Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Управление на видеокарта. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Управление на видеокарта.
Някой заключи старата тема докато си писах мнението затова го пиша тук

Dimiter-е не го лъжи човека. Нещата добре ги е описал Дедо Боре. Има рани карти дето имат и някой по човешки режим,предполагам на такава е попаднал батето като се е борил с това.

Кичо не ти трябва информация по принцип а точно за конкретната карта с която ще работиш. Който е писал ня времето за Dos нещо в графичен режим знае донякъде за какво става дума. Но там не се занимаваш с доста от нещата като инициализации. Да се пусне видеокарта с някакъв умрял пик е за безумни идеи.
Ако толкова искаш да пуснеш карта първо пробвай да си намериш карта и прилежащата и документация. В успеха на това начинание силно се съмнявам. И после вземи смени процесора с нещо дето има нормален EMI и на него да си вържеш картата. Ако направиш тия 2 неща имаш шанс да успееш.

По лесен вариант е да ползваш готов чип видеоконтролер. Epson имат сравнително голямо разнообразие. Е ще се наложи да правиш платка за него но поне е документирано как се работи и резултата от труда си ще можеш да го ползваш и друг път в друго приложение

Чет Сеп 28, 2006 4:57 pm
Профил

Мнение 
гледам никой не е дал отговор по същество и тъй като съм правил подобно нещо ще се пробвам...
Значи, необходимо е:

1) AGP карта за чийто чип има някакъв дейташит. Защо AGP, защото нищо друго няма на такава цена с такива възможности... По приинцип един такъв чип има няколкостотин регистъра и в дейташийта за повечето е дадено единствено името им..

2) Трябва ти AGP стандарта за да видиш как се свежда до PCI. По принцип AGP картите сa на 66MHz но си бачкат перфектно и на 33MHz като PCI устройства.

3) Трябва ти PCI стандарта, за да видиш как се адресира едно PCI устройство, как се конфигурира, как се мапват адресните пространства и т.н.

4) Трябва да свалиш BIOS-a на картата и много добре да го дизасемблираш. Имай предвид че това е НАЙ-ТРУДНАТА част, просто защото някои регистри се пипат в определен времеви прозорец. Аз затова си мисля че никак няма да ти е лесно с ПИК, ама това е друга тема... Кофтито е че едно конфигуриране е поне 1000 операции и няма как да разбереш къде си сгафил... Тая част на мен ми отне 1-2 месеца ;-)

5) Трябва ти Линукс драйвер (сорс). Така най-лесно ще включваш режими, настройваш овърлеии и т.н. Но не забравяй, че линукс-кода рачита че BIOS вече е минал и е свършил част от работите...

6) Трябва ти някакво CPLD с което да правиш PCI операциите. С ПИК директно няма как да стане, защото PCI e синхронна шина (видеокартата разчита че е поне 33МХц) и няма как в последователни клоково да подаваш адреси/данни и т.н.

Естествено, самата конфигурация на картата няма как да я вкараш в твоя процесор, трябва да си я запишеш на някаква външна памет и ПИК-а само да я "просвирва"...

Ако имаш ПС ще е най-добре направо да изпълняваш BIOS, като пренасочваш оперциите примерно през RS-a. Но доста вероятно е да не стане така заради времената...

Това което съм правил аз е да свържа AGP карта с 1394 карта (PCI Lynx). Далаверата при мен беше че Lynx-a има език за програмиране (PCL = packed command languadge) и 16-битова шина за EPROM в който да записваш PCL програмки... Освен това Lynx-a може да е PCI мастер и така директно може да си приказва с видео картата. Така аз преструвайки се за "EPROM" карах Lynx-a да чете/пише по видео картата... А като дойде пакет от мрежата, само пресмятах на кой адрес да го метна в овърлея и Lynx вършеше цялата работа без данните да минават през моя процесор...
В крайна сметка идеята не е безумна, щото с една AGP карта 6-7$, една 1394 карта (6-7$) и един калпав процесор и си става система за видео наблюдение....

Чет Сеп 28, 2006 7:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много интересно инфо.
Не знаех че става така с PCI.
С интересни неща си се тровил :)

Чет Сеп 28, 2006 8:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
evc, никой не е искал да се показват DVD филми :)

Ако идеята е да се изчертае някаква почти статична графика, нещото става.

Чет Сеп 28, 2006 8:34 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Съгласен съм при две условия:
1. Да махнеш "почти".
2. Става въпрос за тебе.
в никакъв случай не искам да засягам някого!!! просто фиксирам наличието на опит.

Чет Сеп 28, 2006 8:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
миро, разби ме =D>
не ми беше идвало на ум да ползвам линкса в мастер, браво за идеята.

за колко време го пусна това чудо? ](*,)

Чет Сеп 28, 2006 9:06 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
за колко време го пусна това чудо?

Проблемът беше единствено да изкарам текстов екран т.е. това което прави BIOS-a... някъде 1-2 месеца не си спомням точно. Като цяло видео системата с управление на камерите, рендване на текст/менюта и т.н. може би 5-6 месеца. Можеше и по-бързо да стане, ама на мен беше сефте, пък и бях на заплата ;-)

БТВ Надявам се никой не се заблуждава че след ресет видеокартата тръгва в досовски режим ;-)
Никак не тръгва, няма развивки, няма дакове... нищо няма! Докара ли се до текстов режим - нататък е песен...
И DVD да плейваш никаква грижа - моя чип (SiS305) си имаше MPEG2 декодер, и под линукс си имаше код.

едит: А за Lynx-a далаверката не е в мастера, тя всяка PCI-йка с DMA-та може да е мастер, само че за да пуснеш DMA трябва да пишеш през PCI-шината. Докато Lynx-a си има допълнителна проста 8/16 битова шиничка на която му пускаш PCL и той прави каквото му кажеш... На практика PCI-AGP шината си ми беше само жици между двете карти. Не се сещам за друг чип с подобни възможности, но може и да има и тогава нищо чудно и с ПИК да се подкара всичко ;-)

Чет Сеп 28, 2006 10:41 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Уау, Миро и мене ме разби 8O

И аз сам си го мислил да закачам пик на видео карта. И наистина сам се заблуждавал че с ресет тръгва в текстов режим. BTW от каде си намерил даташиитове, аз съм намирал само за Интел 740. И ако може дай малко инфо как разби биоса на видеокартата.

Пет Окт 27, 2006 1:50 am
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
Ужас, Миро, шапка ти свалям.

Незнам дали въобще бих се замислил да се хвана да правя такава еквилибристика, освен ако някой не издири всичката необходима информация вместо мен и ми я тропне на готово.

Пет Окт 27, 2006 9:34 am
Профил ICQ

Мнение 
Sharky написа:
И аз сам си го мислил да закачам пик на видео карта. И наистина сам се заблуждавал че с ресет тръгва в текстов режим. BTW от каде си намерил даташиитове, аз съм намирал само за Интел 740. И ако може дай малко инфо как разби биоса на видеокартата.

1) пик и PCI... не се връзва много, освен ако не докажеш обратното ;-)
2) дейташийтове се намират, само че са толкова непълни...
3) какво има да се разбива ма BIOS-а? През порт 0xCF8 мисля беше може да правиш конфигурационни четения от PCI пространството, сканираш всичко по шината, виждаш на кой слот ти е картата, изчиташ й мапингите. В едното адресно пространство е мапнат BIOS-a, изчиташ го... Формата на всички bootable устройства е стандарт и намираш на какво отместване започва кода. Пускаш IDA или нещо друго за дизасемблиране и се пулиш ;-)

п.с. за ужаса... щеше да е ужас, но ми платиха, така че работа като работа... нито се гордея нито се срамувам ;-)

едит: сещам се и за още един важен съвет в случай че някой друг тръгне по тоя път. Първо се почва с тест на сухо, т.е. изчита се BIOS-a и се пренаписва на С. Ако някой предпочита да работи под Windows, трябва да си намери драйвер/библеотека за да може да прави достъп до реални адреси. За да може тестовете да са автентични се маха физически BIOS-чипа от картата (така е сигурно че картата няма да се инициализира и ще остане девствена за вашето приложение... ). После картата се слага на като втора видео карта и с вашето приложение (портнатия BIOS) трябва да успеете да я инициализирате... Ако успеете да се преборите на РС, може да правите ваш хардуер...

Пет Окт 27, 2006 9:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]