Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Зарядно за електричка Feyree пререаботено с Тасмота 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Зарядно за електричка Feyree пререаботено с Тасмота
Здравейте, от скоро съм с електричка, реших да споделя нещо, което скълъпих набързо за Feyree - Tasmota + HA :

https://github.com/…/Feyree-EV-charger/blob/main/README.md

Изображение

Съб Яну 31, 2026 8:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Зарядно за електричка Feyree пререаботено с Тасмота
нящо май са ти "бъганти" цифрите
при 21А - "енергията" не е 5.6 kWh....

а при "бавно" зарядно макс тока е 7А на фаза или 21 общо ...
естествено - Ако зарядното на колата позволява това

Съб Яну 31, 2026 9:54 pm
Профил ICQ

ttl7400 написа:
Здравейте, от скоро съм с електричка, реших да споделя нещо, което скълъпих набързо за Feyree - Tasmota + HA :

https://github.com/…/Feyree-EV-charger/blob/main/README.md

Това е интересно, но дай линк като хората...

Вълшебнико трай си, това са полетата и няма нищо странно в стойностите им.

Съб Яну 31, 2026 11:20 pm
Профил

Не успях да намеря начин да редактирам първоначлната публикация. Ето линк отново

https://github.com/plam40/Feyree-EV-charger

Последна промяна ttl7400 на Нед Фев 01, 2026 2:24 am, променена общо 1 път

Нед Фев 01, 2026 1:58 am
Профил

TheWizard написа:
нящо май са ти "бъганти" цифрите
при 21А - "енергията" не е 5.6 kWh....

а при "бавно" зарядно макс тока е 7А на фаза или 21 общо ...
естествено - Ако зарядното на колата позволява това

Предварително се извинявам за изразните средства ... но каквото посееш, това и жънеш ... :)

Я да видим сега ... кой е проспал часовете по физика. Енергия (кВт/ч) и Мощност (кВт) ... що е то ... ?

Що се отнася до парамерите ... не я разбирам тая работа .. имаме време да пишем а нямаме време да прочетем ... ток / мощност ... все тая ... манджа с грозде. Ето на тепсия - 7.6кВт на фаза (32 А) а не 7 А ... та дори и фабричното зарядно на колата е 2кВт (10А) ... ама приказка да става

Нед Фев 01, 2026 2:09 am
Профил
Аватар

много яко бате каква ти електричката? Тесла и Тойота са най добрите но Тесла са по-добри от Тойота, Тесла е като Айфон а Тойота като Самсунг и двете са добри но който си купи Айфон вече не мисли са Самсунг

Нед Фев 01, 2026 10:04 am
Профил
Аватар

Интересен проект!

Нед Фев 01, 2026 10:12 am
Профил
Аватар

на някой който му се занимава с хардуер... ( нереализиран прототип )
- STM-а е "зарядното",
- ESP-то е HMI + локално WIFI + ( LAN + LTE = интернет )
- електромера е трифазен китаец...

Прикачени файлове:
PRJ-DOG.pdf [2.1 MiB]
50 пъти
EVSE.jpg
EVSE.jpg [ 116.98 KiB | Прегледано 1401 пъти ]

Нед Фев 01, 2026 12:45 pm
Профил ICQ

ttl7400 забелязал ли си забивки?
По-старите фейрита имат склонност да губят връзка с приложението. Лечението е сравнително просто - шалтер с Туя и ресетваш дистанционно. Но първо е малко грубичко, второ губиш данните за сесията и т.н.
За тия версии евентуално би си струвало преработка, но въпросът е дали забива само комуникационния модул?

Пон Фев 02, 2026 12:21 pm
Профил

Забивки няма, само мога да предполагам, че забивките имат общо с облака към, който се свързва оригиналния фърмуеър, а може и да е самия чип за комиуникация ( оригиналния е  WBR3 , а при мен съм го подменил с ESP8266 ). Toова, което не съм успял да открия, е как да манипулирам RFID четеца (вкл/изкл).

Пон Фев 02, 2026 3:00 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Toова, коео хе съм успял да открия, е как да манипулирам RFID четеца (вкл/изкл).

той чете само ID-то на картата ... което се сравнява локално или с облака ( разплащане )

Пон Фев 02, 2026 3:04 pm
Профил ICQ

ttl7400 написа:
Toова, което не съм успял да открия, е как да манипулирам RFID четеца (вкл/изкл).

