| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Въпрос за контролери на Силабс...
Имаше май във форума колеги работили с въпросните контролери. Ще съм благодарен ако споделят малко информация. Та на въпроса - какво развойно средство използвате? Силабското е доста семпло като възможности за симулации и някакъв мониторинг на ставащото в контролера. Разглеждах средите на IAR (Workbench) и KEIL (uVision). Кейлът най-ми допада, но "гърми" непрекъснато и е голяма досада. Май не се харесват със силабския плъгин (драйвер) за дебъгера...
За иарското средство нямам задълбочени наблюдения, но функционално изглежда сходно като силабското. На пръв поглед има в повече проверка на сорса по MISRA, но едва ли ще използвам тая функция.
За програмиране и дебъгване ползвам оригиналния силабски C2 адаптер.
|
| Чет Яну 05, 2012 8:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Въпрос за контролери на Силабс...
Здравей, кеилското ползваме, читаво е и работи, със оригиналния силабс дебъгер. Гърменето до скоро го нямаше, знам че напоследък има някакъв проблем, но това май беше само като дебъгваш USB-то, или пък някаква друга глупост беше и не съм сигурен дали не е само на хакнатата версия, но преди време когато повечко го ползвах не ми е забивало. Жорката може да ти даде и доста повече инфо, ползва ги много повече от мен, но като цяло е много добър контролер.
|
| Пет Яну 06, 2012 1:15 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
IAR работи добре. И дебъга и компилатора. Ако усвоиш добре специфичните му особености на C можеш да напишеш почти всичко което може да се напише на асемблер. Но си иска четене и практика. Най завъртяните възможности не са документирани добре. Компилатора има повече екстри от кейлския. Има възможност за crossfile компилация която в keil я няма. За големи проекти се усеща полза от нея. Имаш много примери които си вървят с IAR-a. Там може да се ориентираш за доста неща как се правят.
Специално за 8051 е на кантар дали Keil или IAR ще ползваш. Но ако отидеш на IAR ще имаш полза от това че има IAR за повечето по разпространени платформи. И като хванеш как стоят нещата на един процесор много лесно минаваш на IAR за другите.
|
| Пет Яну 06, 2012 1:46 am |
|
 |
|
ToHu
|
Относно последното което Киров е написал съм напълно съгласен, IAR го има за много платформи, и като че ли работи доста добре, само дето нещо не се разбрахме с него, не знам, не ми стигнаха нервите да го измъча, а и като го гледах ми трябваше основно за PIC, същевременно намерих CCS и повече не се захванах с IAR, но мисля че е доста добра среда. ЗА 8051 KEIL си е класика, но може би и IAR не е лош.
|
| Пет Яну 06, 2012 4:49 am |
|
 |
|
User
Ранг: Минаващ
|
C8051F410, няколко проектчета - екстра си е проца. Никакви проблеми с Кейл - версия 8. нещо си... Програмирал съм и през кейла и приз силабския туул, със тъп туулстик от футурел, на който съм отпоил втория проц дето мига светодиодите и на пистите съм запоил проводници
Какво му гърми на кейла ?
|
| Пет Яну 06, 2012 11:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
В общия случай "гърменето" се получава при дебъгване и излизане от дебъгване... Без каквито е да е съобщения, развойната среда се затваря. Явно си е точно крашване защото не сейва последното състояние на проекта. Сега се сещам че не съм поглеждал в уиндоуския системен лог дали и какво пише. Впечатленията ми са абсолютно повърхностни. Общо взето развойните среди ги разглеждах за да добия общи впечатления като допълнителни възможности освен редактиране и компилиране... Редакторите на силабс и IAR ми изглеждат доста дървеняшки. Кеилския по ми допада. Явно съм се разглезил с тоя нотпад ++.  В силабския тул няма опция за използване на външен редактор...  Ако има, не успах да открия откъде се конфигурира...
|
| Съб Яну 07, 2012 1:53 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Я кажи кво е туй животно , да си купя и аз  .
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Яну 07, 2012 10:13 am |
|
 |
|
Cino
Ранг: Новодошъл
|
има един toolstick на SiLabs http://www.silabs.com/Support%20Documen ... ter_UG.pdfедната част е програматор дебъгер, другата са дъщерни платки с различни контролери от фамилията 8051Fxxx. Имам го ,и работи директно с Keil. Компилатора има много примери, и много бързо се стартира със него.
|
| Съб Яну 07, 2012 9:56 pm |
|
 |
|
User
Ранг: Минаващ
|
аз ползвам това http://www.silabs.com/Support%20Documen ... ick-EK.pdfC8051F300 Target Device го отпоих и сам запоил кабелче към пистите за програмиране.
|
| Нед Яну 08, 2012 4:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз си програмирам със стандартният USB интерфейс на силабс, с него и дебъгвам. Проблема е точно в дебъг, и с епояви от едно известно време насам според мен и то при определени контролери. Аз лично с IAR не съм работил със силабс, но като цяло ми се вижда тежък за работа.
|
| Пон Яну 09, 2012 11:16 am |
|
|