Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
въпрос за съвместимост на LCD дисплей с други 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение въпрос за съвместимост на LCD дисплей с други
здравей те на всички
имам един въпрос
имам два hex файла на програма написана за два различни лсд дисплея единия е BC1602 а другия е WH1602 но тези дисплеи до колкото търсих не се предлагат тук по магазините а дисплея който имам е RC1602b-ghy-csxd въпроса ми е с кой от горните два е съвместим имам им PDF но не му разбирам :oops:
Предварително благодаря на всички отзовали се
Боги

Пет Апр 09, 2010 10:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Има голяма вероятност да са съвместими, защото ползват стандартни контролери. Само трябва да видиш дали захранващите изводи не са обърнати. Може да има разлики и в кодовата таблица (символите) но това не касае работата на дисплея.

Пет Апр 09, 2010 10:54 pm
Профил

Мнение 
всъщност като цяло както каза жичката - да, най-вероятно са съвместими като принцип на работа (команди, зареждане на данни и т.н.), защото са наследили класическото хитачи. Проблем обаче може да имаш от гледна точка на инициализацията - много често там се различават малко времената които се иска да се изчакат и някой битове от конфигурацията не са точно така спрямо класиката на хитачи. т.е. взимаш пдфто на оригиналният и пдфто на това което имаш възможност да закупиш и търсиш процедурата по инциализация - най-често е под формата на фигура с ромбове и подобни (сещаш се?) и гледаш какво се зарежда и колко време е изчакването между отделните стъпки. ако това го докарва можеш да почетеш повечко какви други подводни камъни може да има - и тия "не им разбирам" не минават, то за това се чете :)

Съб Апр 10, 2010 10:28 am
Профил WWW

Мнение 
благодаря ви за одговорите от един месец се мъча с това и не знам куде бъркам дали в програмирането на процесора или софта си е написам за другите дисплеи като гледам май няма да се оправя сам а и както усещам май ще трябва да се дописва софта така че май ще търся някой които да го направи
значи ако има някои които е навит ще си платя да ми програмира проца и евентуално да ми оправи софта проблема е че имам само хекса
така ще чакам някои да се съгласи аз съм от Нови пазар тук не познавам които да се замивават с това :(

Съб Апр 10, 2010 2:29 pm
Профил

Мнение 
Ти въобще пробвал ли си се да вързваш дисплея към контролера? Какво показва, колко консумира? Прикачи ПДФ-а тука да видим да не е някоя екзотика случайно. Само по хекс да се пише софт - забрави! То е все едно да пишеш от нулата.

Нед Апр 11, 2010 2:14 am
Профил

Мнение 
да дисплея го свързвам с контролера показва плътни черни квадрачета и двата реда до колкото за консумацията е нормална гледам в ПДФ таблиците се различават на синволите това с кирилизацията остава да греша в програмирането на проца който е atmega 16
устроиството ми е готово с платка и каквото трябва
значи имам програматор AVR 910 USB от фирмата Сириус готов сглобен но съм го ползвал само с AvrOspII с друг софт не работи поне аз не можах да го подкарам исталирал съм му драйвера но другия софт не го вижда а казват че работи с тях това са AVR studio 4 ,Code Vision AVR,Chip blaster Avr. но не става с тях указвам му порта на които е порт 4 но не го виждат
явно някъде бъркам :(
ако има навити да програмират проца си плащам стана цял месец чета из форумите но явно няма да се справя
а до колкото програмата съм съгласен да си платя евентуално щом не става да се напише отново
така че давайте кординати за връзка

това са пдф

Прикачени файлове:
Коментар на файл: WH1602
wh1602.pdf [427.62 KiB]
159 пъти
Коментар на файл: bc1602
LCD-BC1602A.pdf [182.5 KiB]
146 пъти
Коментар на файл: rc1602
rc1602b-ghy-csxd.pdf [797.54 KiB]
147 пъти
Нед Апр 11, 2010 8:27 am
Профил

Мнение 
Да беше пуснал и схемата да не ни мъчиш да гадаем какво си направил... Я сподели къде и как си вързал 3-то краче на твоя дисплей т.н. VO....

Нед Апр 11, 2010 11:21 am
Профил ICQ

Мнение 
А пробвали да регулираш контраста, възможно е дисплея да си работи и да има черни квадратчета от контраста.

Нед Апр 11, 2010 11:42 am
Профил

Мнение 
Ако няма инициализация май тръгваше само единия ред, щом светят двата вероятно дисплея е възприел правилно командите. Провери си контраста, това наистина е честа "повреда" при начинаещите.

