| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Обработка на данни , помощ
Нещо не можах да вдяна как не се вижда ком-порт като в пдф-а пише, че ако не ти се върже хост софтуера да провериш как са ти КОМ-ПОРТОВЕТЕ......
На практика компютъра се закача с USB-COM конвертор някакъв. Като се види кой е ком-а има куп програмки дето снифят софтуерно комуникацията. С такъв снифер съм си ривърсвал протокол дето мамата си тракал. А и е много вероятно някъде из нета да си го има подробно описан.
|
| Чет Окт 16, 2014 1:28 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Според мен има над 80% вероятност изобщо да не е необходимо подслушване - тоест контролера си изчуруликва на серийния интерфейс всяко събитие което му се случва без изобщо никой да го пита, активира и т.н. Ако случая е такъв - задачката се решава с програмката Terminal която я има във всеки Windows 
|
| Чет Окт 16, 2014 5:49 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Не е задължително. Ако е 485 100% ще има заявка -> отговор. Не е изключено софтуера да сканира ком-портовете с всички възможни адреси (евентуално зададени граници в софта). Протокола за който споменах и сфтуера му се държаха точно така - софтуера при първо пускане сканира всички възможни портове и с всички адреси в пул-а (зададен от настройка) след което си записва в едно ini какво е намерил - при следващо пускане се закача само към тези от ини-то. Протокола си има заявка предвидена само за сканиране където отговора е пълен пакет но само първите 4 байта са значещи, докато другите заявки/отговори са си по 85 байта информация.
|
| Чет Окт 16, 2014 6:02 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
На мен това ми звучи като да си се изпраща смичко...
|
| Чет Окт 16, 2014 6:16 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Може - аз сутринта го прегледах отгоре отгоре пдф-а, че и на телефона докато си пия кафето. Само видях че комуникацията му си е уарт през усб. Много зависи какво е мислил производителя на нещото - може и да си вика само в уарта пък дали някой слуша да не му пука.
|
| Чет Окт 16, 2014 6:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
NEware това е софта който визуализира IPRS-7 - а ето това пък преобразува всички данни в стандартни добре документирани протоколи примерно Ademco 685 Тия панелчета са твъъъърде много евтини и такова не сме слагали от поне 6-7 години, но при старите USB нямаше, имаше USB адаптер към PC-то, но от към панела си е 232 или 485, новите не знам как са.
|
| Пет Окт 17, 2014 1:07 am |
|
 |
|
aquilax
Ранг: Минаващ
|
Здравейте,това може да е от полза на автора http://harizanov.com/2014/07/interfacin ... attempt-2/. Имам същия панел и успешно се връзва с PC чрез FT232R(USB->COM).
|
| Пет Окт 17, 2014 9:36 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами то си е съвсем в реда на нещата някой да го е борил, ама няма кой да търси и да чете преди да пита...
|
| Пет Окт 17, 2014 9:42 am |
|
 |
|
@@@
|
Какво точно прави алармата като специализирани функции? Ако няма нещо екзотично може просто да вземеш едно Raspberry Pi и да си направиш твоя "аларма". Има I/O входове, LAN, OS. Ако ти трябва GSM известяване предполагам има допълнителни модули. Ще си изпращаш данните към PC-то по лан, а не USB, а даже може и да ги обработваш на място и PC-то да ги гледа през уеб интерфейс (направо не ти трябва отделно PC).
|
| Сря Окт 29, 2014 11:49 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами .. като начало докато измисли какво точно трябва да направиш ще изгубиш повече пари от колкото да си купиш "аларма" та дори и по скъпа. След това дори когато измислиш какви функции да изпълнява ще трябва да се откриеш и оптималните решения за целта 
|
| Чет Окт 30, 2014 1:32 am |
|
 |
|
@@@
|
Съгласен съм с идеята за купуване на нова/готова. И аз съм го правил. Но вече е стигнал до друг етап на употребата и заниманията и докато се мъчи да извлича данни от наличната аларма, може да се окаже, че е по-лесно да си направи сам своя. Затова попитах дали ползва само най-основна функционалност (което може да пресъздаде и сам с Raspberry примерно). С моята аларма имах доста ядове с тъпи недомислици и недонаправени неща. Ако по това време имаше Raspberry-та + допълнителен GSM модул, нямаше да се занимавам с "готовата". Може ли такава глупост - да направиш аларма за серийно производство, платка направена както трябва, софтуер, USB... и да нямаш ъпдейтване на fw през usb с някакво .EXE на компютъра, а да я изпращам няколко пъти с куриер да ми я ъпдейтват. Все едно е разработвана с идеята "я продадем 10-20 броя, я не - за какво да си усложняваме живота с ъпдейтване като хората".
|
| Чет Окт 30, 2014 6:15 pm |
|
 |
|
Камен Пецов
|
|
| Пон Ное 24, 2014 12:10 am |
|