гледам никой не е дал отговор по същество и тъй като съм правил подобно нещо ще се пробвам...
Значи, необходимо е:
1) AGP карта за чийто чип има някакъв дейташит. Защо AGP, защото нищо друго няма на такава цена с такива възможности... По приинцип един такъв чип има няколкостотин регистъра и в дейташийта за повечето е дадено единствено името им..
2) Трябва ти AGP стандарта за да видиш как се свежда до PCI. По принцип AGP картите сa на 66MHz но си бачкат перфектно и на 33MHz като PCI устройства.
3) Трябва ти PCI стандарта, за да видиш как се адресира едно PCI устройство, как се конфигурира, как се мапват адресните пространства и т.н.
4) Трябва да свалиш BIOS-a на картата и много добре да го дизасемблираш. Имай предвид че това е НАЙ-ТРУДНАТА част, просто защото някои регистри се пипат в определен времеви прозорец. Аз затова си мисля че никак няма да ти е лесно с ПИК, ама това е друга тема... Кофтито е че едно конфигуриране е поне 1000 операции и няма как да разбереш къде си сгафил... Тая част на мен ми отне 1-2 месеца
5) Трябва ти Линукс драйвер (сорс). Така най-лесно ще включваш режими, настройваш овърлеии и т.н. Но не забравяй, че линукс-кода рачита че BIOS вече е минал и е свършил част от работите...
6) Трябва ти някакво CPLD с което да правиш PCI операциите. С ПИК директно няма как да стане, защото PCI e синхронна шина (видеокартата разчита че е поне 33МХц) и няма как в последователни клоково да подаваш адреси/данни и т.н.
Естествено, самата конфигурация на картата няма как да я вкараш в твоя процесор, трябва да си я запишеш на някаква външна памет и ПИК-а само да я "просвирва"...
Ако имаш ПС ще е най-добре направо да изпълняваш BIOS, като пренасочваш оперциите примерно през RS-a. Но доста вероятно е да не стане така заради времената...
Това което съм правил аз е да свържа AGP карта с 1394 карта (PCI Lynx). Далаверата при мен беше че Lynx-a има език за програмиране (PCL = packed command languadge) и 16-битова шина за EPROM в който да записваш PCL програмки... Освен това Lynx-a може да е PCI мастер и така директно може да си приказва с видео картата. Така аз преструвайки се за "EPROM" карах Lynx-a да чете/пише по видео картата... А като дойде пакет от мрежата, само пресмятах на кой адрес да го метна в овърлея и Lynx вършеше цялата работа без данните да минават през моя процесор...
В крайна сметка идеята не е безумна, щото с една AGP карта 6-7$, една 1394 карта (6-7$) и един калпав процесор и си става система за видео наблюдение....