Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
5V tolerant input 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Именно, зaщото е принципен си слагаш по един резистор(върнах ме се на първия pdf)! :)

Пон Мар 15, 2010 4:52 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Току що правих замерване на PIC24HJ64GP506 защото нямах друг под ръка, предполагам че технологията е същата. Подавах 12V през 100K. Ако процесора не е захранен на 5 V толерантните входове държи 7V а на останалите 0.8V. При захранване с 3.3V на толерантните 9.2V на останалите 4V. Значи на едните има диод към плюса, а на 5 волта толерантните някакъв ценер, но явно и той е към плюса.

Пон Мар 15, 2010 5:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Определено не е ценер. Със сигурност имаш паразитен диод към N-джоба на подложката заради P-каналния изходен транзистор на пина. Въпросът е къде е вързана подложката. Единият вариант е да я повдигат с вътрешна помпа до по-високо напрежение. Друг вариант е да я превключват или към Vdd или към самия пин според напрежението на входа. Това последното е на Xilinх решението. Ама само ценер към маса - няма как да стане.

Пон Мар 15, 2010 5:17 pm
Профил

Мнение 
Вероятно пак си има клампиращи диоди на 5V толерантните входове, но те не са забити директно към 3.3, а през няколко последователно свързани диода. Така е най-лесно да се направи, щото в кристала диод се прави много по-лесно от ценер, а и паразитните диоди (кламп) които се получават в подложката около изходните транзистори на порта така или иначе съществуват ...

Иначе и на мен както на TGI ми се струва, че опукването може да е станало ако +5V на входа се вдигне преди напрежението 3.3V да се е установило ...
Последователният токоограничаващ резистор би помогнал в случая, но вземи в предвид и закъснението на сигнала, което ще се получи.

Що не зададеш въпроса си директно на Мокрочип? Понякога са ме изненадвали приятно с точни и подробни обяснения ...

Пон Мар 15, 2010 5:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе може би сте прави, по няколко диода да са. Щото ценери, помпи... много е сложно.

Все тая, ще търся място за един резистор....

Пон Мар 15, 2010 7:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, не знам за твоят ПИК. :) Ама съм виждал общо взето тези случаи:
1) с клампи
2) издържа до някакво V, без значение колко е Vcc
3) издържа до Vcc плюс някаква константа отгоре (не става дума за абсолютните максимуми)

Щом като пинът е специален, значи е от тип 2 или 3. Това поне дано го има в дейташита. Разликата, естествено, е дали някой ще му говори на пиновете докато не е захранен, и с колко. И в двата случаи консумация няма, или по-скоро е нищожна колкото примерно един цифров вход, поне докато има Vcc. Дали го правят с по-дебели окиси на I/O транзисторите или други врътки, никой не казва. Пък и за какво ни е да знаем.

Пон Мар 15, 2010 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
woody написа:
Пък и за какво ни е да знаем.

Ми хич нямаше да се замислям, ако нямах един дефектирал ПИК. Като знам колко дуракоустойчиви са и какво съм им причинявал без да гръмнат, се замислих дали нямам някаква принципна грешка в концепцията.

Турям резистора (2К) и се надявам всичко да е ок.

Вто Мар 16, 2010 1:17 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
моля за помощ колко мин. и максимално напрежение мога да подам на RA0 pic184523?

Вто Юни 01, 2010 6:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Зависи във какъв контекст питаш. Ако е за това до колко е безoпасно за чипа -0.3В до +5.3В. Ако питаш до колко АЦП -то ще работи правилно - ами от -vref до +vref.

Сря Юни 02, 2010 8:50 am
Профил ICQ

Мнение 
За АЦП то става въпрос искам да измервам амплитуда на импулс от 0-100mV първоначално ще го усиля та се чудех в какви граници трябва да се подаде на АЦПто и какво става ако надвиши границата
Значи Vreff е важно за мен!

Сря Юни 02, 2010 4:04 pm
Профил

Мнение 
малко имам доста неясни неща за пиковете но ще се почете:))

Сря Юни 02, 2010 9:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Прочети първо и после питай каквото не е ясно.

Сря Юни 02, 2010 9:15 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2