Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Аз пак да питам ... ;) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Аз пак да питам ... ;)
Здр Отново

"Машинката" за която бях питал в миналия пост - най-накрая тръгна. Обаче реших да я модернизирам и да прибавя записване на данни в ЕЕПРОМ-а. За да могат да се помни последната набрана комбинация.... Това също стана. Включвам си , изключвам си - чипа си помни и възпроизвежда каквото трябва. Ооообаче ако правя едно по-бързичко включване и изключване (да речем претрепване) на захранването , рядко но записът се променя и дава грешна комбинация. Опитах и да изключа от адаптора , щото нали да задържи филтриращия кондензатор , но ако се правят бързи включвания пак се получава същото. Някакви идеи как да се предпазя от това , .... или пак нещо съм оплескал кода ? Благодарим за вниманието !

Съб Май 19, 2007 12:19 am
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
незнам кода но 100% си оплескал захранването brownout детект направил ли си или ако чипа ти го има включен ли е кондензаторчета по 47-100nF спестени ли са и разни такива щуротийки :) направи си кода да записва на друго място да провери дали е валидно и да сложи флаг че данните са наред а да махне флага на старото и тогава при рестарт да четеш от там при ново писане на другото място правиш същото така винаги имаш гарантиран 1 валиден последен код :) все пак промяна на код е деструктивна операция така че докато не получиш потвърждение за валиден нов код не трябва да се трие стария

Съб Май 19, 2007 1:06 am
Профил ICQ

Мнение 
Под "brownout детект " да разбирам ли "_PWRTE_ON " ? Кондензаторчета съм "окичил" . Да разбирам ли че трябва да записвам на 2 места , като веднъж на едното място , следващия път на другото и обратно? Интересното е че като включвам и изключвам захранването през малък интервал от време - проблем няма . Но ако започна да го правя бързо, последната записана комбинация се загубва и става тото 5-35

Пон Май 21, 2007 12:18 am
Профил

Мнение 
Най - много се "бъзика" ако го изключвам от адаптора . Ако е някъде след стабилизатора няма проблем. Сякаш токовите импулси смущават паметта

Пон Май 21, 2007 12:25 am
Профил

Мнение 
Цитат:
Под "brownout детект " да разбирам ли "_PWRTE_ON " ?

не това е съвсем друго ако си с ф84 той няма вграден brownout reset тогава трябва да си направиш сам такъв едно ценерче и танзистор и на 4.7 В да прави ресет на пика има схеми намери си из нета а вероятно и в сайта на микрочип идеята е контролера да е забранен след U захр по малко от 4 В така не се получават изненади и съответно грешно записване особенно като захранването вече е под допустимото за контролера естествено си оправи и логиката на самия запис и валидацията че е верен :) и вземи ползвай някой друг пик който има вграден brownout например 16f627,8A освен където е по ефтин има и достаповече периферия за другото(2те места за писане) си се ориентирал

Пон Май 21, 2007 1:16 am
Профил ICQ

Мнение 
Предполагам че говориш за подобна схема . Коя е по добра тая с ценера ли ? Там пише че ценера трябва да е 3,3 V . за да резетне при 4V . За 84-та - тази стойност на ценера ли да оставя според теб ?Щото гледам че по спецификация чипа работи от 2-5V . И тея 100к ми се виждат много дали да не ги намаля на 10К ?Тази идея за запаметяването на различни места на запис , не се сещам как точно да я приложа , щото на мен ми трябва точно последната записана комбинация , а не по стара

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 89.8 KiB | Прегледано 1364 пъти ]
Пон Май 21, 2007 10:38 pm
Профил

Мнение 
Да слушал съм за този чип който ми казваш , но сега трябва да направя тази "джаджа" с този щото нямам време :) .

Пон Май 21, 2007 10:43 pm
Профил

Мнение 
Да слушал съм за този чип който ми казваш , но сега трябва да направя тази "джаджа" с този щото нямам време :) .

Пон Май 21, 2007 10:45 pm
Профил

Мнение 
И тука една друга подобна намерих само дето е "окичена" с кондензатори . Тоя от 1mF ще задържа малко - тва няма ли да пречи ?

ЕЕ да не забравя да благодаря за отделеното време :D

Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 70.4 KiB | Прегледано 1338 пъти ]
Пон Май 21, 2007 11:11 pm
Профил

Мнение 
Ползвай Микрочипското с ценера /щом го предлагат значи е най доброто за чипа и не сменяй стойностите на R /другото е за друг контролер STXXXXX мисли!!! мисли!!! :idea: какви са преходните процеси при запис в еепрома и отпадане на захранването и защо е необходимо до потвърден /валиден/ запис да имаш копие на друго място !! а как ще го реализираш си е твоя работа имаш глава на раменете потърси и в ерата на F84 за евентуално решение на този проблем и за последно недей да чакаш на готово всичко така само ще е в твоя вреда

Вто Май 22, 2007 2:48 am
Профил ICQ

Мнение 
Добре де , добре. Това че на втората схема е друг чипа , ми е направило впечатление. Понякога нарочно питам за неща които не са в пряка връзка , щото излиза наяве това което пропускам . Ще препрочета темата относно записа в ЕЕПРОМ-а. Видях го това за проверката . Ама хубаво е в примерите описани от МК да дават подобен род реализирани сорсове. Все пак аз не съм Анщайн за да знам че се случват "издънки" от какво ли не :) . А и егатти записа който се смотва от едно изключване на адаптора....

Нооо който бил упорит , бил успявал , Мерси за вниманието ! :wink:

Вто Май 22, 2007 9:51 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Hm
Emo написа:
Добре де , добре. Това че на втората схема е друг чипа , ми е направило впечатление. Понякога нарочно питам за неща които не са в пряка връзка , щото излиза наяве това което пропускам . Ще препрочета темата относно записа в ЕЕПРОМ-а. Видях го това за проверката . Ама хубаво е в примерите описани от МК да дават подобен род реализирани сорсове. Все пак аз не съм Анщайн за да знам че се случват "издънки" от какво ли не :) . А и егатти записа който се смотва от едно изключване на адаптора....

Аз когато правя нещо което записва чат пат в еепрома , винаги правя първо изчитане на същата клетка сравнявам с това дето трябва да се запише и ако е същото просто не го записвам , така си спестявам доста презаписи :)

Вто Май 22, 2007 10:17 pm
Профил

Мнение Hm
Emo написа:

Аз когато правя нещо което записва чат пат в еепрома , винаги правя първо изчитане на същата клетка сравнявам с това дето трябва да се запише и ако е същото просто не го записвам , така си спестявам доста презаписи :)

Вто Май 22, 2007 10:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]