| Автор |
Съобщение |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
 Няколко USB въпроса
Здравейте,
Занимавам се тия дни с USB-то на един 18F4550. Ползвам стека на микрочеп. Конфигурацията е full speed, internal transiver, internal pull-ups, HID, self-powered (консумирания ток съм го декларирал да е 0 мА), XTAL+PLL. Фрагмент от схемата:
Когато борда е захранен с външно захранване, всичко е ОК. Като махна външното захранване, всичко продължава да работи, само че пика започва да грее зверски. Откъде се взема ток за пика, след като Vbus е свързан единствено към пин, конфигуриран като вход)??? Доколкото разбрах, дивайса никога не трябва да сорсва ток към хъба, по тази причина няма връзка между Vdd и Vbus.
-------------------------------
Екрана на USB конектора от страната на дивайса трябва ли да се върже на маса?
-------------------------------
VID и PID.
След като попълним заявката за PID и я пратим на микрочеп, какво следва?
В какви случи могат да ми откажат PID?
Ако ползвам измислени ID-та без да платя xxxx$, какъв е риска за мен (като физическо лице)?
|
| Нед Фев 08, 2009 10:56 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
През защитния диод на I/O то ти тече тока.
Изобщо е много болна идея да вържеш I/O директно към + са на USB-to
|
| Нед Фев 08, 2009 11:09 pm |
|
 |
|
tolstolob
|
 Много овчо от моя страна...
Сложих един 5,6к между IO пина и Vbus поне да намаля греенето. Някакви културни апликейшън ноти има ли по въпроса?
П.П. Вече намерих отговор на въпроса за екрана - не се връзва на маса от страна на дивайса, само от страната на хоста.
|
| Пон Фев 09, 2009 11:15 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Какво ще кажеш за 1МОм. И в зависимост как проверяват мокрочеп наличието на напрежение на USB то може да трябва да добавиш и малко кондензаторче от пина към маса за филтрация. Но вероятно са го направили цивилизовано и не трябва кондензаторче.
|
| Пон Фев 09, 2009 12:31 pm |
|
 |
|
tolstolob
|
Това не го разбрах...
Bus sensing-а си е моя задача....
|
| Пон Фев 09, 2009 2:33 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
100K между V_usb и Bus_sense и 100K от Bus_sense към маса.
|
| Пон Фев 09, 2009 2:48 pm |
|
 |
|
tolstolob
|
Да, със 100-те кила е доволно, има само около 1V между Vdd и маса.
|
| Пон Фев 09, 2009 10:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
колеги, не стресирайте клампите
Един сигнал се прехвърля от един power domain в друг с подходящ буфер. Сравнително прост буфер е един NPN транзистор където базовия ток се осигурява от VBUS домейна, а колекторния ток от пулъп в Vdd домейна. Трябва да се внимава с усилването само, защото един хвърчащ USB кабел често има склонност да индуцира валшиви напрежения. В същото време пулдоуна на базата не може да е много нискоомен, защото в standby не бива да се черпи ток от хоста.
Освен това по стандарт има едни серийни резистори и едни кондензатори на линията. Не ги виждам на схемата, дали са вградени във въпросния контролер, или просто са спестени?
Друг въпрос е, че тая схема няма грам защита за EMC/ESD/EMI... но предполагам няма да се сертифицира
Стига да не претендираш че продаваш USB-съвместимо устройство нямаш никакви грижи... Нямаш право да ползваш нито USB символи, нито изобщо да споменаваш тия 3 буквички.
С други думи подсъдно (не че някой ще тръгне да те съди) е само когато твърдиш че предлагаш USB... Ако сложиш предупреждение, че продуктът ти НЕ Е USB никой не може да те закача.
|
| Пон Фев 09, 2009 11:49 pm |
|
 |
|
tolstolob
|
 Housing?
На 3-та страница на това пдф-че е дадено примерно свърване на металния корпус на B-тип конектор към ground plane-a. Само не ми става ясно кондензаторчетата с какви стойности са. Някой има ли идея? Или приблизително как се смятат?
|
| Пет Фев 20, 2009 8:29 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
в други апл.нотове( на Фтди) се указваше, да се сложи 470нФ между маса и екран(GND, Shield).
за усб2 е наложително да има такова развързване...
по принцип аз съм залагал в дизайни паралелно 1Мом и 470нФ.между маса и екран
а тука из форума се въртеше и спецификацията на усб2 там трябва д а има указани стойности... потърси и виж..
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Фев 20, 2009 8:46 pm |
|
 |
|
tolstolob
|
^ Точно за развързващи кондензатори нищо няма споменато.
По принцип достатъчно ли ще бъде да се развърже в една точка (единия пин на екрана) или е по-правилно (тъй като екрана има два пина) за всеки пин да се приложи чалъма?
|
| Пон Фев 23, 2009 5:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз оня ден си мислех същото. Вързах го само на единия пин, щото така ми идваше на платката по комфортно. Едва ли е проблем.
Иначе аз слагам 47нф//1Мом. Не ме питай що - навремето така съм почнал и все така го правя. Мисля, че го видях от един кит на Cypress.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 23, 2009 6:52 pm |
|
 |
|
tolstolob
|
 Нещо полезно
Докато се рових в нетя, попаднах на тая кадърна апликейшън нота на Murata:
EMI Suppression Filters Application Guide by Murata Manufacturing Co.,Ltd.
Точно по темата и полезно за доста хора, мисля. Сложих го за всеки случай и в библиотеката.
|
| Сря Фев 25, 2009 8:53 pm |
|
|