Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
много бутони на един вход ? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: много бутони на един вход ?
лелеее ... човек като се зарови в един проблем забравя да търси други решения ... Ако ползвам аналоговия пин на клавиатурата за цифров вход мога изкарам една бягаща единица на шифт регистъра и да тествам не 5 а поне 8 бутона ... мерси!

Пет Яну 27, 2012 5:16 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

4-те дейта вхора + RS = 5 управляеми изхора, сега се замислих, че като подадеш на Enable 1->0, ако на RS и дейта пиновете е 0, това е невалидна команда и се игнорира -> е безопасно да се цъка нагоре-надолу Enable. Обикновено не се оставят празни изходите на шифт регистъра, ами се ползват за управление на подсведката или някое-друго светодиодче или бъзерче.
И не забравяй да сложиш защитни диоди или резистри, за да няма проблеми когато погрешка са натиснати едновремено 2 или повече бутона.
74HC595 може да се управлява с 3,2 или 1 пина по желание на клиента и от там може да се спести някое краче.

Пет Яну 27, 2012 5:26 pm
Профил

Не е много по темата на човека, но все пак е в същия дух затова ще пиша тук - може пък да му хрумне да се откаже от АЦП бутони.

Вече казах че ползвам шифт регистър 74HC4094 - такъв намерих в кутиите, за символен LCD. Свързал съм го на SPI порта (SDO/SCK само). Мисля си да свържа бутоните с SDI - и без това не го ползвам, и да пусна 0x7F когато искам да прочета бутоните и нулата да "бяга" по изходите като сканира бутоните.

Проблема е, че е datasheet-a на 74HC(T)4094, който намерих нещо не се връзва. Пише, че входните тригери и latch-a са D-тригери. Т.е. при преход от 0 към 1 запазват състоянието на входа. Всъщност в този вторите D-тригери имат входове D и LE (latch enable), което означава че ако искам вътрешното състояние да отразява шифт регистъра просто рябва да държа LE high. И в двата даташита в таблицата на истиност пише че LE трябва да е high за да се запази стойността, а не възходящ фронт. малко кофти са го нарисували. Според мен CP се подава на и на вътрешните Д-тригери, AND-нато със STR (за да е такава таблицата на истинност).

Въпроса е може ли да вържа STR заедно с OE към Vdd и да се шитва и изхода заедно с входните тригери?

Прикачени файлове:
LCD+buttons with shift register.png
LCD+buttons with shift register.png [ 10.9 KiB | Прегледано 1841 пъти ]

Съб Яну 28, 2012 1:20 pm
Профил WWW
Аватар

Е аз доколкото го виждам изходните тригери са "transparent latches", т.е. изходите
следват входовете (т.е. следват директно изходите на шифт регистъра) докато
STR (1-ви крак) е 1, инак си стоят непроменени (най-старият такъв тип latch дето знам
е 7475).
Но това е от един поглед де, не съм го ползвал баш тоя 4094.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Яну 28, 2012 1:41 pm
Профил WWW

Ето от какво съм се объркал. 74HC595 и двата са клок и се активират по предния фронт на клока (0-1). Значи за 74HC595 трябва да вържа двата клока заедно (ако не ми пречи output-а да се шифтва заедно с шифт регистъра), а за 74HC4094 LE към Vdd

Сря Фев 01, 2012 3:54 pm
Профил WWW
Аватар

npelov написа:
Ето от какво съм се объркал. 74HC595 и двата са клок и се активират по предния фронт на клока (0-1). Значи за 74HC595 трябва да вържа двата клока заедно (ако не ми пречи output-а да се шифтва заедно с шифт регистъра), а за 74HC4094 LE към Vdd

На 595 ако вържеш двата клока накъсо изходите ще са все от предпоследното шифтване.
Говоря по памет от каквото съм гледал за 595, и него не съм ползвал - ама доста неща
съм ползвал та това ми изглежда съвсем очевидно .
Ако на 4094 пуснеш изходните latch-ове непрекъснато отворени, както искаш, ще имаш
навън постоянно самите изходи на шифт регистъра (с някакво закъснение, няколко nS).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Фев 01, 2012 4:15 pm
Профил WWW
Аватар

Да - точно така е - когато двата клока са в паралел (не на късо:) ) на латч-овете е информацията от предпоследното шифтване. Само дето има output enable и с него могат и да се тристейтват.

Сря Фев 01, 2012 9:30 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3