Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Мнение за PIC24Fxxx. Знаете ли подробности? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Dimitar написа:
за да ти кажа, че не си се изразил правилно - нищо повече :)

Съгласен съм. 8)

Чет Дек 28, 2006 5:55 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Да поясня, че в началото имах предвид PIC24FJ128.
PIC24Н ми изглежда доста по-различно, и макар Майкрочип да обясняват, че ядрата са еднакви, като се почне от PIC24F, PIC24Н, през dsPIC30, та до dsPIC33., същественото (поне за мен) е, че париферията е различна.
Нямам положителни впечатления от ADC-тата на Майкрочип.
Когато ми трябва да меря аналогов сигнал, слагам външно - 14 бита(нпрВВ) или 16 (AD)
Затова множеството аналогови входове ги възприемам по-скоро като досаден детайл, който трябва да заобикалям
:evil:

В PIC24F ми допадна и количеството вгаден RAM - 8K ,
както и ОТДЕЛНИТЕ вектори за всяко прекъсване.
Те са се престарали, като са добавили и юзер дефинируема векторна таблица, за да си подредиш приоритетите както си искаш.
Както и листването на сегменти от флаша в адрестното пространство на RAM -а.
Освен това вече няма и тъпото скачане от страница в страница - проста RAM-а е в една страница.

Чет Дек 28, 2006 6:04 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
mndsl, само недей да ми твърдиш, че си изчел еррата-чаршафите на 18f458 и си съобразил схемата и програмата с всички бъгове, за да докараш при теб да работи :) Просто си е чист късмет, че не се е проявил някой бъг.

Само като прочетеш следното за PIC18F458 и започваш да се чудиш и маеш дали при теб това ще се случи:
Код:
5. Module: Core (Program Memory Space)
Under certain conditions, the execution of some
control operations may yield unexpected results.
This has been observed when the following
instructions vector code execution across the
4000h program memory address boundary:
• CALL
• GOTO
• RETURN
• RETLW
• RETFIE
There are no known issues related to any of these
instructions when execution occurs strictly above
or below the 4000h address boundary.
Work around
Two possible solutions are presented. Others may
exist. It is recommended to implement either or
both as needed.
1. Insert a data word of value FFFFh as the first
instruction in the destination of a CALL or
GOTO.
2. Insert a data word of value FFFFh immediately
following any RETURN, RETLW or RETFIE
instruction.
In either case, the literal data behaves as a NOP
instruction when executed. Using the actual NOP
instruction instead of a literal FFFFh may not have
the same results.
Date Codes that pertain to this issue:
All engineering and production devices.

Ако не се случи си късметлия, ако пък се случи, отиде си дъскорезницата ....

П.П.
И аз не съм им доволен от АЦП-тата, много отклонения дават от реалната стойност. Сложа външно АЦП и се оправя работата.

Чет Дек 28, 2006 6:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да точно за такъв тип бъгове говоря. Нещо (не се знае какво) става понякога (неизвестно кога) при входни условия - неясно какви. Как само звучи "may yield unexpected results" - колко конкретно казано, а? И баба знае да заобикаля проблеми в аутободрейтдетекта на уарта :)

Ето и един пример от мен. Да се посмеете малко. На мен ми се ревеше. Как съм ги псувал, не е истина... Забележете наглостта с която се опитват да ви убедят, че вероятността проблема да идва от чипа е нищожна (да тествам 100 чипа - как пък не).

Код:
Certain code sequence and placement may cause
the corruption of a few bits in the instruction fetch
when the part is used above 4 MHz. A corrupted
instruction fetch will cause the part to execute an
improper instruction and result in unpredictable
outputs.
Microchip cannot predict which code sequences
and placement will cause this failure. If this failure
mechanism exists in your system, it should be
evident during statistically significant preproduction
testing (minimum suggested sample
size 100 units) of your particular code sequence
and placement.
Any code changes should be tested in the same
manner prior to their implementation. If most parts
fail your tests, or if failures are seen at all voltages
or at all frequencies, this indicates that the problem
experienced does not relate to this failure
mechanism.
This problem has not been observed at operating
frequencies below 4 MHz.
Work around
Use the part at or below 4 MHz.
This problem is specific to Rev. A3 silicon and has
been resolved by Rev. A4 of the silicon.
Contact your local Microchip Sales office.

Последна промяна Цецо на Чет Дек 28, 2006 7:18 pm, променена общо 1 път

Чет Дек 28, 2006 6:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
This problem has not been observed at operating
frequencies below 4 MHz.
Work around
Use the part at or below 4 MHz.

:D :D :D :D :D :D :D :D

Ето защо съм с отлични впечатления от Майкрочип!!!
По случайност, в повечето ми приложения ги ползвам на ниски честоти, под 4МХц. от 32768 до към 400кХц, рядко 4МХц, и само веднаж 8 и 10МХц
Когато ми е трябвала скорост, ползвах Атмел, а ако ми трябва производитемност, слагам няколко процесора (и от двата типа понякога)

Чет Дек 28, 2006 6:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо така като гледам си на път да постъпиш в антипик коалицията
:) :) :)

Добре дошъл :)

Чет Дек 28, 2006 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Засега не. Причини много. :D

А и сам знаеш, че и при другите производители положението не е розово. Вместо всички пройзводители да посочат с пръст микрочип и да кажат - ние не сме като тях - то кво - те почнаха масово да копират маркертинговата им стратегия.

Абе направо се чудя как се казва шефа на Микрочип - дали не е нещо от сорта на Гейтс Бил?

Чет Дек 28, 2006 7:12 pm
Профил ICQ

Мнение 
¶ написа:
mndsl, само недей да ми твърдиш, че си изчел еррата-чаршафите на 18f458 и си съобразил схемата и програмата с всички бъгове, за да докараш при теб да работи

Не твърдя такова нещо. Компилатора се грижи да заобикаля еррата-та. Не знам дали е на 100 % , но има такава опция.

¶ написа:
Само като прочетеш следното за PIC18F458 и започваш да се чудиш и маеш дали при теб това ще се случи:

Е добре. Ти какво предлагаш? Всеки контролер си има плюсове и минуси. Излиза , че на този свят няма свестен контролер!

Edit: Гледам, че горе се споменава няква "антипик коалиция". Идеята е ясна - да се оплюя пиковете. Целта обаче ми убягва. Аз си харесвам пиковете и занапред ще продължавам да си работя с тях. Това обаче не значи, че не харесвам AVR или други. Отношението ми към тях е неутрално. Не виждам какво ще спечеля ако почна да ги упреквам, че били еди кви си, освен може би склероза на пръстите :) от изписаните глупости. Форумът би бил много по-пълноценен ако всеки си казва съвета и опита, и не се занимава с "анти коалиции".

Последна промяна mndsl на Чет Дек 28, 2006 8:22 pm, променена общо 2 пъти

Чет Дек 28, 2006 8:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:

А и сам знаеш, че и при другите производители положението не е розово. Вместо всички пройзводители да посочат с пръст микрочип и да кажат - ние не сме като тях - то кво - те почнаха масово да копират маркертинговата им стратегия.

Абе направо се чудя как се казва шефа на Микрочип - дали не е нещо от сорта на Гейтс Бил?

Да. Но все пак PIC освен бъгави и недомислени са бедни и на ресурси което много утежнява развоя с тях.

Сега с PIC24 се пооправя положението,тях засега ги вадим от общата категория PIC-ове. :)

Чет Дек 28, 2006 8:15 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:

Kaкво му е лошото на маркетинга на микричип? Много добра е даже, за разлика от продукцията им (доколкото чувам).
Обърнаха внимание на студентите и на дребния производител. Студентите си направиха малки фирми, дребните производители станаха по-едри благодарение и на това влияние. Направиха малки и евтини процесори, така че и във всеки контакт да се мушка процесор. Вече едва ли не всеки триак се управлява с процесор.
Ползвам само моторолски процесори (или както и да ги наричат вече :) ). Доставката преди им беше затруднена, търговските цени високи и това ми пречеше. Моторола дълго време беше най-големия производител , заради големите фирми потребители на процесори. Не обръщаха внимание на такива като мойта скромна личност и загубиха първото си место. Преориентираха се, изкопираха маркетина на микрочип и нещата се пооправиха. Вече имат прилична по дължина номенклатура в листите на търговците, прилични цени и качество от което не съм недоволен. Съдейки от тоя форум , където за повечето участници ПИК е синоним на процесор, едва ли в скоро време моторолските процесори ще станат по-популярни от тези на микрочип, но това не ме притеснява вече по никакъв начин. Доволен съм от това, което направиха микрочип за моторола .

Чет Дек 28, 2006 10:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Е добре. Ти какво предлагаш? Всеки контролер си има плюсове и минуси. Излиза , че на този свят няма свестен контролер!

Свестен контролер е този, който каквото пише в data чаршафите, това прави на практика, ако ще да има 16 байта RAM, 64 байта програмна памет, 6 пина и никаква периферия. Някой контролери се приближават в повече до представата ми за свестен, други по-малко. Най-гадното е, че когато на някой модел PIC му се изчистят бъговете, те точно тогава го спират от производство, както стана с PIC18F873/874/876/877.

Не приех твърдението ти, че не сме се задълбочавали в PIC контролерите, затова и сме мигрирали към други контролери, а трябвало един вид постоянство. Хубаво, при теб компилатора ще реши донякъде проблемите, ами ако използваш асемблер ? Там инструкции ли да помниш, бъгове ли, алгоритъм ли да реализираш ? Има бъгове дето и компилатора не може да ги реши, както е с примера за TMR1.

Идеята е да си казваме нещата право куме в очите, защото ти ще се оправиш, аз също, но някой дето тепърва започва ще си скубе косите, че се е захванал с тях. Сега ако започвах с микроконтролери, никога нямаше да започна с PIC, но вече натрупах достатъчно много сорсове, че тепърва всичко да прехвърлям на друг контролер. Сигурно и това ще стане един ден, но поне засега ще си стоя в блатото с PIC-овете.

Чет Дек 28, 2006 10:22 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Засега не.

от 01.01.2007 ще има вече евро-такса за влизане в коалицията. защото ще е евро-анти-пик коалиция.
така, че - помисли. имаш само 3 дена да минеш тънко с нашенска парцуца само, после ще трябва и акциз да точиш за евро-парцуцата :P

по темата:
аз поне не съм виждали такива уникални признания при никоя друга фирма. изключения може би правят фирми, които така или иначе не пишат ерати, или са само на китайски. там обаче си има твърди икономически оснвания. за MCU с общо предназначение е абсурдно!

повече няма да се разпростирам, защото веднъж вече съм се изказвал
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=30359&highlight=%F1%E8%EB%E8%EA%EE%ED%E8%F0%E0%ED%E5#30359

но явно в съвременния свят такива фирми първо сриват конкуренцията и после стават единствените гиганти на пазара. паралела с М$ е във всичко, не само в микро-то

айде да стравним PIC с Coldfire (примерно 521х). или с добрия стар 5206, който се произвежда вече почти 10 години и цената му е паднала само с $1

Чет Дек 28, 2006 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако ще се прави анти-ПУК коалиция, искам и аз да се включа. Тъй де! И не само да се включа, ами ми се ще и да ми се даде някаква по-ключова позиция в администрацията на коалицията: например говорител на групата. С това поне считам, че ще се справя ( и съм го показвал ).

А по въпроса за ПрИК-овете: на новата ми работа се налага да програмирам на такова. Казах им, че мога да програмирам процесори, и те "айде!", щом можеш процесори, и ПИК ще можеш, то е почти същото. Така че, сега имам по-силна мотивация да ги плюя. :twisted:

Чет Дек 28, 2006 10:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ти затова ли беше онемял известно време?
уплах, шаш или ходи на лекар за хапчета? :evil:

Чет Дек 28, 2006 11:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
ти затова ли беше онемял известно време?
уплах, шаш или ходи на лекар за хапчета? :evil:

Чак до хапчета не съм стигал (до сега). Но това дете на някой болен индийски мозък ме изкарва извън нерви. Покрай моркочеп вече намразих .. няма да поменавам нации.

Чет Дек 28, 2006 11:11 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща