Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Имам идея, търся помощ! 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Имам идея, търся помощ!
Здравейте колеги,
Имам следния казус, имам приятел който се занимава с музика и ме помоли да му правя следното нещо: към безжичен микрофон да добавя схемка която да го ивформира в приемната страна със кратък звуков сигнал през определено време когото напрежението на вградената батерия на безжичния микрофон спадне под 2,5 волта.
Хрумна ми да направя с накой 8 краков ПИК който има АЦП прост волтметър и когато напрежението падне под 2,5 волта пред един от изходите на пика да генерирам кратък сигнал примерно 1килохерц и през един развързващ кондензатор да го подавам на предусилв. на микрофона, като по този начин ще го получава в приемната страна като пипкане.
И така ако някой е готов да предложи нещо свое или да ми помогне с хардуера и фърмуера /преди време любитилски съм си писъл програмки на PIC BASIC Pro/ ще му бъда безкрайно благодарен. Схемката трябва да е миниатюрна защото няма място,и да се храни от батерията на безж. микрофон.
Благодаря предварително но всички

Поздрави Линоко

Сря Юни 30, 2010 11:03 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ми то е толкова просто че няма на къде. В случая не и трябва нищо, имаш нещо от сорта :0
#bit out ...port.pin

while(1){
if(read_adc()<128) out=!out else out=0;
delay_ms(2);
}

Сря Юни 30, 2010 9:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е де :) и как ще стане това при положение че се захранва от същата батерия... Без реферънс няма как да мине. Може по някакъв начин да се ползва Brown Out или от сорта.

Сря Юни 30, 2010 10:59 pm
Профил ICQ

Мнение 
ее естествено референс, дори АЦП не е нужно ама щото за АЦП пита .... а силабс имат един красавец 931 .... мм пирфектен за такива случаи, има си вътре преобразувател, има си референс всичко .... за такива цели се е утрепал, и консумацията му е микроампери, даже дали не беше и нано в някои режими ....работи на 1.5 В ... абе слънце е. Аз от известно време предпочитам силабси, не че наскоро не слагах един микрочип у едни контролери ама силабса ако бюджета го позволява си е друга работа.

Сря Юни 30, 2010 11:34 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
има пикове и с вътрешен реферънс, измерва референса и смята Vbat, само че са до 2 волта минимум, което се вмества в изискванията
PIC16F677 наличен в комет

Чет Юли 01, 2010 1:17 am
Профил

Мнение 
Минава ми само на ум, че не е много ефективно сякаш на една батерийка - дето така и така става багажа лесно - да и донадиш още някаква електроника само за да я мери. Така ще скъсиш още времето за работа, щото лошо направена мерилка ще харчи толкова ток - колкото и микрофона!
За да има ефект - трябва да е направено добре. Аз съм за 931 също... Може и с ПИК да стане - ама трябва да се избере добре - и да стои в задрямал режим през повечето време. Даже може да се буди смо ако напрежението падне под граница някаква.

Чет Юли 01, 2010 12:25 pm
Профил WWW

Мнение 
Офтопик:
Не съм в час с безжичните микрофони, но ми е интересно колко му е консумацията на микрофона, че един пик в слиип ще го вкара в разход?
Не ми се спори кой е най-добрия проц, само информативно, защо 931 е по-добър (освен 1.5волта) в случая?

Чет Юли 01, 2010 12:39 pm
Профил

Мнение 
Идеята като цяло е лоша!
Защо?
Ами защото информиране със звуков сигнал е неподходящо по принцип - и това защото:
При звука има едно явление "маскиране" се казва, което в общи линии означава следното: ако един звук звучи заедно с друг и първия е с по-голяма сила от втория - то втория няма да се чува изобщо.
Та ето какви са ми съображенията:
1. Ако информирането е еднократно - и е направено с малка сила - спрямо сигнала на микрофона - ако се случи по време на ползване на микрофона - има вероятност да не се чуе и да се пропусне - което го обезмисля.
2. Ако се направи с по-голяма сила - тогава пък има вероятност да изгърми страшно - в момент е който никой не свири примерно - и да стресни всички. Пак не е удачно. Може ако не се ползва апаратурата в момента - тоест намалена е - пак да остане незабелязано.
3. Ако се направи непрекъснат сигнал - ако е с малка сила - пак отиваме на маскиране.
4. Ако е с по-голяма сила - то тогава микрофона пак става неизползваем - като вземе да пиука - все едно му е свършила батерията и е спрял... Тичаш да го намаляш и пак не можеш да ползваш.
Най-добре е - като намалее батерията под определено ниво - при което микрофона все още работи стъбилно - да светне лампа. Друг въпрос е, че като донадиш и консумацията на диода - и батерията може изненадващо да клекне - та трябва да си се пробва...

Чет Юли 01, 2010 1:01 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
нали резултата се приема в студиото, кво е значението от консумацията на диода

Чет Юли 01, 2010 3:25 pm
Профил ICQ

Мнение 
didofen написа:
нали резултата се приема в студиото, кво е значението от консумацията на диода

Не че го разбрах, ама студио и дистанционен микрофон са две твърде различни неща. :wink:

Чет Юли 01, 2010 3:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тук е мястото да се заговори за кадифения звук ...

Чет Юли 01, 2010 3:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Определено идеологията на диагностиката е недоклатена.

Чет Юли 01, 2010 4:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не разбирам от електроника но да попитам. Един операционен усилвател + към + батерията, - по средата на резистор и ценеров диод 2.5В. На изхода свързвам един мигащ червен светодиод към + на батерията. Като види човека държаш микрофона, че му мига нещо червено ще издаде звуков сигнал.

Чет Юли 01, 2010 6:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
привет колеги,
Благодаря за множеството отговори, само искам да поясня, мислех за използвам един 12F675 и разбира се повечето време да е в слиип режим.Трябва ми да е миниатюрно. Замислих се дали да не ползвам за захрамване една литиева CR20хх например. Със светодиода е добра идея но когато микрофона се ползва на сцена навън може би няма да се вижда от далеч. Консумацията на РМ е около 20мА. Като се разрових в ПИКбейсик ПРо открих,че компилатора има функция с която до накараш пика да генерира DTMF тонове. Хрумна ми, че ако напрежението стигне например 2,5В мога да изпратя DTMF тон 25 и т.н. Драснах една програмка с познанията които имам но немога да накарам тоновете да звучат "меко" като на телефона.

Пращам програмката и протеус файла.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: сорс+протеус
ADC_PIC12F675.rar [36.31 KiB]
208 пъти

Пет Юли 02, 2010 5:05 pm
Профил WWW

Мнение 
Хех, защо ти е DTM, а за процесора 10-ка не ти ли върши работа, нямаше ли от тях такива с ADC ... а то може и да е само копаратор, няма нужда д е ADC. И може д го будиш смао когато напрежението падне под твоята граница ... друг е въпроса че това може да стане и с един CMOS 555.

Нед Юли 04, 2010 2:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща