Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Обработка на медна тръба 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Обработка на медна тръба
За всяко нещо си има първи път...
- първо ще ми се наложи да изработя U-коляно от медна тръба 15мм, дължина около 600мм
Доколкото разбирам ако искам да извия тръбата, без да я нараня, ще трябва да я напълня с фин пясък, да я загрея ако е твърда и т.н. Другият вариант е да взема готово U-коляно и да го запоя за две парчета.
- и второ тръбата в 90% от дължината си ще трябва да бъде сплескана(за добър топлообмен), така че плоските вътрешни повърхности да са на не повече от 3-5мм. Според мен това ще се направи най-лесно с менгеме със широки гумирани челюсти, но това са си някакви мои идеи.

Някакви идеи или съвети преди да затрия прилична дължина от тръбата? Благодаря предварително.

Нед Ное 28, 2010 11:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Grubi, това което ти трябва е 70% от ежедневието на сериозните хладилни техници и вече на някои водопроводчици.
Както вече бе споменато някъде из форума стандартната медна тръба омеква значително след нагряване до червено - за втвърдяване след механична обработка би трябвало да си чувал.
Майсторите си имат инструменти за огъване на тръби (не рискувай ти с тях) но моите колеги при рискови ситуации предпочитат запояването (не с калай) на готово коляно.
Колкото за сплескването в ума ми идва огъвачка за ламарина - притиска я на голяма площ преди да я огъне и с малко майсторлък... Ама сигурен ли си, че стандартен радиатор от кола/хладилник няма да е по-добре?

Едит: ся видях, че искаш огромно U-коляно. Там ще ти помогнат железарите/арматурчиците които с елементарен лост завъртат мат'риала около макара. Ама аз и на ръка бих го направил май.

Едит2: а за рязане ползвай специален резач за тръби да нямаш по-късни проблеми. Миниатюрните са евтинки, аз имам такъв и колко пъти ме е спасявал... Представляват челюст с въртящо се режещо дискче от едната страна и въртящи се валове от другата които се доближават до диска чрез винт. Става идеален отрез ако не бързаш за влака.

Последна промяна bongo_x2 на Пон Ное 29, 2010 1:21 am, променена общо 1 път

Пон Ное 29, 2010 12:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
започнах аз да се самообразовам в студена и топла обработка на металите... намерих тука един copper tubes handbook писали хората само да иска човек да чете
това коляно го има в една машина и искат да го повторя същото - започва като нормална тръба. след това по цялата дълина е сплескано, в U коляното също сплескано и накрая пак завършва като нормална тръба. крайната цел е загряване на влажен въздух.

ще пробвам колко е твърда тая тръба 15мм, ще си отрежа малко парче и ще експериментирам. а идеята за хладилен техник не е никак лоша :D

Пон Ное 29, 2010 1:19 am
Профил

Мнение 
Grubi написа:
... по цялата дълина е сплескано...

Това сплесканото чудо , най културно ще стане ако тръбата се прекара между 2 ролки , нещо като O|O . Виждал съм такъв подход в машина дето прави тръби, и после я формоват , я в квадрат , я в правоъгълник . Ама си е бая здрава механика :)

Пон Ное 29, 2010 5:19 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Защо не опиташ с тия пружини, дето огъват полипропиленовите тръби за ВиК. Медта е доста пластична на разтягане, може и да се получи.

Пон Ное 29, 2010 9:15 pm
Профил

Мнение 
Огъването е лесно, както казваш с пясък става лесно особенно ако ще е и сплескана, ако пък нагреееш съвсем няма да имаш проблем.

Пон Ное 29, 2010 9:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Оффтопик: дъщерята имаше една тръба, към 30мм в диаметър. Ползваше я да си възпитава кучетата с нея ( каракачанки ). Странни, след 2-3 месеца тръбата се изкриви 8O

Пон Ное 29, 2010 10:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
bateAz написа:
Оффтопик: дъщерята имаше една тръба, към 30мм в диаметър. Ползваше я да си възпитава кучетата с нея ( каракачанки ). Странни, след 2-3 месеца тръбата се изкриви 8O

Стига бе, дъщеря ти душа има ли, та налага толкова хайваните ?! :?
Ще се отплеснем от темата де, но 'що не се консултираш с някоя фирма, която се занимава с климатични/вентилационни/отоплителни (локално парно) системи? все акъл ще могат да ти дадат - и в трите се използват медни тръби, сигурно им се налага да правят същата акробатика като теб понякога.

Вто Ное 30, 2010 1:34 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
днес пробвах малкия специализиран резач - чудо на чудесата, реже за минутка 15мм, срезът е почти идеален
сплескването става на менгеме, но си трябва стабилна основа и сериозен лост.
U-коляно не намерих, но за сметка на това две заоблени Г-та и снадка между тях ще свършат работа

Новата мода са 100мм О-рингове - днес обикалях тукашните строителни магазини без успех :D

Вто Ное 30, 2010 1:37 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
kolko e radiusa na ogavaneto? kolko e daljinata na ramenata? tarsi6 podhodq6t kapak ili flanec zakrepva6go stabilno i si gotov.
nqma da napomnqm za palneneto. uspeh!

Чет Дек 02, 2010 6:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пич, това е Български форум и се пише на кирилица! Взякакви изцепки на маймуница НЕ се приемат с добро око. :twisted:
Добре ще е да си редактираш горния пост.

Чет Дек 02, 2010 7:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
kato se pribera 6te imam kirilica tnx

Пет Дек 03, 2010 10:15 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]