| Автор |
Съобщение |
|
ilkor
Ранг: Форумен бог
|
 LTE модули от Quectel
LTE модули от Quectel
|
| Вто Апр 17, 2018 12:44 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: LTE модули от Quectel
това с 10-те години работа ми хареса имат ли си развойни китове или човек трябва да си прави платка
|
| Вто Апр 17, 2018 1:15 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе за да търкаля в максимално количество страни в ЕС и САЩ, кои бандове трябва да държи? Че е страшна кашица...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 17, 2018 2:04 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Няма проблем и повече от 10 години да направи - никой не казва каква е батерията  Наистина този модул след регистрация заспива и харчи 5uA в PSM режим. В зависимост от приложението се зареждат няколко таймера определящи периодът на събуждане за комуникация с мрежата. Мрежата също синхронизира подобни таймери и задържа асинхронните заявки към модула. Ако това е веднъж на ден - примерно Смарт водомер, не виждам проблеми да изкара 10 години с нормална батерия, побираща се в корпуса на самата приставка за водомера.
|
| Вто Апр 17, 2018 4:42 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Ей на това му дават 5 години с едно съобщение на ден, батерията не може да се сменя (поне не лесно). Мисля, че е с подобен модул. Има и такива с 2G модули, и пак им дават подобен живот. Но едно съобщение на ден е неизползваемо понякога. http://www.senz2.com/project/wireless-level-radar/
|
| Вто Апр 17, 2018 5:03 pm |
|
 |
|
ilkor
|
По отношение на режимите и честотните обхвати за САЩ e лесно основните оператори поддържат регистри от одобрени модули. Примерно за АТ§Т е тук http://www.att.com/modules BG96 е първият сертифициран М1 модул За момента операторите добавят или само NB1 или М1 и най-добрият вариант е мултисистемен модул като BG96 който поддържа и двата + допълнително GPRS за всеки случай (България  ) За съжаление и цената му е два пъти по-висока от тази на едносистемен модул като BC66 Верно е че LTE бандовете са голяма каша но тези стандарти приоритетно се пускат на възможно най-ниските честоти - 700-800-900. Все пак първото и най-масово приложение е метеринг и обикновено трябва да се осигури покритие в мазета, шахти и др. Тук в София Мтел са пуснали NB1 тест на 1800MHz защото 900 MHz вия обхват е най- ценния ресурс в момента a 700 и 800 не са налични. В Европа масово се ползва 800 MHz.
|
| Вто Апр 17, 2018 5:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
ilkor, при едно предаване на ден е по-добре да се гаси захранването на модула.  А тогава 10г. живот се постига още по-лесно.
|
| Вто Апр 17, 2018 5:16 pm |
|
 |
|
ilkor
|
2G е значително по-зле като консумация. Ако модула се изключва това означава при всяко включване да се прави нова регистрация. В DRX режим пък консумацията е 1-2 mA но мрежата прави често LAU което означава отново предаване. Така че е върпос на сметки кое е по изгодно дали пълно изключване или DRX в зависимост от честотата на комуникация. Освен това не става каква да е батерия заради голямата пикова консумация. При NB1 модула се регистрира веднъж и след това може да се буди само при нужда като не е необходимо да се пре-регистрира. Недостатъка е че не се поддържа мобилност - при преместване следва нова регистрация. Ако приложението е смарт метеринг дори няма нужда от IDLE режим - просто изпраща данните и моментално заспива. Далеч по-висока оптимизация на консумацията. Прилагам едно изследване на консумацията в различни режими - за жалост малко общо а в България все още няма условия за тест...
|
| Вто Апр 17, 2018 5:30 pm |
|
 |
|
ilkor
|
При 5 uA май е все тая. Таймерите които се зареждат в модула за събуждане са синхронизирани с мрежата - ако модула се гаси ще трябва апликацията (хоста) да се грижи и за това. А и не знам дали при рестартиране е нужна повторна регистрация? Според дизайна тези модули би трябвало да са захранени постоянно. Има вече клиенти с готови устройства - ще се поинтересувам, че наистина аз няма как да тествам тук.
|
| Вто Апр 17, 2018 5:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
5 uA наистина не са много, но не забравяй, че на реалната платка ще има и друга карантия, която и да спи, пак харчи нещо, а и при повишаване на температурата тази консумация ще расте. Е, аз гледам от моята камбанария... 
|
| Вто Апр 17, 2018 6:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе има хляб в LTE-то за IoT, ама реално човек няма как да тества нищо в БГ, демек не може да направи смислен девелъпмент към момента. Ilkor хубаво ще осигури модулите, ама към какво ще ги закачим... Мтел и да имат някакви тестови канали, едва ли ще ме допуснат, кой съм аз 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 17, 2018 6:46 pm |
|
 |
|
HCL
|
Цецо, пусни им запитване, може да се учудиш от резултата. Немският Водафон много ни се радваха, понеже бяхме първите мераклии, а те в началото още не бяха оптимизирали станциите и се радваха на реалния трафик.
|
| Сря Апр 18, 2018 12:07 am |
|
 |
|
ilkor
|
Имам контакт с човека който е замесен с тестовата клетка на Мтел. За съжаление аз не успях да се сдобия с карта но няколко наши клиента са успели. Ако някой има желание да ми напише съобщение и ще му изпратя контактите.
Веднага щом се появи възможност ние ще организираме практически семинар на който да демонстрираме тази технология пред разработчици.
|
| Сря Апр 18, 2018 10:21 am |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
Комет предлага за 87 долара, идва с BG96, два звукови декодера, антени GSM & GPS & WiFi (WiFi е излишна  ), ComPort към USB кабел https://store.comet.bg/en/Catalogue/Pro ... 59/#e30%3DНо в Шумен работи само като GPRS. Ако остане време, скоро ще го пробваме в Словения.
|
| Чет Апр 26, 2018 1:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако на телефона имаш 4G, възможно е SIM картата да е 'спъната'. попитай провайдера.
|
| Чет Апр 26, 2018 1:57 pm |
|
|