Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Обработка на данни , помощ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Обработка на данни , помощ
Нещо не можах да вдяна как не се вижда ком-порт като в пдф-а пише, че ако не ти се върже хост софтуера да провериш как са ти КОМ-ПОРТОВЕТЕ......

На практика компютъра се закача с USB-COM конвертор някакъв. Като се види кой е ком-а има куп програмки дето снифят софтуерно комуникацията. С такъв снифер съм си ривърсвал протокол дето мамата си тракал. А и е много вероятно някъде из нета да си го има подробно описан.

Чет Окт 16, 2014 1:28 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Според мен има над 80% вероятност изобщо да не е необходимо подслушване - тоест контролера си изчуруликва на серийния интерфейс всяко събитие което му се случва без изобщо никой да го пита, активира и т.н. Ако случая е такъв - задачката се решава с програмката Terminal която я има във всеки Windows :)

Чет Окт 16, 2014 5:49 pm
Профил
Аватар

Не е задължително. Ако е 485 100% ще има заявка -> отговор. Не е изключено софтуера да сканира ком-портовете с всички възможни адреси (евентуално зададени граници в софта). Протокола за който споменах и сфтуера му се държаха точно така - софтуера при първо пускане сканира всички възможни портове и с всички адреси в пул-а (зададен от настройка) след което си записва в едно ini какво е намерил - при следващо пускане се закача само към тези от ини-то. Протокола си има заявка предвидена само за сканиране където отговора е пълен пакет но само първите 4 байта са значещи, докато другите заявки/отговори са си по 85 байта информация.

Чет Окт 16, 2014 6:02 pm
Профил ICQ

Цитат:
13.8 Transmit Zone Status on Serial Port
SECTION [3035]: OPTION [7]
When enabled, the control panel will transmit zone status information through the serial port. Use this when there are devices or software connected to the serial port like WinLoad.

На мен това ми звучи като да си се изпраща смичко...

Чет Окт 16, 2014 6:16 pm
Профил
Аватар

Може - аз сутринта го прегледах отгоре отгоре пдф-а, че и на телефона докато си пия кафето. Само видях че комуникацията му си е уарт през усб. Много зависи какво е мислил производителя на нещото - може и да си вика само в уарта пък дали някой слуша да не му пука.

Чет Окт 16, 2014 6:41 pm
Профил ICQ

NEware това е софта който визуализира
IPRS-7 - а ето това пък преобразува всички данни в стандартни добре документирани протоколи примерно Ademco 685
Тия панелчета са твъъъърде много евтини и такова не сме слагали от поне 6-7 години, но при старите USB нямаше, имаше USB адаптер към PC-то, но от към панела си е 232 или 485, новите не знам как са.

Пет Окт 17, 2014 1:07 am
Профил
Ранг: Минаващ

Здравейте,това може да е от полза на автора
http://harizanov.com/2014/07/interfacin ... attempt-2/.
Имам същия панел и успешно се връзва с PC чрез FT232R(USB->COM).

Пет Окт 17, 2014 9:36 am
Профил
Аватар

Ами то си е съвсем в реда на нещата някой да го е борил, ама няма кой да търси и да чете преди да пита...

Пет Окт 17, 2014 9:42 am
Профил ICQ
Аватар

Какво точно прави алармата като специализирани функции? Ако няма нещо екзотично може просто да вземеш едно Raspberry Pi и да си направиш твоя "аларма". Има I/O входове, LAN, OS. Ако ти трябва GSM известяване предполагам има допълнителни модули. Ще си изпращаш данните към PC-то по лан, а не USB, а даже може и да ги обработваш на място и PC-то да ги гледа през уеб интерфейс (направо не ти трябва отделно PC).

Сря Окт 29, 2014 11:49 am
Профил

Ами .. като начало докато измисли какво точно трябва да направиш ще изгубиш повече пари от колкото да си купиш "аларма" та дори и по скъпа. След това дори когато измислиш какви функции да изпълнява ще трябва да се откриеш и оптималните решения за целта :)

Чет Окт 30, 2014 1:32 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами .. като начало докато измисли какво точно трябва да направиш ще изгубиш повече пари от колкото да си купиш "аларма" та дори и по скъпа. След това дори когато измислиш какви функции да изпълнява ще трябва да се откриеш и оптималните решения за целта :)

Съгласен съм с идеята за купуване на нова/готова. И аз съм го правил. Но вече е стигнал до друг етап на употребата и заниманията и докато се мъчи да извлича данни от наличната аларма, може да се окаже, че е по-лесно да си направи сам своя. Затова попитах дали ползва само най-основна функционалност (което може да пресъздаде и сам с Raspberry примерно). С моята аларма имах доста ядове с тъпи недомислици и недонаправени неща. Ако по това време имаше Raspberry-та + допълнителен GSM модул, нямаше да се занимавам с "готовата". Може ли такава глупост - да направиш аларма за серийно производство, платка направена както трябва, софтуер, USB... и да нямаш ъпдейтване на fw през usb с някакво .EXE на компютъра, а да я изпращам няколко пъти с куриер да ми я ъпдейтват. Все едно е разработвана с идеята "я продадем 10-20 броя, я не - за какво да си усложняваме живота с ъпдейтване като хората".

Чет Окт 30, 2014 6:15 pm
Профил

http://zps-electronics.com/shema/parado ... iplex_evo/

Пон Ное 24, 2014 12:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2