Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Затруднение с кирилицата при MPLAB_IDE 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Затруднение с кирилицата при MPLAB_IDE
Здравейте! :D

Инсталирал съм MPLAB IDE ver. 7.40. От настройките съм избрал шрифт със скрипт cyrilic.
Когато отворя файл с първичен код и въведа коментар на кирилица всичко е наред. След това като затворя файла и го отворя отново кирилицата се вижда малко странно.

Пример:
въвеждам текста "; начало "
после след второто отваряне се вижда "; янячяаяляоя"
Като отворя същия файл с Notepad се вижда нормално.

Моля дайте ми съвет как да се справя с това затруднение.

Нед Мар 18, 2007 8:22 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Пиши на латиница...

Нед Мар 18, 2007 8:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
пробвай да не избираш нищо от настройките. пусни си го на както си е било. ако не стане, отвори файла със шеснайсетичен редактор, и виж какви са кодовете на мястото и ги дай тука да мислим.

Нед Мар 18, 2007 9:37 pm
Профил

Мнение 
Дори и да работи аз не бих го правил, пиши си на латиница.

Нед Мар 18, 2007 11:43 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
В диалоговия прозорец "Save as" имаш избор за Encoding : избираш ANSI а не Unicode

Пон Мар 19, 2007 12:02 am
Профил

Мнение 
В диалоговия прозорец "Save as" съм избрал за Encoding: ANSI, но това не помага.

Предпочитам да пиша на родната си азбука.

Първо: защото съм се учил да пиша, чета на нея цели 11 години.
Второ: защото още 15 години след това съм се упражнявал да я използвам.
Трето: не мисля, че да пиша на чужда азбука само защото е модерно или ще изглеждам "готин" в очите на другите е причина да се откажа от азбуката чрез която най-пълноценно и естествено да изразявам мислите си.
Четвърто: Чуждата азбука не изразява напълно всички български звуци.
Пето: Дори в европейският съюз признаха кирилицата като официална азбука, а ние дори в собствената си държава я отхвърляме.
( Що за Българи сме ние?) :(

Винаги докато има и най малкия шанс да пиша и чета на кирилица аз ще гоправя.

Вто Мар 20, 2007 9:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
споко бе, никой не е против кирилицата. пробвай да напишеш мнение на латиница, да видиш как бързо ще го изтрие модератора. сега вместо да се палиш, кажи как изглежда файла гледан през хекс редактор.

Вто Мар 20, 2007 9:58 am
Профил

Мнение 
Пиши на латиница. По-новите версии май имат проблем с кирилицата. На мен така ми съсипа един асм-файл. Беше набъбнал до 300МБ и направо ми забиваше компа докато го отвори. Беше наблъскал на мястото на кирилицата яяяяяяяяяяяяяяяяя - до безкрай.

Вто Мар 20, 2007 4:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Начинаещ написа:
Винаги докато има и най малкия шанс да пиша и чета на кирилица аз ще гоправя.

Хехе - що пишеш тогава на Асемблер или C за пиковете - давай на кирилица :) . Това всичкото дето го казваш е ОК и е похвално, ама когато става въпрос за програмиране - там нещата са малко по-различни и си има стандарти, особено пък ако трябва да се работи в екип и особено ако пък тоя екип не е само в България. Така, че по-добре да свикваш да си пишеш коментарите в програмите на английски а пък на кирилица пиши тук във форума - и без това тук много се дразним ако някой почне да пише на латиница :D .

Вто Мар 20, 2007 5:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
тва пък с коментарите на английски винаги съм го мразел. специално в моите сорсове, коментарите са на латиница (бруте фонетик), но са на български. жичка, това че новите версии имали проблем с кирилицата ме съмнява, още повече да натъпче файл с яяята до края. най-вероятно си угасил компа аварийно (виждал съм как се получава).

Вто Мар 20, 2007 8:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да превключваш постоянно кирилица/латиница си е чист мазохизъм - все пак пиша програма, а не роман. Не мисля, че това е показва колко съм родолюбив, или колко съм модерен или гъзар или готин :lol: . Предполагам, че ако някой колега погледне сорса, където съм писал ремове на шльокавица, едва ли ще му направи голямо впечатление - да не кажа никакво. Важното е да се разбере за какво става въпрос в програмата. То не, че много пиша коментари де, ама... тук-там слагам по нещо за спомен :D

Вто Мар 20, 2007 9:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
zaphod написа:
жичка, това че новите версии имали проблем с кирилицата ме съмнява, още повече да натъпче файл с яяята до края. най-вероятно си угасил компа аварийно (виждал съм как се получава).

Не е от това. Интересното беше, че при всяко ново отваряне на проекта файла ставаше все по-голям. В началото MPLAB-a се замисляше около минута, после 5 и накрая направо заби. Като погледнах във файл менажера - асм файл 300Мб. Забавянето идваше просто от огромния размер на файла. Добре ,че си бях запазил по-стара версия - отворих я и заместих кирилицата с латиница. На по-старите версии (5.хх) проекта си вървеше без проблем. Тия хай-левъл програмисти явно пак са забъркали тюрлю гювеч.

Сря Мар 21, 2007 3:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
възможно е, никой не отрича че микрочип не са най-надарените програмисти на света :)

Сря Мар 21, 2007 10:26 am
Профил

Мнение 
Може и да е от ОС-а. При мен стана с Win98se. Микрочипа бяха писали ,че са тествали Мплаб-а до версия 7.42 с вин98 обаче кой знае? По принцип XP-то е по-толерантно към недобре написани програми. При същите условия 98 "губи" ресурси и забива. Това ми се е случвало и с други програми, вероятно писани основно за XP-то.

Сря Мар 21, 2007 5:44 pm
Профил

Мнение 
големите букви на кирилица са с ASCII кодове от BF до DE
а малките бекви от E0 до FF

Това с кирилицата не е особена пречка при програмирането. Въпроса е може би малко философски, защо да робуваме на другоезични народи и да пишем програми на техния език. Представете си че езика за програмиране е на Български език, команди, коментари всичко. Самите съкращения на командите да са на родния ни език, колко по-лесно ще се заучават и използват командите. А това не е фантастика, решението е просто: редактор със български команди, който конвертира кода и после го компилира, и обратно когато се отваря чужд код се конвертира на български с български команди и си четеш сорс код с български команди като "Бял човек". Все пак се намираме в 21 век и технологиите са толкова напреднали, че почети няма нещо което да си помислиш и да не може да бъде направено.

Съб Мар 24, 2007 2:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща