|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:14 pm
Мнение за PIC24Fxxx. Знаете ли подробности?
| Автор |
Съобщение |
|
mndsl
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Май 23, 2006 4:56 pm Мнения: 113 Местоположение: Варна
|
Съгласен съм. 
|
| Чет Дек 28, 2006 5:55 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Да поясня, че в началото имах предвид PIC24FJ128.
PIC24Н ми изглежда доста по-различно, и макар Майкрочип да обясняват, че ядрата са еднакви, като се почне от PIC24F, PIC24Н, през dsPIC30, та до dsPIC33., същественото (поне за мен) е, че париферията е различна.
Нямам положителни впечатления от ADC-тата на Майкрочип.
Когато ми трябва да меря аналогов сигнал, слагам външно - 14 бита(нпрВВ) или 16 (AD)
Затова множеството аналогови входове ги възприемам по-скоро като досаден детайл, който трябва да заобикалям
В PIC24F ми допадна и количеството вгаден RAM - 8K ,
както и ОТДЕЛНИТЕ вектори за всяко прекъсване.
Те са се престарали, като са добавили и юзер дефинируема векторна таблица, за да си подредиш приоритетите както си искаш.
Както и листването на сегменти от флаша в адрестното пространство на RAM -а.
Освен това вече няма и тъпото скачане от страница в страница - проста RAM-а е в една страница.
|
| Чет Дек 28, 2006 6:04 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
mndsl, само недей да ми твърдиш, че си изчел еррата-чаршафите на 18f458 и си съобразил схемата и програмата с всички бъгове, за да докараш при теб да работи  Просто си е чист късмет, че не се е проявил някой бъг.
Само като прочетеш следното за PIC18F458 и започваш да се чудиш и маеш дали при теб това ще се случи:
Ако не се случи си късметлия, ако пък се случи, отиде си дъскорезницата ....
П.П.
И аз не съм им доволен от АЦП-тата, много отклонения дават от реалната стойност. Сложа външно АЦП и се оправя работата.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Дек 28, 2006 6:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да точно за такъв тип бъгове говоря. Нещо (не се знае какво) става понякога (неизвестно кога) при входни условия - неясно какви. Как само звучи "may yield unexpected results" - колко конкретно казано, а? И баба знае да заобикаля проблеми в аутободрейтдетекта на уарта
Ето и един пример от мен. Да се посмеете малко. На мен ми се ревеше. Как съм ги псувал, не е истина... Забележете наглостта с която се опитват да ви убедят, че вероятността проблема да идва от чипа е нищожна (да тествам 100 чипа - как пък не).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Чет Дек 28, 2006 7:18 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Дек 28, 2006 6:48 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
|
| Чет Дек 28, 2006 6:58 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
|
| Чет Дек 28, 2006 7:01 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Засега не. Причини много.
А и сам знаеш, че и при другите производители положението не е розово. Вместо всички пройзводители да посочат с пръст микрочип и да кажат - ние не сме като тях - то кво - те почнаха масово да копират маркертинговата им стратегия.
Абе направо се чудя как се казва шефа на Микрочип - дали не е нещо от сорта на Гейтс Бил?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 28, 2006 7:12 pm |
|
 |
|
mndsl
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Май 23, 2006 4:56 pm Мнения: 113 Местоположение: Варна
|
Не твърдя такова нещо. Компилатора се грижи да заобикаля еррата-та. Не знам дали е на 100 % , но има такава опция.
Е добре. Ти какво предлагаш? Всеки контролер си има плюсове и минуси. Излиза , че на този свят няма свестен контролер!
Edit: Гледам, че горе се споменава няква "антипик коалиция". Идеята е ясна - да се оплюя пиковете. Целта обаче ми убягва. Аз си харесвам пиковете и занапред ще продължавам да си работя с тях. Това обаче не значи, че не харесвам AVR или други. Отношението ми към тях е неутрално. Не виждам какво ще спечеля ако почна да ги упреквам, че били еди кви си, освен може би склероза на пръстите  от изписаните глупости. Форумът би бил много по-пълноценен ако всеки си казва съвета и опита, и не се занимава с "анти коалиции".
Последна промяна mndsl на Чет Дек 28, 2006 8:22 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Дек 28, 2006 8:10 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Да. Но все пак PIC освен бъгави и недомислени са бедни и на ресурси което много утежнява развоя с тях.
Сега с PIC24 се пооправя положението,тях засега ги вадим от общата категория PIC-ове. 
|
| Чет Дек 28, 2006 8:15 pm |
|
 |
|
sthx
|
Kaкво му е лошото на маркетинга на микричип? Много добра е даже, за разлика от продукцията им (доколкото чувам).