Каква е целта?
Принципно има няколко проблема и в различните версии feyree-тата има май различно поведение. Не съм си играл да им свалям логиката на всички, но мога да го направя.
Значи първия проблем е защита. Идеята е дечурлигата да не си играят, особено ако си е я монтирал на улицата. Обикновено след като пуснеш сесия бутоните спират да действат, така че трябва или RFID или bluetooth или отдалечено да я спираш. Може да изключиш четеца. Не помня дали и блутута може да се изключи, ама в твоя случай ти и него май разкараш. Но не съм сигурен дали има опция да се спре автоматичното стартиране. Май като изключиш четеца тръгва автоматично като закачиш кабела.
Другият проблем е стартирането на сесия. Повечето коли имат таймоут и ако не стартираш заряд заспиват. После и да го стартираш дистанционно от станцията не тръгват. Затова обичайната практика е като паркираш в гаража и закачиш кабела за няколко секунди да пуснеш и да спреш. Докато не извадиш кабела, сесията не е приключила за колата и тя не заспива. После дистанционно може да си пускаш и спираш тока колко и когато искаш.
Та затова се ползва RFID-то. Мушкаш кабела и цъкъш два пъти картата. Тя идва с много удобен ластик и обикновено хората си я закачат на самата станция.
Разбира се може и през телефона да пуснеш и да спреш, но все си мисля че с ластика е по-удобно. Освен ако не го реализираш в домашния асистент като функционалност.

Пон Фев 02, 2026 3:56 pm
Профил

miro_atc написа:
Каква е целта?

Целта е следната, да се възползвам от факта, че когато е пуснат четеца, при свързване на кабела не се пуска заряд, след това ХА разрешава заряда пуска краткораен импулс с минимален ток за да не заспива колата, и когато дойде нощната тарифа - тръгва заряда с предефинирания по-голям ток.

Естествено това може да се реализира и изцяло в ХА без да има нужда от четеца, но четеца го приемам, като вариант, който дори да дефектира ( разбирай загуба на връзка с ХА ) няма да доведе до пускане на заряд на голямата мощност в пик час.

Друг вариант, който обмислям е да държа тока на мин през цялото време, и да го повишавам само при часовете за заряд, като това цялото ще трябва да идва с допълнителна логика за изключване на заряда веднага щом започне в случай, че е извън часовете на заряд. Естествено - тук идва момента в, който се сещам за сценария в, който искам да заредя веднага, а не по зададения график ... с четеца просто слагаш картата и почваш .. но при дадения вариант четеца е изключен и не може да се ползва - бърз "фикс" един сензорен бутон на свободен GPIO на ESP-то.

Вто Фев 03, 2026 10:25 am
Профил

ttl7400 написа:
Друг вариант, който обмислям е да държа тока на мин през цялото време

Не е много добра идея. В студено време като в момента колата си включва отоплението на батерията, а то си харчи...
Не знам, според мен по-добре RFID-то да си остане както си е. Чрез него може локално да пуснеш или спреш заряда и няма никаква връзка с отдалечения контрол. То и оригинално в туята си е така - локалното управление и управлението през приложението са си независими. Не разбирам какъв е смисъла да махаш локалното управление. Все едно да махнеш и дисплея и да го гледаш само през домашния асистент.

Тук въпросът е дали станцията докладва кога има закачена кола. През туята се виждат едни състояния като "finish", "ready" и т.н., но честно казано не знам дали по тях еднозначно винаги може да се определи дали е закачен кабела. Очевидно когато зарежда е закачен, просто не съм си играл да проверявам всички състояния. За сравнение в интеграцията на рендетата има поле "plug state" и по него еднозначно виждаш състоянието. Проблемът на рендето е, че тая информация се взема от облака и понякога се актуализира с огромно закъснение. Демек не става много-много да се ползва за автоматизации.

Така или иначе това с щракането на картата не е голям проблем. Има си решение. Ако намериш по-добро решение - ОК, но пак ще кажа тоя проблем си има решение. В тоя смисъл по-интересно ще е ако можеш да намериш решение на проблеми, които нямат решение. Примерно решението колко и кога да се зарежда. Е както в моя случай аз имам достъп до нивото на батерията (макар и не винаги актуално) и бих искал да имам режим да изключва заряда когато види 80%. Пак е желателно да има и ограничение по време, щото на облаците не може да се разчита. Отделно ако се ползват слънчогледи там пък трябва да се ограничава заряда според реколтата...
Поне за мен тоя сорт проблеми са интересни, защото те изискват мислене... пък аз като много други хора мразим да мислим ;-)

Вто Фев 03, 2026 12:13 pm
Профил

Статуса на кабела е 100% валиден, тъй като той се генерира на база на пилотен сигнал м/у колата и станцията ( нещо като здрависване ) ! Без облак връзката е стабилна и няма никакво закъснение. Зреждане до определено ниво с тази станция и без друг модул, който да чете нивото на батерията няма как. По-лютите($$$) станции разчитат още данни , в които е и нивото на батерията (не съм дълбал много в темата ). При мен съм ограничил в опциите на колата да зарежда до 90%.

Сря Фев 04, 2026 12:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща