| Автор |
Съобщение |
|
Emo
Ранг: Минаващ
|
 Аз пак да питам ... ;)
Здр Отново
"Машинката" за която бях питал в миналия пост - най-накрая тръгна. Обаче реших да я модернизирам и да прибавя записване на данни в ЕЕПРОМ-а. За да могат да се помни последната набрана комбинация.... Това също стана. Включвам си , изключвам си - чипа си помни и възпроизвежда каквото трябва. Ооообаче ако правя едно по-бързичко включване и изключване (да речем претрепване) на захранването , рядко но записът се променя и дава грешна комбинация. Опитах и да изключа от адаптора , щото нали да задържи филтриращия кондензатор , но ако се правят бързи включвания пак се получава същото. Някакви идеи как да се предпазя от това , .... или пак нещо съм оплескал кода ? Благодарим за вниманието !
|
| Съб Май 19, 2007 12:19 am |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
незнам кода но 100% си оплескал захранването brownout детект направил ли си или ако чипа ти го има включен ли е кондензаторчета по 47-100nF спестени ли са и разни такива щуротийки  направи си кода да записва на друго място да провери дали е валидно и да сложи флаг че данните са наред а да махне флага на старото и тогава при рестарт да четеш от там при ново писане на другото място правиш същото така винаги имаш гарантиран 1 валиден последен код  все пак промяна на код е деструктивна операция така че докато не получиш потвърждение за валиден нов код не трябва да се трие стария
|
| Съб Май 19, 2007 1:06 am |
|
 |
|
Emo
|
Под "brownout детект " да разбирам ли "_PWRTE_ON " ? Кондензаторчета съм "окичил" . Да разбирам ли че трябва да записвам на 2 места , като веднъж на едното място , следващия път на другото и обратно? Интересното е че като включвам и изключвам захранването през малък интервал от време - проблем няма . Но ако започна да го правя бързо, последната записана комбинация се загубва и става тото 5-35
|
| Пон Май 21, 2007 12:18 am |
|
 |
|
Emo
|
Най - много се "бъзика" ако го изключвам от адаптора . Ако е някъде след стабилизатора няма проблем. Сякаш токовите импулси смущават паметта
|
| Пон Май 21, 2007 12:25 am |
|
 |
|
VSU
|
не това е съвсем друго ако си с ф84 той няма вграден brownout reset тогава трябва да си направиш сам такъв едно ценерче и танзистор и на 4.7 В да прави ресет на пика има схеми намери си из нета а вероятно и в сайта на микрочип идеята е контролера да е забранен след U захр по малко от 4 В така не се получават изненади и съответно грешно записване особенно като захранването вече е под допустимото за контролера естествено си оправи и логиката на самия запис и валидацията че е верен  и вземи ползвай някой друг пик който има вграден brownout например 16f627,8A освен където е по ефтин има и достаповече периферия за другото(2те места за писане) си се ориентирал
|
| Пон Май 21, 2007 1:16 am |
|
 |
|
Emo
|
Предполагам че говориш за подобна схема . Коя е по добра тая с ценера ли ? Там пише че ценера трябва да е 3,3 V . за да резетне при 4V . За 84-та - тази стойност на ценера ли да оставя според теб ?Щото гледам че по спецификация чипа работи от 2-5V . И тея 100к ми се виждат много дали да не ги намаля на 10К ?Тази идея за запаметяването на различни места на запис , не се сещам как точно да я приложа , щото на мен ми трябва точно последната записана комбинация , а не по стара
|
| Пон Май 21, 2007 10:38 pm |
|
 |
|
Emo
|
Да слушал съм за този чип който ми казваш , но сега трябва да направя тази "джаджа" с този щото нямам време  .
|
| Пон Май 21, 2007 10:43 pm |
|
 |
|
Emo
|
Да слушал съм за този чип който ми казваш , но сега трябва да направя тази "джаджа" с този щото нямам време  .
|
| Пон Май 21, 2007 10:45 pm |
|
 |
|
Emo
|
И тука една друга подобна намерих само дето е "окичена" с кондензатори . Тоя от 1mF ще задържа малко - тва няма ли да пречи ?
ЕЕ да не забравя да благодаря за отделеното време 
|
| Пон Май 21, 2007 11:11 pm |
|
 |
|
VSU
|
Ползвай Микрочипското с ценера /щом го предлагат значи е най доброто за чипа и не сменяй стойностите на R /другото е за друг контролер STXXXXX мисли!!! мисли!!!  какви са преходните процеси при запис в еепрома и отпадане на захранването и защо е необходимо до потвърден /валиден/ запис да имаш копие на друго място !! а как ще го реализираш си е твоя работа имаш глава на раменете потърси и в ерата на F84 за евентуално решение на този проблем и за последно недей да чакаш на готово всичко така само ще е в твоя вреда
|
| Вто Май 22, 2007 2:48 am |
|
 |
|
Emo
|
Добре де , добре. Това че на втората схема е друг чипа , ми е направило впечатление. Понякога нарочно питам за неща които не са в пряка връзка , щото излиза наяве това което пропускам . Ще препрочета темата относно записа в ЕЕПРОМ-а. Видях го това за проверката . Ама хубаво е в примерите описани от МК да дават подобен род реализирани сорсове. Все пак аз не съм Анщайн за да знам че се случват "издънки" от какво ли не  . А и егатти записа който се смотва от едно изключване на адаптора....
Нооо който бил упорит , бил успявал , Мерси за вниманието ! 
|
| Вто Май 22, 2007 9:51 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Hm
Аз когато правя нещо което записва чат пат в еепрома , винаги правя първо изчитане на същата клетка сравнявам с това дето трябва да се запише и ако е същото просто не го записвам , така си спестявам доста презаписи 
|
| Вто Май 22, 2007 10:17 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Hm
Аз когато правя нещо което записва чат пат в еепрома , винаги правя първо изчитане на същата клетка сравнявам с това дето трябва да се запише и ако е същото просто не го записвам , така си спестявам доста презаписи 
|
| Вто Май 22, 2007 10:18 pm |
|
|