| Автор |
Съобщение |
|
Начинаещ
Ранг: Минаващ
|
 Затруднение с кирилицата при MPLAB_IDE
Здравейте!
Инсталирал съм MPLAB IDE ver. 7.40. От настройките съм избрал шрифт със скрипт cyrilic.
Когато отворя файл с първичен код и въведа коментар на кирилица всичко е наред. След това като затворя файла и го отворя отново кирилицата се вижда малко странно.
Пример:
въвеждам текста "; начало "
после след второто отваряне се вижда "; янячяаяляоя"
Като отворя същия файл с Notepad се вижда нормално.
Моля дайте ми съвет как да се справя с това затруднение.
|
| Нед Мар 18, 2007 8:22 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Пиши на латиница...
|
| Нед Мар 18, 2007 8:40 pm |
|
 |
|
zaphod
|
пробвай да не избираш нищо от настройките. пусни си го на както си е било. ако не стане, отвори файла със шеснайсетичен редактор, и виж какви са кодовете на мястото и ги дай тука да мислим.
|
| Нед Мар 18, 2007 9:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Дори и да работи аз не бих го правил, пиши си на латиница.
|
| Нед Мар 18, 2007 11:43 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
В диалоговия прозорец "Save as" имаш избор за Encoding : избираш ANSI а не Unicode
|
| Пон Мар 19, 2007 12:02 am |
|
 |
|
Начинаещ
|
В диалоговия прозорец "Save as" съм избрал за Encoding: ANSI, но това не помага.
Предпочитам да пиша на родната си азбука.
Първо: защото съм се учил да пиша, чета на нея цели 11 години.
Второ: защото още 15 години след това съм се упражнявал да я използвам.
Трето: не мисля, че да пиша на чужда азбука само защото е модерно или ще изглеждам "готин" в очите на другите е причина да се откажа от азбуката чрез която най-пълноценно и естествено да изразявам мислите си.
Четвърто: Чуждата азбука не изразява напълно всички български звуци.
Пето: Дори в европейският съюз признаха кирилицата като официална азбука, а ние дори в собствената си държава я отхвърляме.
( Що за Българи сме ние?)
Винаги докато има и най малкия шанс да пиша и чета на кирилица аз ще гоправя.
|
| Вто Мар 20, 2007 9:10 am |
|
 |
|
zaphod
|
споко бе, никой не е против кирилицата. пробвай да напишеш мнение на латиница, да видиш как бързо ще го изтрие модератора. сега вместо да се палиш, кажи как изглежда файла гледан през хекс редактор.
|
| Вто Мар 20, 2007 9:58 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Пиши на латиница. По-новите версии май имат проблем с кирилицата. На мен така ми съсипа един асм-файл. Беше набъбнал до 300МБ и направо ми забиваше компа докато го отвори. Беше наблъскал на мястото на кирилицата яяяяяяяяяяяяяяяяя - до безкрай.
|
| Вто Мар 20, 2007 4:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хехе - що пишеш тогава на Асемблер или C за пиковете - давай на кирилица  . Това всичкото дето го казваш е ОК и е похвално, ама когато става въпрос за програмиране - там нещата са малко по-различни и си има стандарти, особено пък ако трябва да се работи в екип и особено ако пък тоя екип не е само в България. Така, че по-добре да свикваш да си пишеш коментарите в програмите на английски а пък на кирилица пиши тук във форума - и без това тук много се дразним ако някой почне да пише на латиница  .
|
| Вто Мар 20, 2007 5:48 pm |
|
 |
|
zaphod
|
тва пък с коментарите на английски винаги съм го мразел. специално в моите сорсове, коментарите са на латиница (бруте фонетик), но са на български. жичка, това че новите версии имали проблем с кирилицата ме съмнява, още повече да натъпче файл с яяята до края. най-вероятно си угасил компа аварийно (виждал съм как се получава).
|
| Вто Мар 20, 2007 8:00 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Да превключваш постоянно кирилица/латиница си е чист мазохизъм - все пак пиша програма, а не роман. Не мисля, че това е показва колко съм родолюбив, или колко съм модерен или гъзар или готин  . Предполагам, че ако някой колега погледне сорса, където съм писал ремове на шльокавица, едва ли ще му направи голямо впечатление - да не кажа никакво. Важното е да се разбере за какво става въпрос в програмата. То не, че много пиша коментари де, ама... тук-там слагам по нещо за спомен 
|
| Вто Мар 20, 2007 9:01 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Не е от това. Интересното беше, че при всяко ново отваряне на проекта файла ставаше все по-голям. В началото MPLAB-a се замисляше около минута, после 5 и накрая направо заби. Като погледнах във файл менажера - асм файл 300Мб. Забавянето идваше просто от огромния размер на файла. Добре ,че си бях запазил по-стара версия - отворих я и заместих кирилицата с латиница. На по-старите версии (5.хх) проекта си вървеше без проблем. Тия хай-левъл програмисти явно пак са забъркали тюрлю гювеч.
|
| Сря Мар 21, 2007 3:09 am |
|
 |
|
zaphod
|
възможно е, никой не отрича че микрочип не са най-надарените програмисти на света 
|
| Сря Мар 21, 2007 10:26 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Може и да е от ОС-а. При мен стана с Win98se. Микрочипа бяха писали ,че са тествали Мплаб-а до версия 7.42 с вин98 обаче кой знае? По принцип XP-то е по-толерантно към недобре написани програми. При същите условия 98 "губи" ресурси и забива. Това ми се е случвало и с други програми, вероятно писани основно за XP-то.
|
| Сря Мар 21, 2007 5:44 pm |
|
 |
|
Начинаещ
|
големите букви на кирилица са с ASCII кодове от BF до DE
а малките бекви от E0 до FF
Това с кирилицата не е особена пречка при програмирането. Въпроса е може би малко философски, защо да робуваме на другоезични народи и да пишем програми на техния език. Представете си че езика за програмиране е на Български език, команди, коментари всичко. Самите съкращения на командите да са на родния ни език, колко по-лесно ще се заучават и използват командите. А това не е фантастика, решението е просто: редактор със български команди, който конвертира кода и после го компилира, и обратно когато се отваря чужд код се конвертира на български с български команди и си четеш сорс код с български команди като "Бял човек". Все пак се намираме в 21 век и технологиите са толкова напреднали, че почети няма нещо което да си помислиш и да не може да бъде направено.
|
| Съб Мар 24, 2007 2:28 pm |
|
|