| Автор |
Съобщение |
|
the_electronic_m@n
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 8:34 pm Мнения: 76 Местоположение: Русе
|
 "АНАЛОГОВА" ЗАКЪСНИТЕЛНА ЛИНИЯ с PIC КОНТРОЛЕР
Захванал съм се с може би невъзможна задача. Има една интеграла TDA1022, която представлява аналогова закъснителна линия. Съставена е от 512 MOS транзистора със доста изчанчено свързване (но пък много хитро измислено). Закъснението се получава |ако съм разбрал правилно datasheet-а  | по следния начин: Подава се тактов сигнал с определена честота, като при регулирането на който, се получава различно закъснение. Аналоговият сигнал(напрежението) се подава на първото стъпало в схемата. MOS транзистора "запомня" това напрежение и при следващия тактов иппулс го предава на второто стъпало и т.н. Идеята ми е да направя тази закъснителна линия с PIC микроконтролер (като по възможност не е от dsPIC серията, мисля си за нещо от 18F серия), като на входа с външна схема аналоговият сигнал ще се преобразува в ШИМ сигнал, който ще се подава на входа на пика. От тук нататък ще се премества само един бит (кода на програмата ще е аналогия на работата на FIFO памет). Звучи просто, но тук идват и проблемите. Честотна лента 10...10000Hz (=> тактовата трябва да е поне 3 пъти по-висока)=>за да се получи закъснение от мах 32mS на сигнала по мои груби  сметки работната честота на контролера трябва да е 50MHz  и нагоре  и то защото му трябва време да премести бит от "единия до другия край", като през това време трябва и да "прихваща" появилите са на входа сигнали. Предлагам да overclock -нем сивото си вещество и да видим заедно какво сте измислим 
|
| Пон Окт 08, 2007 8:21 pm |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: "АНАЛОГОВА" ЗАКЪСНИТЕЛНА ЛИНИЯ с PIC МИКРОКОНТ
Предлагам да отидеш, да си изпиеш млякцето, да си измиеш зъбките и да се наспиш хубаво ...
ако не правиш цифров филтър( в момента не се сещам друго) не виждам за какво ще ти е ....
а пък нещо такова..... незнам...
що не си изясниш действието , предназначението и т.н. пък тогава да се пънеш да го правиш било с пик или друго....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Окт 08, 2007 8:33 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
aaa ето едно хубаво приложение:
http://www.geocities.com/scaprile/fxa.html
само дето в днешно време има много по удобни подходи да се направи....
наистина си изтупал от праха някъв музеен експонат
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Окт 08, 2007 8:37 pm |
|
 |
|
the_electronic_m@n
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 8:34 pm Мнения: 76 Местоположение: Русе
|
Това е за SURROUND SOUND - модул от един 7.1 усилвател с интегрирано цифрово управление и обработка на сигналите и съответно цифрови изходни стъпала (по известни като клас на усилване Т).
|
| Пон Окт 08, 2007 8:39 pm |
|
 |
|
3aek
|
 Re: "АНАЛОГОВА" ЗАКЪСНИТЕЛНА ЛИНИЯ с PIC КОНТРОЛЕР
а аз си мисля че ако искаш малки изкривявания трябва тактовата да ти е поне 20 (на не кажа 100) пъти по-голяма, ха сети се защо
пусни една синусоида 1000 Hz на PIC АЦП-то и я семплирай 3000 пъти в секундата после визуализирай това което си семплирал за да видиш за какво иде реч - синусоидата ще е станала на някакви странни триъгълници 
|
| Пон Окт 08, 2007 8:56 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
такива неща не се правят с пикове. разгледай "application notes" на cypress psoc. 27- или 29- сериите смятам че ще ти свършат много добра работа
|
| Вто Окт 09, 2007 2:16 am |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
Защо не си сложиш Surround чип и да се приключи въпроса.
Няма да откриеш топлата вода с ПИК.
Кофти ми е че го казвам но си е така.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Вто Окт 09, 2007 10:57 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Става относително лесно, но:
1. Ще имаш стандартна цифрова грешка - влезлия сигнал няма да е еднакъв с излезлия.
2. За по-голямо закъснение ще ти е нужен по-голям буфер (памет).
3. За по-голямо закъснение и по-голяма честота на сигнала ще ти трябва още по-голям буфер (още повече памет).
4. За по-голямо закъснение и по-голяма честота на сигнала и при по-бързо дискретизиране, ще ти трябва огромен буфер (забрави за PIC).
|
| Вто Окт 09, 2007 2:40 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
[quote="Реконструктор"]Става относително лесно, но:
1. Ще имаш стандартна цифрова грешка - влезлия сигнал няма да е еднакъв с излезлия.
2. За по-голямо закъснение ще ти е нужен по-голям буфер (памет).
3. За по-голямо закъснение и по-голяма честота на сигнала ще ти трябва още по-голям буфер (още повече памет).
4. За по-голямо закъснение и по-голяма честота на сигнала и при по-бързо дискретизиране, ще ти трябва огромен буфер (забрави за PIC).[/quote]
при условие че ползваш пик33 или пик24
- 12 битовото АЦП - 66 децибела макс динамика
- 44.1 к/семпъла в секунда - 1024 или побече буфер - за около 20 мили сек закъснение
- ако го напишеш на асемблер.... итн
може и да изкараш някакъв звук но малко далече от HIFI качество
|
| Вто Окт 09, 2007 5:04 pm |
|
 |
|
3aek
|
то затова аудио DAC-овете обикновенно са 24-битови
|
| Вто Окт 09, 2007 5:11 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
 Re: "АНАЛОГОВА" ЗАКЪСНИТЕЛНА ЛИНИЯ с PIC КОНТРОЛЕР
всъщност от "странните триъгълници" ще стане много хубава sin (оригинал) - ако се филтрира с 3000/2 Hz филтър (като разбира се и преди дискретизацията входния сигнал пак е филтриран) 
|
| Вто Окт 09, 2007 5:25 pm |
|
 |
|
3aek
|
ps66: ти сега намери какво да кажеш - я иди на аудио форум точка ком да видиш за какво става реч - хората усещат разлики в звука ако захранващия трансформатор е навит с меден или със сребърен проводник а ти ще мачкаш сигнала с 3000/2 Hz филтри!!! ~~~срамота~~~
|
| Вто Окт 09, 2007 5:47 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Аз още не съм стигнал до извода кое е по-добре: едно трептене да се кодира с един семпъл с голяма резолюция или с много семпъли с по-малка.  Но явно хората са стигнали вече до истината.
|
| Вто Окт 09, 2007 5:58 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
то е ясно: битовете носят динамика, ... а семпълрейта - честотна лента така че сЕ си е убаво всичко да е в повече  (освен ако под "много семпъли с по-малка .." не си имал в предвид някоя делта модулация  )
не ги разбирам тия работи ... в последно време ми е трудно да различа MP3-a от ЦД (явно честотната ми лента се е смъкнала до <10 kHz) 
|
| Вто Окт 09, 2007 6:28 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Все пак става въпрос за ефект, а не за основни звукови канали. Че лентата е свита малко може да се преглътне, при FM стерео как е, 38 кХц носеща на разликовите сигнали и -26 дБ по малко отмошение сигнал/шум.
|
| Вто Окт 09, 2007 7:34 pm |
|
|