Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Проблем със серво драйвер Parker HID16SSIM 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем със серво драйвер Parker HID16SSIM
s7ama7 написа:
...Там е проблема че не схващам каква е процедура. ..трябва да се настройва логиката на Pico-PLC но как :)

Мисля че не е необходимо да правиш нещо в PLC. Документа към който си дал линк, стр. 81 и 82. Изпълняваш стъпка по стъпка. Тъй като прехвърлих документа по диагонал, не знам тия "PrXX" и PbXX" битове за настройка ли са, менюта ли. Предполагам че си чел по-задълбочено от мен, и ти говорят нещо.

И един общ съвет - докато правиш тия настройки, пусни двигателя без товар, и си подготви ключ за аварийно спиране. Например на сигнала за разрешаване на движението. Че като не се получи работата с настройките, такива звуци се чуват, че ще ти прилошее.
Както се казва - изпробвано в редакцията. :D А с тоя як двигател, вероятно шумът ще е покъртителен.

Чет Май 03, 2018 1:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Да благодаря , намерих му цаката . Трябва първо да се изпълни това : Disable software (Pb40.9=0); enable
hardware (Pb41.5=1), and driver OK (Pr23=0). след което се пише 1 на параметър b64.4 . И за да се изпълни процедурата се рестартира захранването. Е това последното ми отбягна :)
Така е някои неща са описани други трябва да си ги знаем като подразбиране :)
Най-важното е че тУй животно работи .
Остава да се настрои коректно регулатора . Лошото е че няма Auto tuning

Чет Май 03, 2018 2:51 pm
Профил
Аватар

Знам ч държиш проекта в дълбока секретност, :D ама ако не е топ сикрет, това с какъв шпиндел ще го използваш?

Чет Май 03, 2018 3:06 pm
Профил

Няма нищо ново по проекта :) Просто трябваше да подкарам мотора/драйвера тъй като състоянието им беше неизвестно .
Още не сме на етап шпиндел , но най вероятно ако не излезе някоя оферта за втора ръка ще се мятамe на Posa :)

Чет Май 03, 2018 3:27 pm
Профил

Имам едно питане относно мотора .
Усещат се леки вибрации дори при 1500RPM което не знам дали е много нормално. Мотора е с 11 полюса като магнитното поле приложено на ротора е доста сериозно . Мотора го взех с дефект при монтажа на задния лагер( бил набит на криво ) :) "европейско качество" :) .
Направих му ново легло за лагера , както и приспособление за да мога да "набия новия лагер" . Не знам как е било като ново но сега спокойно при въртене на оста могат да се броят полюсите на мотора / усещането e все едно да въртиш някое яко стъпково моторче . Нормално ли е това поведение ?

Пет Май 04, 2018 11:36 pm
Профил
Аватар

Тъй като опитът ми със сервата е относително скромен, не знам дали подобно поведение на двигателя е ненормално, но на двигателите с които съм имал досег, роторът се върти свободно. Да кажем, като на асинхронен двигател. Не се усещат стъпки.
А ти сигурен ли си че усещаш полюсите на двигателя, а не например гаден, неправилно монтиран или наранен при монтажа лагер?

Пет Май 04, 2018 11:52 pm
Профил

Да сигурен съм че броя полюсите ... а и оста се върти малко трудно предполагам заради магнитното поле.
Да спомена че без заден лагер ротора си хваща пътя ... само с ръка без допълнителни инструменти не успях да отделя ротора от магнита ( стои си на една страна ) :)

Прикачени файлове:
dt.png
dt.png [ 26.42 KiB | Прегледано 4151 пъти ]
Съб Май 05, 2018 12:59 am
Профил
Аватар

Хм, магнитът е на ротора и е неделима част от него. Имаш предвид да отделиш ротора от статора?

Съб Май 05, 2018 9:42 am
Профил

Не съм успял да го обясня правилно .
Да магнита е на ротора ... без заден лагер ротора поема към ламелите / магнитопровода на статора което си е съвсем нормално де . Идеята беше да добиете представа колко е силен магнита .
И аз нямам опит с големи серво мотори . Имам 1kw на sanyodenki на който също се усеща леко магнитно поле но е нищо спрямо тоя звяр :D .

Съб Май 05, 2018 1:18 pm
Профил
Ако вибрациите се дължат на преминаване през магнитните полета както се съмняваш, би трябвало да се появят при ниски към средни обороти и да изчезнат при по- нататъшното им увеличаване. Ако пък са от механично естество примерно някакъв дисбаланс на ротора, ще се усилят с увеличаване на оборотите .

Съб Май 05, 2018 2:31 pm

Предполагам е в норма , не съм го развъртал на високи обороти . Най-вероятно се получава тази вибрация и заради енкодера . Не можах да подкарам Endat и затова сега е само с 2048 съпки на оборот . При заигравка с параметрите на регулатора вибрацията може да се усилва/намаля :)

Пон Май 07, 2018 9:22 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2