Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
"АНАЛОГОВА" ЗАКЪСНИТЕЛНА ЛИНИЯ с PIC КОНТРОЛЕР 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение "АНАЛОГОВА" ЗАКЪСНИТЕЛНА ЛИНИЯ с PIC КОНТРОЛЕР
Захванал съм се с може би невъзможна задача. Има една интеграла TDA1022, която представлява аналогова закъснителна линия. Съставена е от 512 MOS транзистора със доста изчанчено свързване (но пък много хитро измислено). Закъснението се получава |ако съм разбрал правилно datasheet-а :rolleyes: | по следния начин: Подава се тактов сигнал с определена честота, като при регулирането на който, се получава различно закъснение. Аналоговият сигнал(напрежението) се подава на първото стъпало в схемата. MOS транзистора "запомня" това напрежение и при следващия тактов иппулс го предава на второто стъпало и т.н. Идеята ми е да направя тази закъснителна линия с PIC микроконтролер (като по възможност не е от dsPIC серията, мисля си за нещо от 18F серия), като на входа с външна схема аналоговият сигнал ще се преобразува в ШИМ сигнал, който ще се подава на входа на пика. От тук нататък ще се премества само един бит (кода на програмата ще е аналогия на работата на FIFO памет). Звучи просто, но тук идват и проблемите. Честотна лента 10...10000Hz (=> тактовата трябва да е поне 3 пъти по-висока)=>за да се получи закъснение от мах 32mS на сигнала по мои груби :roll: сметки работната честота на контролера трябва да е 50MHz :o и нагоре 8O и то защото му трябва време да премести бит от "единия до другия край", като през това време трябва и да "прихваща" появилите са на входа сигнали. Предлагам да overclock -нем сивото си вещество и да видим заедно какво сте измислим :yawinkle:

Последна промяна the_electronic_m@n на Пон Окт 08, 2007 8:44 pm, променена общо 1 път

Пон Окт 08, 2007 8:21 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: "АНАЛОГОВА" ЗАКЪСНИТЕЛНА ЛИНИЯ с PIC МИКРОКОНТ
todorovkaloyan написа:
Захванал съм се с може би невъзможна задача................ Предлагам да overclock -нем сивото си вещество и да видим заедно какво сте измислим :yawinkle:

Предлагам да отидеш, да си изпиеш млякцето, да си измиеш зъбките и да се наспиш хубаво ... :? :wink:
ако не правиш цифров филтър( в момента не се сещам друго) не виждам за какво ще ти е ....
а пък нещо такова..... незнам...
що не си изясниш действието , предназначението и т.н. пък тогава да се пънеш да го правиш било с пик или друго....

Пон Окт 08, 2007 8:33 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
aaa ето едно хубаво приложение:

http://www.geocities.com/scaprile/fxa.html

само дето в днешно време има много по удобни подходи да се направи....
наистина си изтупал от праха някъв музеен експонат

Пон Окт 08, 2007 8:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това е за SURROUND SOUND - модул от един 7.1 усилвател с интегрирано цифрово управление и обработка на сигналите и съответно цифрови изходни стъпала (по известни като клас на усилване Т).

Пон Окт 08, 2007 8:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: "АНАЛОГОВА" ЗАКЪСНИТЕЛНА ЛИНИЯ с PIC КОНТРОЛЕР
todorovkaloyan написа:
Звучи просто, но тук идват и проблемите. Честотна лента 10...10000Hz (=> тактовата трябва да е поне 3 пъти по-висока

а аз си мисля че ако искаш малки изкривявания трябва тактовата да ти е поне 20 (на не кажа 100) пъти по-голяма, ха сети се защо
пусни една синусоида 1000 Hz на PIC АЦП-то и я семплирай 3000 пъти в секундата после визуализирай това което си семплирал за да видиш за какво иде реч - синусоидата ще е станала на някакви странни триъгълници :)

Пон Окт 08, 2007 8:56 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
такива неща не се правят с пикове. разгледай "application notes" на cypress psoc. 27- или 29- сериите смятам че ще ти свършат много добра работа

Вто Окт 09, 2007 2:16 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Защо не си сложиш Surround чип и да се приключи въпроса.
Няма да откриеш топлата вода с ПИК.
Кофти ми е че го казвам но си е така.