Нед Апр 11, 2010 2:27 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
Ако няма инициализация май тръгваше само единия ред (...)
обикновенно е така, т.е. почти винаги е така, но да приемем че тук спор няма. автора: сподели наистина схемата ти? щото хората май ще излезнат прави за контраста. макар че и на макс да засилиш контраста под ъгъл пак се вижда дали има нещо изписано в сегментите.

Нед Апр 11, 2010 2:45 pm
Профил WWW

Мнение 
за контраста съм сложил потенциометар и си го настроивам докато се появи почти да се виждат редовете пробвал съм всякакви варианти и за един месец съм изчел тук в форума почти всички теми 8O е някой работи разбрах други не но определено ми беше много полезно научих доста неща а най важното разбрах колко съм бос в тази материя :D
но човек се учи цял живот и пак си умира неук така де
днес меря проца както си е на платката и се указа че няма никакви генерации на кристала явно не мога да го програмирам както требе и от там идва проблема и като прочета какво пише в проца и като го пусна в симулатора не тръгва а според мен би трбвало да е еднакво с това които съм записал в него
а то и моя програматор не тръгва както казах по долу с доста от софтуера
работи само с AvrOspII
абе дайте някои да ми го програмира да покаже на живо как става ще си платя за това не се притесняваите а ако работи както искам ще наема някой да ми напише програма малко по добра за което аз ще си платя :wink:
ето схемата надявам се че е разбираема това е платката с рейки се включва дисплея а одолу пак на реики се свързва с програматора и другите там
Изображение

Нед Апр 11, 2010 5:44 pm
Профил

Мнение 
не споменавай пари и любителска работа, че ще отвориш кутията на Пандора в тоя форум :D като казваш че мериш проца на платката какво имаш предвид? да не се надяваш да видиш осцилациите на кристала? щото не мисля че ще успееш - от всичко де ми се е изпречвало на пътя единственно на микрочепските дървета ясно се вижда "синусоида", на всичко останало изглежда замазано и не можеш да предположиш, че работи. по-скоро си напиши някой тоогъл на пин, за да сигурен, че проца ти е жив ако това те съмнява.

Нед Апр 11, 2010 11:26 pm
Профил WWW

Мнение 
@head_up, виждат се с осцилоскоп :)

За по лесно - изтегли си "BASCOM-AVR", отвори примерите, намери примера който е за 4бит управление на ЛЦД, промени конфига да съответсва на твоите изводи, компилирай и тествай. Оказа се, че неговата библиотека успя да подкара дори и най - китайския ми дисплей без проблем :) .
Сега забелязвам че 4-те ти дата бита "висят" (ЛЦД, дата0-дата3). При мен те са замасени.
Ааааа - кварца ти не е свързан правилно! Той трябва да ти е м/у двата извода на мцу-то, и всеки извод с 22-33 пф към маса.

Последна промяна michev на Пон Апр 12, 2010 10:59 am, променена общо 2 пъти

Пон Апр 12, 2010 10:23 am
Профил

Мнение 
МЦУ ресет -> 10-тина килоома към "+" не виждам да имаш..
Както казаха полегите - пусни схемата и не ни мъчи на тази платка, на която и без това не се вижда чипа нормално.

Пон Апр 12, 2010 10:38 am
Профил

Мнение 
кристала съм го сложил правилно както и кондензаторите не е от това с осцилоскопа мера директно на кристала но няма никакви признаци да генерира,а това да пиша накави тоогъли не съм в час мисля че май не мога да го програмирам както трябва
до колкото за схемата нямам такава това което имам е четeри броя хекса файловете за два дисплея и два температурни датчика, симулация в протеуса ,както и платките в sprint lay format
това цялото ми го даде един приятел които вече го няма така че ще требе да се управям сам и с ваша помощ
МЦУ ресет -> 10-тина килоома към "+" такова няма сложено на схемата не знам дали трябва да има за да тръгне проца в симулатора няма такова сложено и работи
пс. днес си поръчах от сириус още два програматора ще пробвам с тях утре като дойдат защото сега моя работи само с софта AvrOspII а го дават че работи и с други но при мен не е така
а и един въпрос някои да има случайно парола или крак за chip blaster avr че не мога да исталирам пълната версия а другия които е free има ограничения в големината на файла а моя се оказва доста по голям

Пон Апр 12, 2010 7:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]