Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
LTE модули от Quectel 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение LTE модули от Quectel
LTE модули от Quectel

Прикачени файлове:
Quectel's LTE modules(F).png
Quectel's LTE modules(F).png [ 149.75 KiB | Прегледано 6806 пъти ]
Вто Апр 17, 2018 12:44 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: LTE модули от Quectel
това с 10-те години работа ми хареса
имат ли си развойни китове или човек трябва да си прави платка

Вто Апр 17, 2018 1:15 pm
Профил
Аватар

Абе за да търкаля в максимално количество страни в ЕС и САЩ, кои бандове трябва да държи? Че е страшна кашица...

Вто Апр 17, 2018 2:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Няма проблем и повече от 10 години да направи - никой не казва каква е батерията :)
Наистина този модул след регистрация заспива и харчи 5uA в PSM режим. В зависимост от приложението се зареждат няколко таймера определящи периодът на събуждане за комуникация с мрежата. Мрежата също синхронизира подобни таймери и задържа асинхронните заявки към модула. Ако това е веднъж на ден - примерно Смарт водомер, не виждам проблеми да изкара 10 години с нормална батерия, побираща се в корпуса на самата приставка за водомера.

Прикачени файлове:
psm-lte.png
psm-lte.png [ 303.3 KiB | Прегледано 6751 пъти ]
Вто Апр 17, 2018 4:42 pm
Профил
Аватар

Ей на това му дават 5 години с едно съобщение на ден,
батерията не може да се сменя (поне не лесно).
Мисля, че е с подобен модул. Има и такива с 2G модули,
и пак им дават подобен живот. Но едно съобщение на ден
е неизползваемо понякога.

http://www.senz2.com/project/wireless-level-radar/

Вто Апр 17, 2018 5:03 pm
Профил
Аватар

По отношение на режимите и честотните обхвати за САЩ e лесно основните оператори поддържат регистри от одобрени модули.
Примерно за АТ§Т е тук http://www.att.com/modules BG96 е първият сертифициран М1 модул

За момента операторите добавят или само NB1 или М1 и най-добрият вариант е мултисистемен модул като BG96 който поддържа и двата + допълнително GPRS за всеки случай (България :))
За съжаление и цената му е два пъти по-висока от тази на едносистемен модул като BC66
Верно е че LTE бандовете са голяма каша но тези стандарти приоритетно се пускат на възможно най-ниските честоти - 700-800-900. Все пак първото и най-масово приложение е метеринг и обикновено трябва да се осигури покритие в мазета, шахти и др. Тук в София Мтел са пуснали NB1 тест на 1800MHz защото 900 MHz вия обхват е най- ценния ресурс в момента a 700 и 800 не са налични. В Европа масово се ползва 800 MHz.

Вто Апр 17, 2018 5:15 pm
Профил
Аватар

ilkor, при едно предаване на ден е по-добре да се гаси захранването на модула. :) А тогава 10г. живот се постига още по-лесно.

Вто Апр 17, 2018 5:16 pm
Профил
Аватар

2G е значително по-зле като консумация. Ако модула се изключва това означава при всяко включване да се прави нова регистрация. В DRX режим пък консумацията е 1-2 mA но мрежата прави често LAU което означава отново предаване. Така че е върпос на сметки кое е по изгодно дали пълно изключване или DRX в зависимост от честотата на комуникация. Освен това не става каква да е батерия заради голямата пикова консумация.
При NB1 модула се регистрира веднъж и след това може да се буди само при нужда като не е необходимо да се пре-регистрира. Недостатъка е че не се поддържа мобилност - при преместване следва нова регистрация. Ако приложението е смарт метеринг дори няма нужда от IDLE режим - просто изпраща данните и моментално заспива. Далеч по-висока оптимизация на консумацията.
Прилагам едно изследване на консумацията в различни режими - за жалост малко общо а в България все още няма условия за тест...

Прикачени файлове:
Вто Апр 17, 2018 5:30 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
ilkor, при едно предаване на ден е по-добре да се гаси захранването на модула. :) А тогава 10г. живот се постига още по-лесно.

При 5 uA май е все тая. Таймерите които се зареждат в модула за събуждане са синхронизирани с мрежата - ако модула се гаси ще трябва апликацията (хоста) да се грижи и за това.
А и не знам дали при рестартиране е нужна повторна регистрация? Според дизайна тези модули би трябвало да са захранени постоянно.
Има вече клиенти с готови устройства - ще се поинтересувам, че наистина аз няма как да тествам тук.

Вто Апр 17, 2018 5:37 pm
Профил
Аватар

5 uA наистина не са много, но не забравяй, че на реалната платка ще има и друга карантия, която и да спи, пак харчи нещо, а и при повишаване на температурата тази консумация ще расте. Е, аз гледам от моята камбанария... :wink:

Вто Апр 17, 2018 6:21 pm
Профил
Аватар

Абе има хляб в LTE-то за IoT, ама реално човек няма как да тества нищо в БГ, демек не може да направи смислен девелъпмент към момента. Ilkor хубаво ще осигури модулите, ама към какво ще ги закачим... Мтел и да имат някакви тестови канали, едва ли ще ме допуснат, кой съм аз :)

Вто Апр 17, 2018 6:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, пусни им запитване, може да се учудиш от резултата. Немският Водафон много ни се радваха, понеже бяхме първите мераклии, а те в началото още не бяха оптимизирали станциите и се радваха на реалния трафик.

Сря Апр 18, 2018 12:07 am
Профил WWW
Аватар

Имам контакт с човека който е замесен с тестовата клетка на Мтел.
За съжаление аз не успях да се сдобия с карта но няколко наши клиента са успели.
Ако някой има желание да ми напише съобщение и ще му изпратя контактите.

Веднага щом се появи възможност ние ще организираме практически семинар на който да демонстрираме тази технология пред разработчици.

Сря Апр 18, 2018 10:21 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Grubi написа:
.... имат ли си развойни китове или човек трябва да си прави платка

Комет предлага за 87 долара, идва с BG96, два звукови декодера, антени GSM & GPS & WiFi (WiFi е излишна :)), ComPort към USB кабел
https://store.comet.bg/en/Catalogue/Pro ... 59/#e30%3D

Но в Шумен работи само като GPRS. Ако остане време, скоро ще го пробваме в Словения.

Чет Апр 26, 2018 1:55 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

ако на телефона имаш 4G, възможно е SIM картата да е 'спъната'. попитай провайдера.

Чет Апр 26, 2018 1:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща