Re: много бутони на един вход ?
Не е много по темата на човека, но все пак е в същия дух затова ще пиша тук - може пък да му хрумне да се откаже от АЦП бутони.
Вече казах че ползвам шифт регистър 74HC4094 - такъв намерих в кутиите, за символен LCD. Свързал съм го на SPI порта (SDO/SCK само). Мисля си да свържа бутоните с SDI - и без това не го ползвам, и да пусна 0x7F когато искам да прочета бутоните и нулата да "бяга" по изходите като сканира бутоните.
Проблема е, че е
datasheet-a на 74HC(T)4094, който намерих нещо не се връзва. Пише, че входните тригери и latch-a са D-тригери. Т.е. при преход от 0 към 1 запазват състоянието на входа. Всъщност в
този вторите D-тригери имат входове D и LE (latch enable), което означава че ако искам вътрешното състояние да отразява шифт регистъра просто рябва да държа LE high. И в двата даташита в таблицата на истиност пише че LE трябва да е high за да се запази стойността, а не възходящ фронт. малко кофти са го нарисували. Според мен CP се подава на и на вътрешните Д-тригери, AND-нато със STR (за да е такава таблицата на истинност).
Въпроса е може ли да вържа STR заедно с OE към Vdd и да се шитва и изхода заедно с входните тригери?