Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Въпрос за контролери на Силабс... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Въпрос за контролери на Силабс...
Имаше май във форума колеги работили с въпросните контролери. Ще съм благодарен ако споделят малко информация.
Та на въпроса - какво развойно средство използвате?
Силабското е доста семпло като възможности за симулации и някакъв мониторинг на ставащото в контролера. Разглеждах средите на IAR (Workbench) и KEIL (uVision). Кейлът най-ми допада, но "гърми" непрекъснато и е голяма досада. Май не се харесват със силабския плъгин (драйвер) за дебъгера...

За иарското средство нямам задълбочени наблюдения, но функционално изглежда сходно като силабското. На пръв поглед има в повече проверка на сорса по MISRA, но едва ли ще използвам тая функция.

За програмиране и дебъгване ползвам оригиналния силабски C2 адаптер.

Чет Яну 05, 2012 8:42 pm
Профил

Мнение Re: Въпрос за контролери на Силабс...
Здравей,
кеилското ползваме, читаво е и работи, със оригиналния силабс дебъгер. Гърменето до скоро го нямаше, знам че напоследък има някакъв проблем, но това май беше само като дебъгваш USB-то, или пък някаква друга глупост беше и не съм сигурен дали не е само на хакнатата версия, но преди време когато повечко го ползвах не ми е забивало.
Жорката може да ти даде и доста повече инфо, ползва ги много повече от мен, но като цяло е много добър контролер.

Пет Яну 06, 2012 1:15 am
Профил
Аватар

IAR работи добре. И дебъга и компилатора. Ако усвоиш добре специфичните му особености на C можеш да напишеш почти всичко което може да се напише на асемблер. Но си иска четене и практика. Най завъртяните възможности не са документирани добре.
Компилатора има повече екстри от кейлския. Има възможност за crossfile компилация която в keil я няма. За големи проекти се усеща полза от нея.
Имаш много примери които си вървят с IAR-a. Там може да се ориентираш за доста неща как се правят.

Специално за 8051 е на кантар дали Keil или IAR ще ползваш. Но ако отидеш на IAR ще имаш полза от това че има IAR за повечето по разпространени платформи. И като хванеш как стоят нещата на един процесор много лесно минаваш на IAR за другите.

Пет Яну 06, 2012 1:46 am
Профил

Относно последното което Киров е написал съм напълно съгласен, IAR го има за много платформи, и като че ли работи доста добре, само дето нещо не се разбрахме с него, не знам, не ми стигнаха нервите да го измъча, а и като го гледах ми трябваше основно за PIC, същевременно намерих CCS и повече не се захванах с IAR, но мисля че е доста добра среда. ЗА 8051 KEIL си е класика, но може би и IAR не е лош.

Пет Яну 06, 2012 4:49 am
Профил
Ранг: Минаващ

C8051F410, няколко проектчета - екстра си е проца.
Никакви проблеми с Кейл - версия 8. нещо си...
Програмирал съм и през кейла и приз силабския туул, със тъп туулстик от футурел, на който съм отпоил втория проц дето мига светодиодите и на пистите съм запоил проводници

Какво му гърми на кейла ?

Пет Яну 06, 2012 11:58 pm
Профил
Аватар

В общия случай "гърменето" се получава при дебъгване и излизане от дебъгване... Без каквито е да е съобщения, развойната среда се затваря. Явно си е точно крашване защото не сейва последното състояние на проекта. Сега се сещам че не съм поглеждал в уиндоуския системен лог дали и какво пише.

Впечатленията ми са абсолютно повърхностни. Общо взето развойните среди ги разглеждах за да добия общи впечатления като допълнителни възможности освен редактиране и компилиране...

Редакторите на силабс и IAR ми изглеждат доста дървеняшки. Кеилския по ми допада. Явно съм се разглезил с тоя нотпад ++. :D

В силабския тул няма опция за използване на външен редактор... 8O Ако има, не успах да открия откъде се конфигурира...

Съб Яну 07, 2012 1:53 am
Профил

User написа:
...Програмирал съм ... със тъп туулстик от футурел

Я кажи кво е туй животно , да си купя и аз :) .

Съб Яну 07, 2012 10:13 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

има един toolstick на SiLabs
http://www.silabs.com/Support%20Documen ... ter_UG.pdf

едната част е програматор дебъгер, другата са дъщерни платки с различни контролери от фамилията 8051Fxxx.
Имам го ,и работи директно с Keil. Компилатора има много примери, и много бързо се стартира със него.

Съб Яну 07, 2012 9:56 pm
Профил ICQ

аз ползвам това
http://www.silabs.com/Support%20Documen ... ick-EK.pdf

C8051F300 Target Device го отпоих и сам запоил кабелче към пистите за програмиране.

Нед Яну 08, 2012 4:32 pm
Профил

Ами аз си програмирам със стандартният USB интерфейс на силабс, с него и дебъгвам. Проблема е точно в дебъг, и с епояви от едно известно време насам според мен и то при определени контролери. Аз лично с IAR не съм работил със силабс, но като цяло ми се вижда тежък за работа.

Пон Яну 09, 2012 11:16 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]