| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Az sym za:
FPGA да/... --- XC2S15
MCU да/... --- Бих искал AVR ATMega16
USB да/... --- FT232BM
LCD да/... --- 2x16
4Мб SRAM
Аргументи:
Достатъчно евтино,много гъвкаво и универсално.
За автономния режим искам да спомена нещо в негова полза. Някои път като взема да човъркам нещо се оказва че не ми стигат компютрите за всичко. на единия пиша и ми е вързан Jtaga da кажем. На другия сканирам с анализатора и ето че ми притрябва и сериен порт да кажем и междувременно трябва да пускам на устроиството да кажем записан лог да симулирам друго устроиство и се получава една каша. Друго ще да е и едно автономно устроисво да имам като скенер да кажем. А пък за полеви условия лаптопите много чупливи. На моя пак му се строшиха пантите на дисплея.
|
| Пет Юли 08, 2005 10:14 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Кой остана още да се изказва ... ? pirev, bateAz, rekonstruktor ...
Туко'виж земе че се разберем най-накрая ... 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Юли 08, 2005 10:30 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
[quote="BrainStorm"]Кой остана още да се изказва ... ? pirev, bateAz, rekonstruktor ...
Туко'виж земе че се разберем най-накрая ...
Иначе Никила и аз съм на мнение, че един афтономен режим си е направо задължителен за едно такова творение 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Юли 08, 2005 10:31 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Тъй като вече се спиртосах добре, да направя една ДУПлика.
Автономният режим + LCD е хубаво нещо, но колко канала ще видиш на него? Един графичен LCD струва почти втора ръка лаптоп.
Логическият анализатор ще има доста контроли за настройка - най вече да му кажеш кога да започне да трупа и какво да ти дисплейне.
Някой да ми каже, че е свършил портовете на USB на компа си - няма да погледна сериозно. И си мисля, че ще е по-лесно, ако интерфейсът е паралелен, а не сериен.
При това положение нямам толкова фантазия, за да си представя какво ще прави контролерът. Не забравяйте, че този контролер все пак ще трябва да има и той някакъв софт.
|
| Пет Юли 08, 2005 10:45 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Абре аз мислих тоя дисплей да го ползваме само за изписване на някъв статус ... колко процента от паметта е заета на колко процента е батерията, така де да го ползваме само за гЪзария  дет се казва ...
То се знае, че на тея два реда няма да можеж да следиш кой-знае кво става по каналите на анализатора ...
А за графичен ... Ъпсърд, ного пари ВЕ !
а, кво му има на серийния трансфер ? Сериан/Паралелен един дол дренки
Бате я си кажи предпочитанията относно хардуера ... че водя статистика PIC срещу AVR 
|
| Пет Юли 08, 2005 10:56 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не е идеята да се вади на LCD-то графика. По мое мнение чрез него и клавиатурата трябва да може да се настроива режима на сканиране,да се управлява работата с флаш карттата,и всякакви други такива в вид на менюта. А като си сканираш квото ти трябва си го вързваш после на компа и си го гледаш колкото си искаш. И флаш картата можеш да си преточиш и да си гледкаш какво си сканирал.
Може да се прави и обратния вариант,моя заводския го може. Записваш си в рама лог фаила и го плеиваш с зададена честота. Много ми е удобна тая функция като настроивам разни протоколни конвертори и емулатори на незнам си какво.
|
| Пет Юли 08, 2005 10:57 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Да де тва ми беше идеята статус, настроики ... т.н.т
|
| Пет Юли 08, 2005 10:59 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Aз предлагам друг ред на работата. Първо да решим какво ще прави, за каво и как ще го ползваме, пък след това да се трепем да мислим как ще го правим.
Да обощя основните направления и приоритети на политиката:
- автономен / работещ само с комп
- само логически / и с аналогови входове ( това не бяхме го дъвкали )
- брой канали
- брой семпъли
- видове спусук, задръжки и т.н.
И ако нещо се сетите.
При мен нещата са така: само с комп, само логически, 8, 65000, по фронт при избрана комбинация на още 2 входа, задръжка до 2^24 такта след спусъка. Без батерия, без дисплей и нищо такова. Една черна кутия октопод и това е. Всичко да става през компа. Иначе докато му въведеш какво искаш ( с бутончета напр. ) ще ти се отще да конструираш.
|
| Пет Юли 08, 2005 11:14 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
Последна промяна ¶ на Пон Яну 30, 2012 4:37 am, променена общо 1 път
|
| Пет Юли 08, 2005 11:18 pm |
|
 |
|
bateAz
|
В старата работа имахме такова нещо. То и саксии с цветя имахме, ама никой от екипа не ги поливаше. CCS e добро нещо, ама май сега ще трябва да го учим. Да се откажем, а?
По въпроса за модулността. Прави се един основен модул със CPLD и порт за управление. После на този порт включваш компа през USB, през LPT или някакъв контролер да го командва. Това не е лоша идея.
|
| Пет Юли 08, 2005 11:26 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Бате аз ами толкова народ да се заниваме с нещо съвсем опростено не върви. Даи да го направим по универсално,че да се създаде работа за всички. Пък и резултата ще си заслужава.
А дето казваш че ще ти се отще да натискаш по копчетата докато го настроиш не пречи да се конфигурира и от програмата в ПЦ-то и да може да си помни настроики.
|
| Пет Юли 08, 2005 11:31 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
А модулноста мисля че ще усложни нещата,защото да кажем че usb е вързано към процесора и някои реши да не ползва процесорния модул,ами тогава вече ще става дума за съвсем друго от гледна точка на компютъра устроиство.
Всъщност модул батериино захранване може и да е отделно и да може без него,и евентуално може и с LCD modula da se naprawi kompromis.
|
| Пет Юли 08, 2005 11:35 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Да го разработим на модули е възможно най-добрия вариант ..... (според мен)
Но пък от друга страна .... да го направим на една платка ще е далеч по ефтино
Да минем без MCU обаче не е добра идея  най-малко щото през него ще можем да конфигорираме FPGA'то както казахма по-рано един ATMega16 е 7-8лв, докато конфигурационната ROM памет за FPGA'то е около 10 долара .... така че по добре с MCU ...
За каналите ? 8 ми се видат малко, тоя FPGA има 86 и/о'та поне да ги използваме докраи, 16 е по прилично
Сега е време и да дам малко детаили за тоя Spartan 2 дето предложих да ползваме ....
86 i/o 's (5V tolerant)
max logic freq. 250Mhz
4 x DLL (могат да се навързват последователно)
4 блока с по 4096 бита произволно конфоруема памет (общо 4Кб)
15000 LGU's (логически клетки)
Гледам че батето е предложил 65000 семпала ....
Ми то даже и при 16 канала (16*65535 / 8 / 1024 = 128кб) излиза че ще ни трябва само 128KB памет ... не е ли малко скромно тва ?
Даите поне 1МБ да хакнем....
Иначе да си е само логически няма смисъл да го усложняваме с разни аналогови нещица .....
|
| Пет Юли 08, 2005 11:38 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Добре де. Правилно. Що да е просто, като може и да е сложно. Ами да кажем кай какво може да направи.
Мога да направя принципната схема да измервателната част и т.н. контролен порт към комп или контролер. това ще рече входни буфери, матрица, памет и т.н. Печатната платка не се наемам да я правя, но след като някой мераклия я сконструира, ще я коментирам и ще й намирам кусури ( любимото ми занимание. Туй го мога много добре )
Мога да участвам в специфицирането на функциите и командите на тази натрупвачка.
Мога да напиша софта на матрицата и да я програмирам. И така десетина пъти
Мога да направя и потребителския интерфейс за компа с графиките и архивирането. Драйвера за USB вероятно няма да мога да го направя или поне няма да мога лесно.
Ако не прозвучи нескромно, "мога да поема отговорността" да координирам работата по проекта. ( То всъщност в последно време с това основно се занимавам )
|
| Пет Юли 08, 2005 11:44 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ами да опиша моя заводския.Много добро решение е.
Една кутия в която има Алтера и АТМЕГА8515 128кбаита SRAM, връзка с принтерски порт.
На горния краи на кутията 2 реда конектори в които се забиват разширителните модули.
Не му харесвам,липсата на мобилност и малкото рам. В момента му разработват разширителна платка с ADC-та да става и за осцилограф
|
| Пет Юли 08, 2005 11:47 pm |
|
|