Обърнаха внимание на студентите и на дребния производител. Студентите си направиха малки фирми, дребните производители станаха по-едри благодарение и на това влияние. Направиха малки и евтини процесори, така че и във всеки контакт да се мушка процесор. Вече едва ли не всеки триак се управлява с процесор.
Ползвам само моторолски процесори (или както и да ги наричат вече  ). Доставката преди им беше затруднена, търговските цени високи и това ми пречеше. Моторола дълго време беше най-големия производител , заради големите фирми потребители на процесори. Не обръщаха внимание на такива като мойта скромна личност и загубиха първото си место. Преориентираха се, изкопираха маркетина на микрочип и нещата се пооправиха. Вече имат прилична по дължина номенклатура в листите на търговците, прилични цени и качество от което не съм недоволен. Съдейки от тоя форум , където за повечето участници ПИК е синоним на процесор, едва ли в скоро време моторолските процесори ще станат по-популярни от тези на микрочип, но това не ме притеснява вече по никакъв начин. Доволен съм от това, което направиха микрочип за моторола .
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Дек 28, 2006 10:02 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Свестен контролер е този, който каквото пише в data чаршафите, това прави на практика, ако ще да има 16 байта RAM, 64 байта програмна памет, 6 пина и никаква периферия. Някой контролери се приближават в повече до представата ми за свестен, други по-малко. Най-гадното е, че когато на някой модел PIC му се изчистят бъговете, те точно тогава го спират от производство, както стана с PIC18F873/874/876/877.
Не приех твърдението ти, че не сме се задълбочавали в PIC контролерите, затова и сме мигрирали към други контролери, а трябвало един вид постоянство. Хубаво, при теб компилатора ще реши донякъде проблемите, ами ако използваш асемблер ? Там инструкции ли да помниш, бъгове ли, алгоритъм ли да реализираш ? Има бъгове дето и компилатора не може да ги реши, както е с примера за TMR1.
Идеята е да си казваме нещата право куме в очите, защото ти ще се оправиш, аз също, но някой дето тепърва започва ще си скубе косите, че се е захванал с тях. Сега ако започвах с микроконтролери, никога нямаше да започна с PIC, но вече натрупах достатъчно много сорсове, че тепърва всичко да прехвърлям на друг контролер. Сигурно и това ще стане един ден, но поне засега ще си стоя в блатото с PIC-овете.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Дек 28, 2006 10:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
от 01.01.2007 ще има вече евро-такса за влизане в коалицията. защото ще е евро-анти-пик коалиция.
така, че - помисли. имаш само 3 дена да минеш тънко с нашенска парцуца само, после ще трябва и акциз да точиш за евро-парцуцата
по темата:
аз поне не съм виждали такива уникални признания при никоя друга фирма. изключения може би правят фирми, които така или иначе не пишат ерати, или са само на китайски. там обаче си има твърди икономически оснвания. за MCU с общо предназначение е абсурдно!
повече няма да се разпростирам, защото веднъж вече съм се изказвал
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=30359&highlight=%F1%E8%EB%E8%EA%EE%ED%E8%F0%E0%ED%E5#30359
но явно в съвременния свят такива фирми първо сриват конкуренцията и после стават единствените гиганти на пазара. паралела с М$ е във всичко, не само в микро-то
айде да стравним PIC с Coldfire (примерно 521х). или с добрия стар 5206, който се произвежда вече почти 10 години и цената му е паднала само с $1
|
| Чет Дек 28, 2006 10:43 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ако ще се прави анти-ПУК коалиция, искам и аз да се включа. Тъй де! И не само да се включа, ами ми се ще и да ми се даде някаква по-ключова позиция в администрацията на коалицията: например говорител на групата. С това поне считам, че ще се справя ( и съм го показвал ).
А по въпроса за ПрИК-овете: на новата ми работа се налага да програмирам на такова. Казах им, че мога да програмирам процесори, и те "айде!", щом можеш процесори, и ПИК ще можеш, то е почти същото. Така че, сега имам по-силна мотивация да ги плюя. 
|
| Чет Дек 28, 2006 10:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ти затова ли беше онемял известно време?
уплах, шаш или ходи на лекар за хапчета? 
|
| Чет Дек 28, 2006 11:05 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Чак до хапчета не съм стигал (до сега). Но това дете на някой болен индийски мозък ме изкарва извън нерви. Покрай моркочеп вече намразих .. няма да поменавам нации.
|
| Чет Дек 28, 2006 11:11 pm |
|
|