| Автор |
Съобщение |
|
todor
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Апр 12, 2006 10:20 am Мнения: 41 Местоположение: gr.Plovdiv
|
 Мерси!
Мерси Цецо за изчерпателния отговор! Всъщност аз мислех да използувам отрицателни напрежения в проекта ми ,но ти ме разубеди.Щом получаваш задоволителни резултати в практиката при обхват от 0 до 2.5V смятам и аз да ги използувам.Но според мен Microchip можеха да продължат да поддържат високи аналогови напрежения и в J серията.Не знам дали това щеше да е толкова трудно да се измисли като хардуерно решение в чипа им.
_________________ tig072
|
| Сря Сеп 19, 2007 10:22 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
 Re: Мерси!
А защо мислиш J серията са на такава смешна цена ??????
|
| Сря Сеп 19, 2007 10:25 am |
|
 |
|
todor
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Апр 12, 2006 10:20 am Мнения: 41 Местоположение: gr.Plovdiv
|
 Re: Мерси!
Според мен махането на EEPROM-a от чипа е достатъчно основание да се намали драстично цената.Също така тука има махнати и някой екстри в конфигурационните битове.Но има и една екстра - бит за нулиране на офсета на АЦП.Чипа може да работи и с по-високи цифрови сигнали за съвместимост с TTL серията.Но си остават проблемни ниските напрежения за АЦП.
_________________ tig072
|
| Сря Сеп 19, 2007 11:22 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами цената падна по много причини. Първо кристалите мисля са на по тънка подложка. Най-голям тънеж се получава от Flash-a. Тоя е някаква по евтина технология - мисля че и по калпава. Липсата на EEPROM също доста сваля цената.
Абе като цяло кристала е абсолютно нов. Личи си по бъговете - съвсем различни са от на старите ядра. Предполагам и при редизайна се оптимизирали също откъм цена. Този по скоро е по технологията на PIC24.
Доста е трудно да се направи чип който като цяло да се храни на 3В, а АЦП-то му да е 5В. Всъщност не е трудно - а скъпо. Предполгам че ще е на цена старите ядра, че и по скъпо. Тогава за чии да го ползваме? Затова и от Микрочип не го правят. На практика съм почти сигурен че няма да откриеш такъв процесор при другите пройзводители - или ще е някоя желязна екзотика.
Честно казано аз не виждам къде точно ти е проблема. Ако толкова държиш - можеш да си оставиш цялата аналогова част както ти харесва (на +-5В). Просто в последното стъпало ще го нагодиш за по ниския обхват на J серията. Така няма да имаш и проблеми с така наречените от теб константи шумове. Те по дефиниция са най-значими в първите стъпала - а там ще си работиш с старите напрежения. В последното съгласуващо стъпало - ако полезния сигнал ти е +-5В и го направиш 0-3В - при такива амплитуди шумовете не трябва да те притесняват, защото ако те притесняват - значи имаш сериозни проблеми и те не са в пика, а в остраналата електроника.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 20, 2007 4:41 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
[quote="Цецо"]....Най-голям тънеж се получава от Flash-a. Тоя е някаква по евтина технология - мисля че и по калпава....[/quote]
мдам.. Дупките на Flasha са по-малки и от там идва икономията от електро-енергия за разпробиването им... :)
|
| Чет Сеп 20, 2007 5:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Нещо такова  . Изтънили са материала и по лесно се дупчи
Няма майтап - ама флаша определено е с влошени параметри - препоръчват да не се презаписва без триене (не че някой се е юрнал да го прави), по малко цикли му дават... Малко ми е нервно, заради него, ама засега нямам ядове. А и много тежи тая цена, вчера взех 40 бр. 18F24J10 по 2,70лв. без ДДС което си е много добра цена.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 21, 2007 11:32 am |
|
 |
|
TheWizard
|
без да знаем каква стратегия цели с това (който и да е производител) не можем да кажем - лоша технология, добра цена....
както казват старите баби - "за всеки влак(дизайн) си има пътници"
а дали ще "пътуваш" в първа класа или не - това вече е друга приказка с други герои.... :)
|
| Пет Сеп 21, 2007 11:57 am |
|
 |
|
backson
Ранг: Новодошъл
|
Извинявам се, че изрових тази тема от незнам кога. Имам въпрос - някой успя ли да пусне PIC18FxxJxx в режим на дебъгер с ICD2 и как се държат животните в такъв режим ?
|
| Вто Мар 18, 2008 11:14 am |
|
 |
|
Цецо
|
24J10 си работи нормално с ICD2 (заводско). Нямам ядове.
По принцип единственото нещо което промених по дизайна откъм програмирането беше че намалих RC групата която стандартно връзвам на MCLR пина. На старите F-ки слагах 10К/100N, но на J-ката имах ядове с толкоз голям капацитет (предполагам заради по ниското захранване). Сложих 10K/10N и заспа...
Та работи си нормално дебъгера, нямам ядове.
|
| Вто Мар 18, 2008 2:03 pm |
|
 |
|
backson
|
Добре Цецо, аз кондензатор неслагам 10н на MCLRa. Другото го имам - 10к от Vpp към Vdd. 3.3v захранване. VddCore през кондензатор към маса. Data и Clock и нямам арзпознаване от ICD2. Тестовете на нашреженията минават. Ще си чукам главата още....
|
| Вто Мар 18, 2008 2:45 pm |
|
 |
|
backson
|
Мамка му и прасе... Пуснах го! Винаги правете PGC и PGD шините възможно по-къси.
Тва беше проблема....
|
| Вто Мар 18, 2008 4:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ъ какво разбираш под къси. Аз не съм си давал зор никога да ги правя къси. По платките може и до 6-7см да достигат, и после опашка около 15 см. Досега не съм имал ядове.
|
| Вто Мар 18, 2008 4:43 pm |
|
 |
|
backson
|
Аз пък имах ... и сега ми се случва за втори път. Преди беше с програматор самоделка, сега с оригинално ICD2. Тва е . Изпотих се 100 пъти , баси тъпнята
|
| Вто Мар 18, 2008 5:06 pm |
|
|