Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Няколко USB въпроса 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Няколко USB въпроса
Здравейте,
Занимавам се тия дни с USB-то на един 18F4550. Ползвам стека на микрочеп. Конфигурацията е full speed, internal transiver, internal pull-ups, HID, self-powered (консумирания ток съм го декларирал да е 0 мА), XTAL+PLL. Фрагмент от схемата:

Изображение

Когато борда е захранен с външно захранване, всичко е ОК. Като махна външното захранване, всичко продължава да работи, само че пика започва да грее зверски. Откъде се взема ток за пика, след като Vbus е свързан единствено към пин, конфигуриран като вход)??? Доколкото разбрах, дивайса никога не трябва да сорсва ток към хъба, по тази причина няма връзка между Vdd и Vbus.
-------------------------------

Екрана на USB конектора от страната на дивайса трябва ли да се върже на маса?

-------------------------------
VID и PID.
След като попълним заявката за PID и я пратим на микрочеп, какво следва?
В какви случи могат да ми откажат PID?
Ако ползвам измислени ID-та без да платя xxxx$, какъв е риска за мен (като физическо лице)?

Нед Фев 08, 2009 10:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
През защитния диод на I/O то ти тече тока.

Изобщо е много болна идея да вържеш I/O директно към + са на USB-to

Нед Фев 08, 2009 11:09 pm
Профил

Мнение 
:oops: Много овчо от моя страна...
Сложих един 5,6к между IO пина и Vbus поне да намаля греенето. Някакви културни апликейшън ноти има ли по въпроса?

П.П. Вече намерих отговор на въпроса за екрана - не се връзва на маса от страна на дивайса, само от страната на хоста.

Пон Фев 09, 2009 11:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
Какво ще кажеш за 1МОм. И в зависимост как проверяват мокрочеп наличието на напрежение на USB то може да трябва да добавиш и малко кондензаторче от пина към маса за филтрация. Но вероятно са го направили цивилизовано и не трябва кондензаторче.

Пон Фев 09, 2009 12:31 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
... И в зависимост как проверяват мокрочеп наличието на напрежение на USB то може да трябва да добавиш и малко кондензаторче от пина към маса за филтрация. Но вероятно са го направили цивилизовано и не трябва кондензаторче.

Това не го разбрах...
Bus sensing-а си е моя задача....

Пон Фев 09, 2009 2:33 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
100K между V_usb и Bus_sense и 100K от Bus_sense към маса.

Пон Фев 09, 2009 2:48 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да, със 100-те кила е доволно, има само около 1V между Vdd и маса.

Пон Фев 09, 2009 10:24 pm
Профил

Мнение 
колеги, не стресирайте клампите ;-)

Един сигнал се прехвърля от един power domain в друг с подходящ буфер. Сравнително прост буфер е един NPN транзистор където базовия ток се осигурява от VBUS домейна, а колекторния ток от пулъп в Vdd домейна. Трябва да се внимава с усилването само, защото един хвърчащ USB кабел често има склонност да индуцира валшиви напрежения. В същото време пулдоуна на базата не може да е много нискоомен, защото в standby не бива да се черпи ток от хоста.

Освен това по стандарт има едни серийни резистори и едни кондензатори на линията. Не ги виждам на схемата, дали са вградени във въпросния контролер, или просто са спестени?

Друг въпрос е, че тая схема няма грам защита за EMC/ESD/EMI... но предполагам няма да се сертифицира ;-)

Цитат:
Ако ползвам измислени ID-та без да платя xxxx$, какъв е риска за мен (като физическо лице)?

Стига да не претендираш че продаваш USB-съвместимо устройство нямаш никакви грижи... Нямаш право да ползваш нито USB символи, нито изобщо да споменаваш тия 3 буквички.
С други думи подсъдно (не че някой ще тръгне да те съди) е само когато твърдиш че предлагаш USB... Ако сложиш предупреждение, че продуктът ти НЕ Е USB никой не може да те закача.

Пон Фев 09, 2009 11:49 pm
Профил

Мнение Housing?
На 3-та страница на това пдф-че е дадено примерно свърване на металния корпус на B-тип конектор към ground plane-a. Само не ми става ясно кондензаторчетата с какви стойности са. Някой има ли идея? Или приблизително как се смятат?

Пет Фев 20, 2009 8:29 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
в други апл.нотове( на Фтди) се указваше, да се сложи 470нФ между маса и екран(GND, Shield).
за усб2 е наложително да има такова развързване...
по принцип аз съм залагал в дизайни паралелно 1Мом и 470нФ.между маса и екран
а тука из форума се въртеше и спецификацията на усб2 там трябва д а има указани стойности... потърси и виж..

Пет Фев 20, 2009 8:46 pm
Профил

Мнение 
^ Точно за развързващи кондензатори нищо няма споменато.
По принцип достатъчно ли ще бъде да се развърже в една точка (единия пин на екрана) или е по-правилно (тъй като екрана има два пина) за всеки пин да се приложи чалъма?

Пон Фев 23, 2009 5:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tolstolob написа:
^ Точно за развързващи кондензатори нищо няма споменато.
По принцип достатъчно ли ще бъде да се развърже в една точка (единия пин на екрана) или е по-правилно (тъй като екрана има два пина) за всеки пин да се приложи чалъма?

И аз оня ден си мислех същото. Вързах го само на единия пин, щото така ми идваше на платката по комфортно. Едва ли е проблем.

Иначе аз слагам 47нф//1Мом. Не ме питай що - навремето така съм почнал и все така го правя. Мисля, че го видях от един кит на Cypress.

Пон Фев 23, 2009 6:52 pm
Профил ICQ

Мнение Нещо полезно
Докато се рових в нетя, попаднах на тая кадърна апликейшън нота на Murata:

EMI Suppression Filters Application Guide by Murata Manufacturing Co.,Ltd.

Точно по темата и полезно за доста хора, мисля. Сложих го за всеки случай и в библиотеката.

Сря Фев 25, 2009 8:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]