Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Питане относно Uref на pic18f25j10 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Мерси!
Цецо написа:
Отрицателни напрежения ползвам, само в първото стъпало. Ако те интересува е инструментален усилвател. После шифтвам и карам с ширпотреба усилватели захранени с 3,3В (преди 5В), микрочипски(MCP607). Обхвата на входното съпало ми е +-5mV и преди и сега (т.е чувствителността ми е същата 10uV на дискрет), естествено съм променил разни коефициенти на усилване, защото на изхода вместо 0-4В имам 0-2,5В.

Както казах схемата не е много придирчива като цяло се гони предимно цена, странични ефекти от преминаването на по ниско напрежение, които да наделея спрямо цената на процесора, не съм хванал.

Мерси Цецо за изчерпателния отговор! Всъщност аз мислех да използувам отрицателни напрежения в проекта ми ,но ти ме разубеди.Щом получаваш задоволителни резултати в практиката при обхват от 0 до 2.5V смятам и аз да ги използувам.Но според мен Microchip можеха да продължат да поддържат високи аналогови напрежения и в J серията.Не знам дали това щеше да е толкова трудно да се измисли като хардуерно решение в чипа им.

Сря Сеп 19, 2007 10:22 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Мерси!
todor написа:
Но според мен Microchip можеха да продължат да поддържат високи аналогови напрежения и в J серията.Не знам дали това щеше да е толкова трудно да се измисли като хардуерно решение в чипа им.

А защо мислиш J серията са на такава смешна цена ??????

Сря Сеп 19, 2007 10:25 am
Профил ICQ

Мнение Re: Мерси!
valioman написа:
todor написа:
Но според мен Microchip можеха да продължат да поддържат високи аналогови напрежения и в J серията.Не знам дали това щеше да е толкова трудно да се измисли като хардуерно решение в чипа им.

А защо мислиш J серията са на такава смешна цена ??????

Според мен махането на EEPROM-a от чипа е достатъчно основание да се намали драстично цената.Също така тука има махнати и някой екстри в конфигурационните битове.Но има и една екстра - бит за нулиране на офсета на АЦП.Чипа може да работи и с по-високи цифрови сигнали за съвместимост с TTL серията.Но си остават проблемни ниските напрежения за АЦП.

Сря Сеп 19, 2007 11:22 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами цената падна по много причини. Първо кристалите мисля са на по тънка подложка. Най-голям тънеж се получава от Flash-a. Тоя е някаква по евтина технология - мисля че и по калпава. Липсата на EEPROM също доста сваля цената.

Абе като цяло кристала е абсолютно нов. Личи си по бъговете - съвсем различни са от на старите ядра. Предполагам и при редизайна се оптимизирали също откъм цена. Този по скоро е по технологията на PIC24.

Доста е трудно да се направи чип който като цяло да се храни на 3В, а АЦП-то му да е 5В. Всъщност не е трудно - а скъпо. Предполгам че ще е на цена старите ядра, че и по скъпо. Тогава за чии да го ползваме? Затова и от Микрочип не го правят. На практика съм почти сигурен че няма да откриеш такъв процесор при другите пройзводители - или ще е някоя желязна екзотика.

Честно казано аз не виждам къде точно ти е проблема. Ако толкова държиш - можеш да си оставиш цялата аналогова част както ти харесва (на +-5В). Просто в последното стъпало ще го нагодиш за по ниския обхват на J серията. Така няма да имаш и проблеми с така наречените от теб константи шумове. Те по дефиниция са най-значими в първите стъпала - а там ще си работиш с старите напрежения. В последното съгласуващо стъпало - ако полезния сигнал ти е +-5В и го направиш 0-3В - при такива амплитуди шумовете не трябва да те притесняват, защото ако те притесняват - значи имаш сериозни проблеми и те не са в пика, а в остраналата електроника.

Чет Сеп 20, 2007 4:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
[quote="Цецо"]....Най-голям тънеж се получава от Flash-a. Тоя е някаква по евтина технология - мисля че и по калпава....[/quote]

мдам.. Дупките на Flasha са по-малки и от там идва икономията от електро-енергия за разпробиването им... :)

Чет Сеп 20, 2007 5:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Нещо такова :). Изтънили са материала и по лесно се дупчи :)

Няма майтап - ама флаша определено е с влошени параметри - препоръчват да не се презаписва без триене (не че някой се е юрнал да го прави), по малко цикли му дават... Малко ми е нервно, заради него, ама засега нямам ядове. А и много тежи тая цена, вчера взех 40 бр. 18F24J10 по 2,70лв. без ДДС което си е много добра цена.

Пет Сеп 21, 2007 11:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
без да знаем каква стратегия цели с това (който и да е производител) не можем да кажем - лоша технология, добра цена....
както казват старите баби - "за всеки влак(дизайн) си има пътници"
а дали ще "пътуваш" в първа класа или не - това вече е друга приказка с други герои.... :)

Пет Сеп 21, 2007 11:57 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Извинявам се, че изрових тази тема от незнам кога. Имам въпрос - някой успя ли да пусне PIC18FxxJxx в режим на дебъгер с ICD2 и как се държат животните в такъв режим ?

Вто Мар 18, 2008 11:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
24J10 си работи нормално с ICD2 (заводско). Нямам ядове.

По принцип единственото нещо което промених по дизайна откъм програмирането беше че намалих RC групата която стандартно връзвам на MCLR пина. На старите F-ки слагах 10К/100N, но на J-ката имах ядове с толкоз голям капацитет (предполагам заради по ниското захранване). Сложих 10K/10N и заспа...

Та работи си нормално дебъгера, нямам ядове.

Вто Мар 18, 2008 2:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Добре Цецо, аз кондензатор неслагам 10н на MCLRa. Другото го имам - 10к от Vpp към Vdd. 3.3v захранване. VddCore през кондензатор към маса. Data и Clock и нямам арзпознаване от ICD2. Тестовете на нашреженията минават. Ще си чукам главата още....

Вто Мар 18, 2008 2:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мамка му и прасе... Пуснах го! Винаги правете PGC и PGD шините възможно по-къси.
Тва беше проблема....

Вто Мар 18, 2008 4:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ъ какво разбираш под къси. Аз не съм си давал зор никога да ги правя къси. По платките може и до 6-7см да достигат, и после опашка около 15 см. Досега не съм имал ядове.

Вто Мар 18, 2008 4:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз пък имах ... и сега ми се случва за втори път. Преди беше с програматор самоделка, сега с оригинално ICD2. Тва е . Изпотих се 100 пъти , баси тъпнята

Вто Мар 18, 2008 5:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2