| Автор |
Съобщение |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
 Имам идея, търся помощ!
Здравейте колеги,
Имам следния казус, имам приятел който се занимава с музика и ме помоли да му правя следното нещо: към безжичен микрофон да добавя схемка която да го ивформира в приемната страна със кратък звуков сигнал през определено време когото напрежението на вградената батерия на безжичния микрофон спадне под 2,5 волта.
Хрумна ми да направя с накой 8 краков ПИК който има АЦП прост волтметър и когато напрежението падне под 2,5 волта пред един от изходите на пика да генерирам кратък сигнал примерно 1килохерц и през един развързващ кондензатор да го подавам на предусилв. на микрофона, като по този начин ще го получава в приемната страна като пипкане.
И така ако някой е готов да предложи нещо свое или да ми помогне с хардуера и фърмуера /преди време любитилски съм си писъл програмки на PIC BASIC Pro/ ще му бъда безкрайно благодарен. Схемката трябва да е миниатюрна защото няма място,и да се храни от батерията на безж. микрофон.
Благодаря предварително но всички
Поздрави Линоко
_________________ Когато някой ти каже, че няма начин, значи има начин
|
| Сря Юни 30, 2010 11:03 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ми то е толкова просто че няма на къде. В случая не и трябва нищо, имаш нещо от сорта :0
#bit out ...port.pin
while(1){
if(read_adc()<128) out=!out else out=0;
delay_ms(2);
}
|
| Сря Юни 30, 2010 9:53 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е де  и как ще стане това при положение че се захранва от същата батерия... Без реферънс няма как да мине. Може по някакъв начин да се ползва Brown Out или от сорта.
|
| Сря Юни 30, 2010 10:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ее естествено референс, дори АЦП не е нужно ама щото за АЦП пита .... а силабс имат един красавец 931 .... мм пирфектен за такива случаи, има си вътре преобразувател, има си референс всичко .... за такива цели се е утрепал, и консумацията му е микроампери, даже дали не беше и нано в някои режими ....работи на 1.5 В ... абе слънце е. Аз от известно време предпочитам силабси, не че наскоро не слагах един микрочип у едни контролери ама силабса ако бюджета го позволява си е друга работа.
|
| Сря Юни 30, 2010 11:34 pm |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
има пикове и с вътрешен реферънс, измерва референса и смята Vbat, само че са до 2 волта минимум, което се вмества в изискванията
PIC16F677 наличен в комет
|
| Чет Юли 01, 2010 1:17 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Минава ми само на ум, че не е много ефективно сякаш на една батерийка - дето така и така става багажа лесно - да и донадиш още някаква електроника само за да я мери. Така ще скъсиш още времето за работа, щото лошо направена мерилка ще харчи толкова ток - колкото и микрофона!
За да има ефект - трябва да е направено добре. Аз съм за 931 също... Може и с ПИК да стане - ама трябва да се избере добре - и да стои в задрямал режим през повечето време. Даже може да се буди смо ако напрежението падне под граница някаква.
|
| Чет Юли 01, 2010 12:25 pm |
|
 |
|
Ники
|
Офтопик:
Не съм в час с безжичните микрофони, но ми е интересно колко му е консумацията на микрофона, че един пик в слиип ще го вкара в разход?
Не ми се спори кой е най-добрия проц, само информативно, защо 931 е по-добър (освен 1.5волта) в случая?
|
| Чет Юли 01, 2010 12:39 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Идеята като цяло е лоша!
Защо?
Ами защото информиране със звуков сигнал е неподходящо по принцип - и това защото:
При звука има едно явление "маскиране" се казва, което в общи линии означава следното: ако един звук звучи заедно с друг и първия е с по-голяма сила от втория - то втория няма да се чува изобщо.
Та ето какви са ми съображенията:
1. Ако информирането е еднократно - и е направено с малка сила - спрямо сигнала на микрофона - ако се случи по време на ползване на микрофона - има вероятност да не се чуе и да се пропусне - което го обезмисля.
2. Ако се направи с по-голяма сила - тогава пък има вероятност да изгърми страшно - в момент е който никой не свири примерно - и да стресни всички. Пак не е удачно. Може ако не се ползва апаратурата в момента - тоест намалена е - пак да остане незабелязано.
3. Ако се направи непрекъснат сигнал - ако е с малка сила - пак отиваме на маскиране.
4. Ако е с по-голяма сила - то тогава микрофона пак става неизползваем - като вземе да пиука - все едно му е свършила батерията и е спрял... Тичаш да го намаляш и пак не можеш да ползваш.
Най-добре е - като намалее батерията под определено ниво - при което микрофона все още работи стъбилно - да светне лампа. Друг въпрос е, че като донадиш и консумацията на диода - и батерията може изненадващо да клекне - та трябва да си се пробва...
|
| Чет Юли 01, 2010 1:01 pm |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
нали резултата се приема в студиото, кво е значението от консумацията на диода
|
| Чет Юли 01, 2010 3:25 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Не че го разбрах, ама студио и дистанционен микрофон са две твърде различни неща. 
|
| Чет Юли 01, 2010 3:43 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Тук е мястото да се заговори за кадифения звук ...
|
| Чет Юли 01, 2010 3:46 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Определено идеологията на диагностиката е недоклатена.
|
| Чет Юли 01, 2010 4:33 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не разбирам от електроника но да попитам. Един операционен усилвател + към + батерията, - по средата на резистор и ценеров диод 2.5В. На изхода свързвам един мигащ червен светодиод към + на батерията. Като види човека държаш микрофона, че му мига нещо червено ще издаде звуков сигнал.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Юли 01, 2010 6:00 pm |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
привет колеги,
Благодаря за множеството отговори, само искам да поясня, мислех за използвам един 12F675 и разбира се повечето време да е в слиип режим.Трябва ми да е миниатюрно. Замислих се дали да не ползвам за захрамване една литиева CR20хх например. Със светодиода е добра идея но когато микрофона се ползва на сцена навън може би няма да се вижда от далеч. Консумацията на РМ е около 20мА. Като се разрових в ПИКбейсик ПРо открих,че компилатора има функция с която до накараш пика да генерира DTMF тонове. Хрумна ми, че ако напрежението стигне например 2,5В мога да изпратя DTMF тон 25 и т.н. Драснах една програмка с познанията които имам но немога да накарам тоновете да звучат "меко" като на телефона.
Пращам програмката и протеус файла.
_________________ Когато някой ти каже, че няма начин, значи има начин
|
| Пет Юли 02, 2010 5:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хех, защо ти е DTM, а за процесора 10-ка не ти ли върши работа, нямаше ли от тях такива с ADC ... а то може и да е само копаратор, няма нужда д е ADC. И може д го будиш смао когато напрежението падне под твоята граница ... друг е въпроса че това може да стане и с един CMOS 555.
|
| Нед Юли 04, 2010 2:27 pm |
|
|