| Автор |
Съобщение |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Именно, зaщото е принципен си слагаш по един резистор(върнах ме се на първия pdf)! 
|
| Пон Мар 15, 2010 4:52 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Току що правих замерване на PIC24HJ64GP506 защото нямах друг под ръка, предполагам че технологията е същата. Подавах 12V през 100K. Ако процесора не е захранен на 5 V толерантните входове държи 7V а на останалите 0.8V. При захранване с 3.3V на толерантните 9.2V на останалите 4V. Значи на едните има диод към плюса, а на 5 волта толерантните някакъв ценер, но явно и той е към плюса.
|
| Пон Мар 15, 2010 5:03 pm |
|
 |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
Определено не е ценер. Със сигурност имаш паразитен диод към N-джоба на подложката заради P-каналния изходен транзистор на пина. Въпросът е къде е вързана подложката. Единият вариант е да я повдигат с вътрешна помпа до по-високо напрежение. Друг вариант е да я превключват или към Vdd или към самия пин според напрежението на входа. Това последното е на Xilinх решението. Ама само ценер към маса - няма как да стане.
|
| Пон Мар 15, 2010 5:17 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Вероятно пак си има клампиращи диоди на 5V толерантните входове, но те не са забити директно към 3.3, а през няколко последователно свързани диода. Така е най-лесно да се направи, щото в кристала диод се прави много по-лесно от ценер, а и паразитните диоди (кламп) които се получават в подложката около изходните транзистори на порта така или иначе съществуват ...
Иначе и на мен както на TGI ми се струва, че опукването може да е станало ако +5V на входа се вдигне преди напрежението 3.3V да се е установило ...
Последователният токоограничаващ резистор би помогнал в случая, но вземи в предвид и закъснението на сигнала, което ще се получи.
Що не зададеш въпроса си директно на Мокрочип? Понякога са ме изненадвали приятно с точни и подробни обяснения ...
|
| Пон Мар 15, 2010 5:28 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе може би сте прави, по няколко диода да са. Щото ценери, помпи... много е сложно.
Все тая, ще търся място за един резистор....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 15, 2010 7:59 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Цецо, не знам за твоят ПИК.  Ама съм виждал общо взето тези случаи:
1) с клампи
2) издържа до някакво V, без значение колко е Vcc
3) издържа до Vcc плюс някаква константа отгоре (не става дума за абсолютните максимуми)
Щом като пинът е специален, значи е от тип 2 или 3. Това поне дано го има в дейташита. Разликата, естествено, е дали някой ще му говори на пиновете докато не е захранен, и с колко. И в двата случаи консумация няма, или по-скоро е нищожна колкото примерно един цифров вход, поне докато има Vcc. Дали го правят с по-дебели окиси на I/O транзисторите или други врътки, никой не казва. Пък и за какво ни е да знаем.
|
| Пон Мар 15, 2010 9:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми хич нямаше да се замислям, ако нямах един дефектирал ПИК. Като знам колко дуракоустойчиви са и какво съм им причинявал без да гръмнат, се замислих дали нямам някаква принципна грешка в концепцията.
Турям резистора (2К) и се надявам всичко да е ок.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 16, 2010 1:17 pm |
|
 |
|
ivaylo_gr
Ранг: Минаващ
|
моля за помощ колко мин. и максимално напрежение мога да подам на RA0 pic184523?
|
| Вто Юни 01, 2010 6:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Зависи във какъв контекст питаш. Ако е за това до колко е безoпасно за чипа -0.3В до +5.3В. Ако питаш до колко АЦП -то ще работи правилно - ами от -vref до +vref.
|
| Сря Юни 02, 2010 8:50 am |
|
 |
|
ivaylo_gr
|
За АЦП то става въпрос искам да измервам амплитуда на импулс от 0-100mV първоначално ще го усиля та се чудех в какви граници трябва да се подаде на АЦПто и какво става ако надвиши границата
Значи Vreff е важно за мен!
|
| Сря Юни 02, 2010 4:04 pm |
|
 |
|
ivaylo_gr
|
малко имам доста неясни неща за пиковете но ще се почете:))
|
| Сря Юни 02, 2010 9:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Прочети първо и после питай каквото не е ясно.
|
| Сря Юни 02, 2010 9:15 pm |
|
|