ръководител на проекта, да организира и направлява отделните личности, които като чета постовете сме твърде разнообразни. Ако това не се направи още в самото начало, считайте че нищо няма да стане. Всеки ще започне да дава препоръки, да лобира за любимия му процесор, любимия му език, любимия му интерфейс и т.н. при което проекта ще се разводни. За да не говоря празни приказки, директно предлагам 2-ма човека, да се заемат да станат ръководители на проекта, разбира се ако имат желание, ДедоБоре и Nikola Kirov. От постовете и на двамата личи, че имат сериозни познания в областта на електрониката и програмирането, намират компромисна позиция в много спорове, т.е. според мен могат да координират такъв проект. Нека нахвърлят една блокова схема, който мисли че може да се включи, да направи едно резюме къде по-точно би бил най-полезен.
Ако може Реконструктора да измисли нещо за един такъв раздел като например "Общи Проекти", като в даден проект да могат да постват, само тези които предварително са се регистрирали ( да не казвам по-силна дума като предварително одобрени от ръководителите на проекта ).
И не на последно място, тези които мислят да участвуват, пригответе се за взаимни компромиси, за да може да се работи по такива проекти !
Мисля, че такива проекти ще обединят доста от членовете на форума, пък и без да се засягат някои, директно си има практическа изгода.

Пет Юли 08, 2005 1:35 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Да бе идеята си е бива, аз съм ЗА :)

Я кажете, кои от вас се е занимавал по-сериозно с FPGA, аз имам що-годе някъв опит ама само с Verilog и чипове на Xilinx ....

При тях даже и виншна RAM няма да трябва, по големите представители от фомилията Spartan 2 и 3, имад доста вградена, а и е бърза, мах. и скорост е колкото логиката на самия чип, около 200Mhz....

Само трябва да се навие някои да спретне и един хубав софтуер за тоя анализатор (виж тука мене не ме търсете ... :)

P.S я даите да прекръстим някак тоя форум ... че нещо много зе да става заблуждаващо тва заглавие ... PHONE-CARD emulators ... :)

Пет Юли 08, 2005 1:51 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Аз не съм особенно добър в нищо друго освен аналогова електроника което не е в спектъра на подобен проект. Сега уча програмиране но не съм особенно напреднал. Но ако на никой от по напредналите не му се занимава с ръководството на такъв проект може и да се наема с това. Отдавна имам интерес по тази тема и в екип или без смятам да правя анализатор.

Засега съм се сблъскал с два проблема.
Самия софтуер на PC-to ми е много тежък да го напиша. Има доста подводни камъни и си мисля че ще е необходимо да имаме участник които да е добър PC програмист.
Втория че така и не намерих отде да закупя SRAM бърза и с голям капацитет.
Хардуера мислех да е процесор + дискретна логика но при положение че има хора дето разбират на FPGA-tata ще стане супер с едно такова.

Доколкото виждам руснаци правят успешни съвместни проекти по следната схема.
Събират начален екип с двама трима ръководители.
Правят си затворен форум с прилежащо ФТП за проекта и всичко около него.
Ако трябва да се включват допълнителни членове това се обсъжда от участниците включени до момента.

Това е една схема която е дала резултати но не е задълйително да се придържаме към нея,мойе и да си го направим съвсем отворен проект ако това е желанието на повечето.

Пет Юли 08, 2005 1:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да де, ама кой да бъде ръководител... ДедоБоре ми се вижда ориентиран човек .... ако тои се навие да каже :)

Иначе за RAM, паметта ако мойе да се намери нещо хубаво и бързо ще е по добре щото FPGA'тата имат ама нее много (512kb max) може да го направим като опция да се ползва само когато се анализира нещо наистина бързо ... иначе да го хвърля към външната памет...

Да , може да е нещо смесено FPGA'то да прови по голямата част от работата и един MCU еи така за универсалност (щото има някои неща дето в FPGA трудно ще се интегрират а в MCU се правят по лесно)

Иначе за софтуера ... незнам .. ако го правим на LPT и аз бих могъл да се правя (даже и с графичния интерфеис ..)

И аз от одавна замислям да си спретна един хубав логически анализатор щоти едно такова нещои си е доста полезно ...

Пет Юли 08, 2005 2:08 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
На принтерския няма смисъл. Един FTDI без проблем осигурява бърза връзка по USB. Имам и готови развойни платки за тях.

Идеята ти за бързата памет в FPGA-to е добра. Особенно в режим осциограф когато това е предостатъчно като буфер.

Ако се добви и процесор функционалноста се подобрява много. В моя анализатор готовия ползват процесора за зареждат различни ядра в FPGA-to. По този начин това не е само анализатор ами и програматор, тестер честотомер и какво ли още не. В зависимост от софтуера.

А един дисплеи и батерии биха го направили доста уникално устроиство.
Например трябва ти да свалиш лог от някоя машинария дето е надалече и неудобно място,вземаш си анализатора,отиваш от локалната клавиатура настроиваш режима на сканиране,сканираш и се връщаш в лабораторията закачаш на компа и си работиш спокоино. Да не говорим че не е трудно да му се закачи и една флаш карта да можеш да си записваш логовете.

Пет Юли 08, 2005 2:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сигуно не съм най-добрия програмист тука, ама с писане за COM порт, USB (FTDI), графикично изобразяване на случки и подобни имам доста опит напоследък...не ми се иска да си показвам програмите с цел "авторски права" (нямам такива :oops: ). Бих искал да се включа откъм PC :D

Пет Юли 08, 2005 2:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да на USB съще не е проблем, аз дайе скоро си купих един на FTDI така че тъкмо ще имам възможност да го разчовъркам малко :)

Макар че по LPT можем да постигнем по голяма скорост от USB с FTDI, щото при него максималния трансфер е 1MBs (макар че по докоменти го дават 1.5MBs) докато по LPT може да догоним 2MBs ....

Ама от друга страна USB то си е USB, Pling and Play по нов интарфеис докато LPT го водят вече реликва .... :) а и ако го направим с друг чип ... може и по бързо докато LPT'то не .

Както викаш хубаво ще е и един дисплеи да има, а за MCU'то като програматор ще е перфекно ..

Ти колко викаш ми е обхвата на твоя анализатор 40MHz a, ми по моито скромно мнение ако намерим една хубава памет, ние тоя анализатор може и на 150Mhz да го докараме, зависи само от паметта ...

Пет Юли 08, 2005 2:46 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Ето намерихме си и програмиста ... Predator_MF ....

Пет Юли 08, 2005 2:47 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Добре де, последния ми проект включващ USB ->>> datalogger, пише се във флаш карта, визуализира се доста удобно (2 отделни графики + текстов репорт към тях). Скоростта на USB със FT232 е до 3Mbit-a....не съм качвал толкова заради бавния PIC (18F452 успях да го подкарам на 1.25Mbit)

Пет Юли 08, 2005 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Еее, щом е така тогава супер FTDI'то ще свърши работа ..

Пет Юли 08, 2005 2:51 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Голяма скорост няма за какво да се гони,описах как работят заводските такива.
Да си направим ли нова тема за логически анализатор? Че пишем в тая тема дето надали някои я поглежда заради несериозното заглавие :D

Пет Юли 08, 2005 3:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ОК правя нова тема .....

Пет Юли 08, 2005 3:12 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Минаващ

Мнение 
izvinjavajte
tuk popadnah slu4ajno no me zaintriguva tova koeto obsyjdate
ot tova koeto vidjah
vi svaljam 6apkata za tova 4e obi4ate istinski tova koeto pravite
Predi godini i az se zanimavah do pyrvi petli s naj razli4ni ustrojstva v oblastta na elektronikata
kato naprimer v prodyljenie na edna godina razrabotvah metaldetektor i postignah dobri rezultati
v posledstvie razbrah edno
4e ako ne se priloji realno edno ustrojstvo v jivota i ot nego ne se izkarat dobri pari prosto njama smisyl da se habjat nervi i sili za nego
S tezi znanija i opit koito ste natrupali moje da postignete otli4ni rezultati i da vi dokarat dobri pari koito shte vi dadat start za neshto oshte po-goljamo v jivota

Чет Мар 02, 2006 12:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
A i oshet neshto
v dneshno vreme v tova ogromno more ot informacija bez ekip ot hora nishto ne se postiga
I za vsi4ko za koeto vi idva na um da napravite ne6to to ve4e njakyde tam e napraveno i iztestvano
i tova koeto vi ostava e da go vzaimstvuvate i da go dousyvyr6enstvuvate za da si spestite nervi i vreme
i s malko sili i zagubeno vreme da postignete max efekt

Чет Мар 02, 2006 12:52 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4