|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:41 am
Измерване на пикова консумация в голям диапазон
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ама вий сте луди за връзване, бре! Ще ми слагате такива АЦП-та вместо тъп и сигурен аналогов интегратор пък няма кой да ми направи видеомиксер
А то номерът с кондензатора май и True RMS ти дава, благодаря за идеята!
Случайно изкопах нещо добро като заглавие, не съм го чел ама от прегледа по вентилаторната система май ми стана некомфортно.
Уф, то било над 15МБ така че потърсете си го: Схемотехника - Бэйкер Бонни - Что нужно знать цифровому инженеру об аналоговой электронике - 2010.rar
|
| Сря Ное 24, 2010 10:26 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Да, в случая интегратор на тока само стига - напрежението нали е постоянно, та площта е лесна
за смятане.
А за ADC-тата може да си прав, може и да не си - не го знаем човека колко кратки интервали
иска да интегрира. За захранване развързано с 2 uF не го виждам да му трябват по-кратки
интервали от 10 uS де, та едва ли е толкова трудна задачата наистина.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Ное 25, 2010 9:38 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Относно 2.2uF развързващия кондензатор - не е достатъчен. Разчита се на батерията да е в състояние да отдаде пиковия ток. Направен е компромис със стойността на капацитета поради утрчките му при по-големите стойности. Както казах те са по-големи от тока на приспания проц.
Средната консумация на едно такова устройство по сметки за един час е 10-20uA/h.
Бонго, за книгата добре, но не си схванал сложността на задачата по измерването.
Идеята на бетето е нещо като сигма-делта ADC клатено софтуерно. Софтуера е елементарен и интегрирането става от самия принцип на работата му. За това така се изкефих на идеята му. Елементарна е и е близка до акъла, но не се бях сетил за нея.
А иначе - да ползвам многоразрядно ADC, да го семплирам незнам колко често, да смятам, да имам грешки от начина на интегрирането (сметкии с трапци или правоъгълници), прецизни DC усилватели за да усилвам сигнала от шунта, щото той трябва да е нискоомен (имам 40мА консумация в режим на предаване на пълна мощност), офсети , глупости ... ако до момента не си го разбрал това - предполагам вече го разбираш...
|
| Чет Ное 25, 2010 10:40 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Как ги измери тия големи утечки на кондензаторите? Забелязал съм ,че съвсем обикновени електролитни дори над 1000мкф имат утечки много под 1мкА - с дни си стоят заредени на напрежениe 10V . Освен това не забравяй и че самите батерии си имат "утечки" , често много по-големи от тези на електрониката. 10мкА съвсем не е малка консумация , че чак да те тревожат утечките, да беше наноампери поне...
|
| Чет Ное 25, 2010 4:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Не сме мерили утечките на кондензаторите, но им четем ПДФ-ите.
1uA да е утечката, на фона на 10uA средна консумация на устройството си е 10%...
|
| Чет Ное 25, 2010 5:00 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Четете, четете...
А пдф-ите на батериите четете ли.
 Дори и най-простите мултицети мерят ток с резолюция 100нА. - много полезно за мерене на утечки.
|
| Чет Ное 25, 2010 5:30 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Добре де, ясно, че да правиш подобие на цифров осцилоскоп за да премериш каквото
ти трябва с нужната точност е непрактично - ама може и по лесен, аналогов начин, който
е съвсем очевиден.
Колко му е да мериш непрекъснато тока обръщайки го в напрежение и да интегрираш
това напрежение. Два opamp-а ще стигнат; трябва само достатъчно бързи да са, че 2.2-та
ти микрофарада наистина не са много (преходният процес върху тях при максимална
промяна на тока е една-две микросекунди май, и той си има форма  ).
Ама това при тия скорости не е ракетна наука, има ги колкото щеш достатъчно бързи
усилватели. А интегратора просто достатъчно бавен и си готов. За усилвател нещо като
AD8652 ще стигне сякаш (казвам го на око, без да гледам нищо, подлежи на проверка),
хем е двоен.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Ное 25, 2010 5:41 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Само за emilvtc
Схванах и затова благодарих на батето щото аз нямаше да се реша на толкова елементарно изпълнение в 21-ви век 
|
| Чет Ное 25, 2010 8:52 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Сори Бонго, не съм те разбрал правилно.
|
| Пет Ное 26, 2010 11:12 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Какво стана, измери ли го?
|
| Пет Ное 26, 2010 1:52 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Не съм. Предполагам до месец ще завърша програмата на устройствата и после ще меря.
Благодарение на теб вече имам идея как да го меря. 10х 
|
| Пет Ное 26, 2010 4:14 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Само за справка: измерих обратния ток при 5V, 5 минути след прилагането му.
Алуминиев 1000uF/6.3V здрав, свален от PC дъно - 21uA
Алуминиев 1000uF/35V KEA-II Кюстендилски - 1.3uA !!!
Алуминиев 1000uF/25V нов Fujicom - 14uA
Танталов някакъв жълт 470uF/10V - 1.0uA
Танталов някакъв жълт 220uF/16V - 0.35uA
Така че не се плаши толкова от утечките на кондензаторите. Измери я и си подбери тип кондензатори, който най-добре ти пасва. За мене родното производство от преди 20 години се оказа най-читаво. Капацитетът му се оказа "паднал" с 7% ( 930uF ), ESR 90 mOhm на 100 Hz.
Докато го пиша, утечката му падна на 0.85uA
|
| Пет Ное 26, 2010 5:16 pm |
|
|