| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Обработка на медна тръба
За всяко нещо си има първи път...
- първо ще ми се наложи да изработя U-коляно от медна тръба 15мм, дължина около 600мм
Доколкото разбирам ако искам да извия тръбата, без да я нараня, ще трябва да я напълня с фин пясък, да я загрея ако е твърда и т.н. Другият вариант е да взема готово U-коляно и да го запоя за две парчета.
- и второ тръбата в 90% от дължината си ще трябва да бъде сплескана(за добър топлообмен), така че плоските вътрешни повърхности да са на не повече от 3-5мм. Според мен това ще се направи най-лесно с менгеме със широки гумирани челюсти, но това са си някакви мои идеи.
Някакви идеи или съвети преди да затрия прилична дължина от тръбата? Благодаря предварително.
|
| Нед Ное 28, 2010 11:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Grubi, това което ти трябва е 70% от ежедневието на сериозните хладилни техници и вече на някои водопроводчици.
Както вече бе споменато някъде из форума стандартната медна тръба омеква значително след нагряване до червено - за втвърдяване след механична обработка би трябвало да си чувал.
Майсторите си имат инструменти за огъване на тръби (не рискувай ти с тях) но моите колеги при рискови ситуации предпочитат запояването (не с калай) на готово коляно.
Колкото за сплескването в ума ми идва огъвачка за ламарина - притиска я на голяма площ преди да я огъне и с малко майсторлък... Ама сигурен ли си, че стандартен радиатор от кола/хладилник няма да е по-добре?
Едит: ся видях, че искаш огромно U-коляно. Там ще ти помогнат железарите/арматурчиците които с елементарен лост завъртат мат'риала около макара. Ама аз и на ръка бих го направил май.
Едит2: а за рязане ползвай специален резач за тръби да нямаш по-късни проблеми. Миниатюрните са евтинки, аз имам такъв и колко пъти ме е спасявал... Представляват челюст с въртящо се режещо дискче от едната страна и въртящи се валове от другата които се доближават до диска чрез винт. Става идеален отрез ако не бързаш за влака.
Последна промяна bongo_x2 на Пон Ное 29, 2010 1:21 am, променена общо 1 път
|
| Пон Ное 29, 2010 12:54 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
започнах аз да се самообразовам в студена и топла обработка на металите... намерих тука един copper tubes handbook писали хората само да иска човек да чете
това коляно го има в една машина и искат да го повторя същото - започва като нормална тръба. след това по цялата дълина е сплескано, в U коляното също сплескано и накрая пак завършва като нормална тръба. крайната цел е загряване на влажен въздух.
ще пробвам колко е твърда тая тръба 15мм, ще си отрежа малко парче и ще експериментирам. а идеята за хладилен техник не е никак лоша 
|
| Пон Ное 29, 2010 1:19 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Това сплесканото чудо , най културно ще стане ако тръбата се прекара между 2 ролки , нещо като O|O . Виждал съм такъв подход в машина дето прави тръби, и после я формоват , я в квадрат , я в правоъгълник . Ама си е бая здрава механика 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Ное 29, 2010 5:19 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Защо не опиташ с тия пружини, дето огъват полипропиленовите тръби за ВиК. Медта е доста пластична на разтягане, може и да се получи.
|
| Пон Ное 29, 2010 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Огъването е лесно, както казваш с пясък става лесно особенно ако ще е и сплескана, ако пък нагреееш съвсем няма да имаш проблем.
|
| Пон Ное 29, 2010 9:31 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Оффтопик: дъщерята имаше една тръба, към 30мм в диаметър. Ползваше я да си възпитава кучетата с нея ( каракачанки ). Странни, след 2-3 месеца тръбата се изкриви 
|
| Пон Ное 29, 2010 10:47 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Стига бе, дъщеря ти душа има ли, та налага толкова хайваните ?!
Ще се отплеснем от темата де, но 'що не се консултираш с някоя фирма, която се занимава с климатични/вентилационни/отоплителни (локално парно) системи? все акъл ще могат да ти дадат - и в трите се използват медни тръби, сигурно им се налага да правят същата акробатика като теб понякога.
|
| Вто Ное 30, 2010 1:34 am |
|
 |
|
Grubi
|
днес пробвах малкия специализиран резач - чудо на чудесата, реже за минутка 15мм, срезът е почти идеален
сплескването става на менгеме, но си трябва стабилна основа и сериозен лост.
U-коляно не намерих, но за сметка на това две заоблени Г-та и снадка между тях ще свършат работа
Новата мода са 100мм О-рингове - днес обикалях тукашните строителни магазини без успех 
|
| Вто Ное 30, 2010 1:37 am |
|
 |
|
2dz
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 02, 2010 8:24 am Мнения: 2 Местоположение: Slan4evo
|
kolko e radiusa na ogavaneto? kolko e daljinata na ramenata? tarsi6 podhodq6t kapak ili flanec zakrepva6go stabilno i si gotov.
nqma da napomnqm za palneneto. uspeh!
|
| Чет Дек 02, 2010 6:51 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Пич, това е Български форум и се пише на кирилица! Взякакви изцепки на маймуница НЕ се приемат с добро око.
Добре ще е да си редактираш горния пост.
|
| Чет Дек 02, 2010 7:14 pm |
|
 |
|
2dz
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 02, 2010 8:24 am Мнения: 2 Местоположение: Slan4evo
|
kato se pribera 6te imam kirilica tnx
|
| Пет Дек 03, 2010 10:15 am |