Вто Окт 09, 2007 10:57 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Става относително лесно, но:
1. Ще имаш стандартна цифрова грешка - влезлия сигнал няма да е еднакъв с излезлия.
2. За по-голямо закъснение ще ти е нужен по-голям буфер (памет).
3. За по-голямо закъснение и по-голяма честота на сигнала ще ти трябва още по-голям буфер (още повече памет).
4. За по-голямо закъснение и по-голяма честота на сигнала и при по-бързо дискретизиране, ще ти трябва огромен буфер (забрави за PIC).

Вто Окт 09, 2007 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
[quote="Реконструктор"]Става относително лесно, но:
1. Ще имаш стандартна цифрова грешка - влезлия сигнал няма да е еднакъв с излезлия.
2. За по-голямо закъснение ще ти е нужен по-голям буфер (памет).
3. За по-голямо закъснение и по-голяма честота на сигнала ще ти трябва още по-голям буфер (още повече памет).
4. За по-голямо закъснение и по-голяма честота на сигнала и при по-бързо дискретизиране, ще ти трябва огромен буфер (забрави за PIC).[/quote]

при условие че ползваш пик33 или пик24
- 12 битовото АЦП - 66 децибела макс динамика
- 44.1 к/семпъла в секунда - 1024 или побече буфер - за около 20 мили сек закъснение
- ако го напишеш на асемблер.... итн

може и да изкараш някакъв звук но малко далече от HIFI качество

Вто Окт 09, 2007 5:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
то затова аудио DAC-овете обикновенно са 24-битови

Вто Окт 09, 2007 5:11 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: "АНАЛОГОВА" ЗАКЪСНИТЕЛНА ЛИНИЯ с PIC КОНТРОЛЕР
3aek написа:
todorovkaloyan написа:
Звучи просто, но тук идват и проблемите. Честотна лента 10...10000Hz (=> тактовата трябва да е поне 3 пъти по-висока

а аз си мисля че ако искаш малки изкривявания трябва тактовата да ти е поне 20 (на не кажа 100) пъти по-голяма, ха сети се защо
пусни една синусоида 1000 Hz на PIC АЦП-то и я семплирай 3000 пъти в секундата после визуализирай това което си семплирал за да видиш за какво иде реч - синусоидата ще е станала на някакви странни триъгълници :)

всъщност от "странните триъгълници" ще стане много хубава sin (оригинал) - ако се филтрира с 3000/2 Hz филтър (като разбира се и преди дискретизацията входния сигнал пак е филтриран) :)

Вто Окт 09, 2007 5:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ps66: ти сега намери какво да кажеш - я иди на аудио форум точка ком да видиш за какво става реч - хората усещат разлики в звука ако захранващия трансформатор е навит с меден или със сребърен проводник а ти ще мачкаш сигнала с 3000/2 Hz филтри!!! ~~~срамота~~~

Вто Окт 09, 2007 5:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:

Аз още не съм стигнал до извода кое е по-добре: едно трептене да се кодира с един семпъл с голяма резолюция или с много семпъли с по-малка. :) Но явно хората са стигнали вече до истината.

Вто Окт 09, 2007 5:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
3aek написа:

Аз още не съм стигнал до извода кое е по-добре: едно трептене да се кодира с един семпъл с голяма резолюция или с много семпъли с по-малка. :) Но явно хората са стигнали вече до истината.

то е ясно: битовете носят динамика, ... а семпълрейта - честотна лента
така че сЕ си е убаво всичко да е в повече :)

(освен ако под "много семпъли с по-малка .." не си имал в предвид някоя делта модулация :) )

3aek написа:
ps66: ти сега намери какво да кажеш - я иди на аудио форум точка ком да видиш за какво става реч - хората усещат разлики в звука ако захранващия трансформатор е навит с меден или със сребърен проводник а ти ще мачкаш сигнала с 3000/2 Hz филтри!!! ~~~срамота~~~

не ги разбирам тия работи ... в последно време ми е трудно да различа MP3-a от ЦД (явно честотната ми лента се е смъкнала до <10 kHz) :)

Вто Окт 09, 2007 6:28 pm
Профил

Мнение 
Все пак става въпрос за ефект, а не за основни звукови канали. Че лентата е свита малко може да се преглътне, при FM стерео как е, 38 кХц носеща на разликовите сигнали и -26 дБ по малко отмошение сигнал/шум.

Вто Окт 09, 2007 7:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща